Ik wil advies

By-pass diodes in zonnepanelen: waar zijn ze voor?

By-pass diodes in zonnepanelen

By-pass diodes in zonnepanelen: waar zijn ze voor?

In zonnepanelen die uit allemaal individuele zonnecellen bestaan, vervullen de by-pass diodes een belangrijke rol wanneer cellen in de schaduw liggen of met vuil bedekt zijn. Hoe werkt dat precies?

Hessel van den Berg
17 november 2016

De kristallijne zonnepanelen die het overgrote deel vormen van de panelen op de markt, bestaan uit allemaal individuele zonnecellen die aan elkaar gekoppeld zijn met een stroomdraad. Veel standaard panelen zijn 60- of 72-cels panelen, wat betekent dat er in de lengterichting 10 of 12, en in de breedterichting 6 zonnecellen in zitten, en bij SunPower panelen is dat net iets meer, met 12 bij 8 cellen.

paneel met stroom door cellen

De cellen zijn allemaal achter elkaar aan geplakt, in de lengterichting, zoals in het plaatje hiernaast (de rode lijn geeft de richting van de stroom weer).

Het is duidelijk dat de stroom door alle cellen heen vloeit. Maar wat gebeurt er als een cel kapot is, en geen stroom meer doorlaat? Dan zou er geen stroom meer vloeien, en zou het paneel, en misschien wel de hele installatie, niets meer produceren.

paneel met bypass diodes

Daarom zitten er in alle panelen by-pass diodes (omleidings-diodes). We kunnen dit vergelijken met een soort overloop-kraantjes. Als de stroom ergens geblokkeerd is, dan zorgt de bypass-diode dat er een alternatieve route is voor de stroom, zodat ze toch ongehinderd kan doorstromen. Er zitten meestal 3 of (bij SunPower) 4 by-pass diodes in ieder paneel, zoals in het plaatje hiernaast. De zwarte pijltjes zijn de by-pass diodes.

paneel met kapotte cel en stroom die gebypassed wordt

Als er nu een cel kapot zou zijn, dan zou de stroom niet meer door alle andere cellen van het paneel vloeien, maar zou er meteen één derde (voor SunPower: één kwart) van het paneel worden overgeslagen (‘ge-by-passed’), zoals in het plaatje links. Het rode kruis geeft aan waar de kapotte cel zit, en de stroom volgt de rode lijn.

De by-pass diodes zijn dus bijzonder nuttig. Zonder deze diodes zou een klein defect een ramp betekenen voor de opbrengst. Eventueel kan een paneel in zijn geheel ‘ge-by-passed’ worden, als de stroom langs alle drie (of vier) by-pass diodes zou vloeien.

By-pass diodes spelen ook een belangrijke rol bij schaduw; hierover vertellen we meer in dit faq artikel.

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2022-11-06
De zogenaamde I-V curve diagnose is een soort gezondheidscheck van een PV systeem. De vorm van de grafiek geeft aan hoe het met de panelen is gesteld: is er sprake van vervuiling of schaduw, of misschien van een kapot paneel. We leggen uit hoe dit werkt.

lees meer ›
2016-11-23
Laten we één ding voorop stellen: Een zonnepaneel in de schaduw leggen is geen goed idee. Hoe minder zon op een paneel valt, des te minder stroom wordt er geproduceerd. Ondanks de prijsdalingen van de afgelopen jaren blijven panelen dure dingen, dus het is zonde om ze ergens te leggen waar ze weinig opbrengen. Als het even kan, dan liever in de zon: Dat is logisch.

lees meer ›