• »
  • »
  • De energie van uw zonnepanelen opslaan: iets voor u?

Ik blijf graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen.


De energie van uw zonnepanelen opslaan: iets voor u?

Bij de grote congressen over zonne-energie gaat het tegenwoordig meer en meer over het opslaan van zonne-energie: Hoe kunnen we de energie van de zonnepanelen het beste tijdelijk bewaren tot het moment dat we het nodig hebben? Dienen we de zonnepanelen al aan accu's aan te sluiten?

Zonne-energie wordt geproduceerd op het moment dat de zon schijnt, dat weet iedereen. Maar dat is niet per se hetzelfde moment als waarop de energie nodig is. Tot nu toe wordt het verschil in vraag en aanbod nog gemakkelijk gecompenseerd door de grote energiecentrales op het net. Maar naarmate er meer en meer zonnepanelen systemen worden geplaatst, wordt het belangrijker om oplossingen te zoeken voor tijdelijke opslag van energie, zoals batterijen / accu's. 

Met batterijen kunt u een grotere mate van zelfvoorzienendheid bereiken. Wanneer u overdag niet thuis bent, maar ’s avonds na zonsondergang wel, kunt u ervoor zorgen dat de overdag opgewekte energie in batterijen wordt opgeslagen, om ’s avonds weer beschikbaar te komen voor uw verbruikstoestellen.

Vraag offerte aan

 

Wat is er nodig voor zonne-energie opslag?

Allereerst hebt u dan natuurlijk batterijen (accu’s) nodig. Hoe meer batterijen u hebt, des te meer energie u kunt opslaan. Die energie die in de batterijen is opgeslagen, moet wel weer beschikbaar komen in het net wanneer u dat wilt. Hiervoor is een batterij-omvormer nodig, die de gelijkstroom van de batterijen (DC-stroom) omzet in wisselstroom op het net (AC-stroom).

Hoppecke batterijenBatterijen zijn kostbaar, en hun levensduur is sterk afhankelijk van de manier waarop ze worden opgeladen en weer ontladen. Hoe meer ‘cycles’ (keren dat er wordt opgeladen en ontladen) ze ondergaan, hoe sneller ze aan capaciteit verliezen. Daarom is het van belang om de batterijen slim te gebruiken: pas gaan opladen wanneer dat nuttig is (veel zon in de komende tijd en weinig verbruik op korte termijn) en pas weer terug naar het net leveren op de beste momenten (er wordt veel verbruik verwacht en de zon is voorlopig weg). Hiervoor is een systeem met slimme sturing nodig, die bijvoorbeeld rekening houdt met de weersverwachting.

Wat kost het opslaan van zonne-energie?

De kosten van dergelijke systemen zijn sterk afhankelijk van de gewenste capaciteit. Batterijen zijn het duurste onderdeel, en hoe meer batterijen u plaatst, hoe duurder het wordt. Verder zijn de batterij-omvormers ook redelijk kostbaar: voor een SMA batterij-omvormer betaalt u al snel het dubbele van wat een zonnepanelen omvormer van hetzelfde vermogen kost. De producten voor de slimme sturing van het systeem zijn dan weer een stuk goedkoper, maar komen toch ook neer op enkele honderden euro’s. En tenslotte zijn er nog installatiekosten mee gemoeid.

> Houd de kosten van zonnepanelen laag.  

Sunny Boy Smart EnergyHet wordt wel iets goedkoper wanneer u kiest voor een omvormer die zowel de energie van de zonnepanelen omzet, als die van de batterij. SMA biedt hiervoor de Sunny Boy Smart Energy: een zonnepanelen- en batterij-omvormer in één, met ook nog een geïntegreerde Lithium-Ion batterij met een bruikbare capaciteit van 2 kWh. Toevoeging 2018: SMA is gestopt met de productie van de Sunny Boy Smart Energy en richt zich nu op batterij-omvormers zonder ingebouwde batterijen.

Vraag adviesgesprek aan

 

Is het de investering waard?

Voor nu en voor de komende jaren (in elk geval tot 2021) geldt in Nederland de salderingsregel, dat wil zeggen dat het openbare net in feite fungeert als buffer voor mensen met zonnepanelen. Teveel geproduceerde energie stroomt naar het net, en wordt één-op-één verrekend met de energie die wordt afgenomen. Daarom is er voor nu geen economische meerwaarde aan plaatsing van batterijen in huis.

> Lees meer over salderen

Er wordt op dit moment wereldwijd veel geïnvesteerd in nieuwe, en hopelijk goedkopere, batterijtechnologie. Tegen de tijd dat er aanpassingen komen in de salderingsregeling, zullen de kosten van de batterijen hopelijk een stuk lager zijn dan vandaag. Daarom adviseert de Zonnefabriek om voorlopig nog geen investering te doen in opslagcapaciteit. Een pluspunt voor de vele bezitters van SMA omvormers is alvast dat we er zeker van kunnen zijn dat deze toestellen sowieso compatibel zullen zijn met de toekomstige batterij-oplossingen. De nieuwe Sunny Boy Storage in combinatie met de Sunny Home Manager is bijvoorbeeld speciaal gemaakt om samen te werken met hoog-volt Lithium-ion batterijen zoals de RESU van LG Chem. En natuurlijk heeft ook Tesla interessante producten zoals de Tesla powerwall. Ook de eigenaars van een SolarEdge systeem weten dat ze goed zitten, aangezien SolarEdge de StorEdge heeft uitgebracht, een toestel dat ook perfect past op de Tesla Powerwall. We houden de ontwikkelingen natuurlijk nauwlettend in de gaten, zodat we u altijd het beste advies kunnen geven.

Overigens kunnen batterijen natuurlijk ook van pas komen als noodstroomvoorziening bij stroomstoringen; zie daarvoor ook dit artikel.

Bereken uw opbrengst

 

Wat is zonne-energie?

Zonne-energie is energie van de zon in de vorm van warmte en licht. In Nederland worden voornamelijk twee technieken gebruikt die zonlicht omzetten in een andere vorm van energie: zonnecollectoren (of zonneboilers) en zonnepanelen. Met batterijen kunt u zonne-energie zelfs opslaan.

Hoe werkt zonne-energie?

Zonne-energie kan op verschillende manieren worden opgewekt en gebruikt. Slim geplaatste zonnepanelen op uw dak vangen zonlicht op en zetten die om in gelijkstroom. Met behulp van een omvormer wordt deze gelijkstroom omgezet in wisselstroom. En dat kunt u weer gebruiken voor uw elektrische apparaten.

SunPower Actie - Ontvang uw eerste zonnepaneel gratis (t.w.v. ten minste €440)

Kies voor een SunPower systeem en ontvang uw eerste zonnepaneel gratis (t.w.v. ten minste € 440, afhankelijk van type paneel). Dit aanbod is inclusief gratis rendementsberekening, dakanalyse en schaduwanalyse. Daarnaast kunt u rekenen op 25 jaar vermogen- en productgarantie, een gemiddelde besparing van € 614 op uw energie kosten en constante online monitoring van uw zonne-energiesysteem. Wees er snel bij, Vraag nu een vrijblijvende offerte aan.

Bekijk actie