Ik wil advies

BTW op zonnepanelen verdwijnt vanaf 2023

Niet meer nodig om een BTW-nummer aan te vragen en zich als ondernemer te registreren

BTW op zonnepanelen verdwijnt vanaf 2023

Vanaf 1 januari 2023 wordt de BTW voor nieuwe zonnepaneelsystemen bij een woning verlaagd van 21% naar 0%. Voorheen betaalde men wel de BTW, maar kon deze achteraf worden teruggevorderd, bijvoorbeeld via de zogenaamde ‘Kleine Ondernemers Regeling’ (KOR). Vanaf het nieuwe jaar is het allemaal een stuk simpeler: we leggen uit hoe het zit.

Hessel van den Berg
21 december 2022

De BTW van 21% op zonnepanelen, die konden klanten al een hele tijd terugkrijgen. Het Europese Hof besliste in 2013 dat elke particulier die stroom verkoopt aan het elektriciteitsnet gezien kan worden als ondernemer. En een ondernemer heeft het recht om de BTW op de producten die hij of zij heeft aangeschaft om zijn onderneming te laten draaien, af te trekken van de belasting. Dat werkte allemaal prima, maar het was wel een beetje gedoe: de klant moest zich registreren als ondernemer bij de belastingdienst en een BTW-nummer aanvragen, en vervolgens nog wat administratieve handelingen uitvoeren met de Belastingdienst.

Vanaf 1 januari 2023 is het niet meer nodig om achteraf te regelen dat de reeds betaalde BTW wordt teruggegeven: er wordt simpelweg geen BTW meer op de zonnepanelen berekend! Dat dit mogelijk werd hebben we te danken aan een besluit van de Europese Unie: die bepaalde in 2022 dat lidstaten de BTW op zonnepanelen mochten verlagen als ze dat wilden (dat mag namelijk niet zomaar voor de meeste producten). Naar aanleiding van dat besluit heeft de Nederlandse regering besloten om die BTW dan maar helemaal naar 0% te verlagen, vanaf begin volgend jaar. Op 20 December werd het wetsvoorstel door de Eerste Kamer aangenomen. 

logo van de Belastingdienst

Wat betekent dit besluit voor mensen die zonnepanelen aanschaffen?

Iedereen die een nieuwe installatie met zonnepanelen aanschaft, krijgt een factuur met een BTW van 0%. De 0% BTW geldt voor de materialen (zonnepanelen, omvormer(s), bekabeling, montagemateriaal, elektrische beveiliging in de meterkast) en ook voor de arbeid. Voor andere spullen zoals batterijen of laadpalen geldt nog het gewone BTW tarief van 21%.

De zonnepanelen moeten ‘op of bij’ een woning worden geplaatst: met ‘bij’ wordt bedoeld dat ze ook op een garage of schuur mogen liggen, of op een aan- of uitbouw. Ook een vakantiewoning wordt in dit verband gezien als woning. En een VvE die zonnepanelen aanschaft voor een appartementengebouw hoeft eveneens geen BTW te betalen.

Moet u nog steeds een BTW-nummer aanvragen?

Nee, voor de meeste mensen hoeft dit niet, want de BTW hoeft niet meer achteraf te worden teruggevraagd. Alleen mensen die méér dan €1800 per jaar ‘omzet’ hebben met de teruglevering van stroom aan het net, moeten zich nog wel als ondernemer registreren. Volgens de Belastingdienst zou dat bij de meeste mensen pas het geval zijn, als ze een installatie hebben van meer dan 10 kWp (kiloWatt-piek). Maar ook als u een dergelijke grotere installatie heeft, kunt u, door uw eigen stroom zoveel mogelijk zelf op te maken, voorkomen dat u teveel teruglevert. Dan hoeft u ook geen BTW aangiftes te doen.

Geldt het BTW-tarief van 0% ook voor uitbreidingen van bestaande zonnestroom systemen?

Ja, ook voor het toevoegen van een aantal panelen en eventueel een omvormer aan een reeds bestaand systeem geldt dat er geen BTW hoeft te worden betaald. Andere werkzaamheden, zoals een controle (APK) of een tijdelijke verwijdering van de zonnepanelen, vallen onder het normale tarief van 21%.

Hoe zit het als u al een aanbetalingsfactuur heeft gekregen met een BTW van 21%, terwijl het systeem pas in 2023 wordt opgeleverd?

In de overgangsperiode zullen mensen de eerste factuur in 2022 mèt BTW ontvangen, terwijl op de uiteindelijke factuur in 2023 de BTW op nul staat. Zonnefabriek zal de reeds betaalde BTW crediteren waardoor u uiteindelijk op het gehele werk geen BTW betaalt.

De nieuwe regel voor de BTW op zonnepanelen betekent dat de drempel om zonnepanelen aan te schaffen nòg iets lager wordt. Niet dat dat nodig was om de vraag aan te zwengelen: het loopt al sinds het begin van dit jaar storm, ook bij Zonnefabriek. Een goede zaak voor het milieu natuurlijk, en dus voor iedereen. Voor meer informatie over de BTW kunt u terecht op de site van de Belastingdienst

lange schaduw van een installateur op een zonnepanelen systeem in de winter

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2023-11-09
Zonnepanelen zijn de afgelopen tijd minder populair geworden, maar waarom eigenlijk? Er zijn geruchten dat zonnepanelen minder rendabel zouden zijn, maar klopt dat wel? In een uitzending van EenVandaag geeft onze directeur David zijn visie hierop. In onderstaande interview vertelt hij waarom dit onderwerp genuanceerder is dan het soms lijkt.

lees meer ›
2023-04-11
Voor de installatie van zonnestroom systemen hoeft u sinds 1 januari 2023 geen BTW meer te betalen. Maar soms is er onduidelijkheid over wat er precies wel en niet onder de installatie valt: de Belastingdienst heeft hierover nu meer helderheid gegeven.

lees meer ›
2023-04-10
De Belastingdienst heeft het forfait voor mensen met zonnepanelen uitgebreid naar systemen tot maximaal 15 kWp (kiloWatt-piek) in plaats van 10 kWp. Dat maakt het doen van de BTW-aangifte wat eenvoudiger voor sommige klanten, hoewel de meeste nieuwe klanten sowieso geen BTW-aangiftes hoeven te doen. We leggen uit hoe het zit.

lees meer ›