Bekijk de opbrengst van uw omvormer in real-time

Bekijk de opbrengst van uw omvormer in real-time

met het SMA ‘SmartScreen’

Bekijk de opbrengst van uw omvormer in real-time

Bekijk de opbrengst van uw omvormer in real-time

De nieuwste omvormers hebben geen display meer, wat betekent dat u niet meer simpelweg op het scherm de opbrengst kunt aflezen . Maar als u uw smartphone in de buurt van de omvormer houdt, kan dat wel: Hoe werkt dat?

Hessel van den Berg
17 april 2019

De trend bij omvormers is duidelijk: minder beeldscherm, meer je smartphone gebruiken. De nieuwste SMA modellen hebben al een tijdje geen display meer en ook SolarEdge slaat die weg in. De logica die erachter zit, is dat omvormers tegenwoordig toch allemaal op het internet zitten en je dus on-line alles al kunt aflezen: waarom zou je dan nog extra betalen voor een display op het toestel dat ook nog eens kapot kan gaan?

Achterlopende gegevens 

Bij het aflezen van de data op het internet is er echter één probleem: De gegevens lopen een beetje achter. Afhankelijk van hoe druk het op de site is, kan het zijn dat de data tot wel een halve dag of langer achterloopt op de actualiteit, en voor sommige klanten die graag weten hoe het ervoor staat, is dat ergerlijk.

Voor hen is er de mogelijkheid om met de WiFi verbinding van de omvormer rechtstreeks contact te maken, en op de smartphone of tablet de stand van zaken real-time af te lezen. We leggen hier uit hoe dat werkt:

1) Zoek op uw smartphone of tablet de WiFi netwerken die in de buurt zijn

 

 

2) Eén daarvan is uw omvormer, te herkennen aan de naam SMA gevolgd door een nummer (het serienummer van uw omvormer). Maak met dit netwerk contact

WPA2-PSK code

3) Er wordt gevraagd om een wachtwoord: vul de WPA2-PSK code in. Deze code bestaat uit 16 karakters en is te vinden op de zijkant van de omvormer, of op een sticker achterop de handleiding die u gekregen heeft.

4) Als u verbinding heeft gemaakt, ziet u: verbonden, geen internet. Dat klopt, want u bent nu met uw smartphone of tablet alleen verbonden met de omvormer, en niet met het internet.

5) Open een browser op uw scherm en vul het volgende IP adres in: 192.168.12.3

6) Het inlog scherm van de omvormer verschijnt. Selecteer de taal Nederlands en de gebruikersgroep ‘gebruiker’

7) Als het de eerste keer is dat u inlogt, moet u een wachtwoord verzinnen en dit 2 x invullen. Het wachtwoord moet bestaan uit minimaal 4 karakters. Schrijf het ergens op!

8) Als u bent ingelogd, kunt u de actuele stand van zaken aflezen, de opbrengst tot op dat moment, en allerlei andere interessante parameters.

Smart Screen 

Bij SMA noemen ze dit het ‘Smart Screen’, omdat het net zoals een gewoon scherm op de omvormer functioneert, alleen dan met wat extra informatie. Deze manier om uw omvormer af te lezen werkt alleen als u in de buurt bent van het toestel, en niet als u de woning verlaat. Als u  uitgekeken bent en weer gaat uitloggen, vergeet dan niet het WiFi netwerk op uw smartphone of tablet weer terug te zetten naar uw router. Let op: Het Smart Screen werkt alleen bij de SMA omvormers die geen eigen display hebben, zoals de SB 1.5, 2.0, 2.5, 3.0, 3.6, 4.0, 5.0 en de STP 4.0, 5.0, 6.0, 8.0 en 10.0.

Zie onderstaand filmpje voor een uitleg over het smart screen.

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2020-06-24
Er bestaan inmiddels heel veel apps en andere manieren om de opbrengst van zonnepanelen op afstand of binnenshuis te monitoren, en er komen steeds nieuwe versies bij. We proberen wat helderheid te scheppen in het soms verwarrende aanbod.

lees meer ›
2019-07-25
Zo heet als de afgelopen tijd was het nog nooit in Nederland. Hoe houden we onszelf nog koel? Helpen zonnepanelen ons alwéér aan een oplossing?

lees meer ›
2019-05-23
Bij de keuze tussen string omvormers of optimizers worden verschillende argumenten gehanteerd. Eén daarvan is dat ‘mismatching’ van panelen zou leiden tot verlies aan opbrengst. Hoe zit dat en hebben we daar bewijs voor?

lees meer ›