APK’s voor zonnepanelen: hoe staat het ermee?

APK’s voor zonnepanelen: hoe staat het ermee?

APK’s voor zonnepanelen: hoe en wat?

APK’s voor zonnepanelen: hoe staat het ermee?

APK’s voor zonnepanelen: hoe staat het ermee?

Een tijd geleden heeft De Zonnefabriek de APK voor zonnestroomsystemen gelanceerd en inmiddels is er al een groot aantal uitgevoerd. Tijd om even een tussenbalans op te maken met onze hoofdmonteur Geert.

Hessel van den Berg
07 februari 2017

Hogere opbrengst

Bij een APK wordt het systeem even helemaal doorgemeten en onderzocht, volgens de richtlijnen van de NTA8013 (NTA=NederlandseTechnische Afspraak. Dit is de officiële procedure voor het inspecteren van PV-systemen). De Zonnefabriek kijkt echter ook naar zaken die buiten de NTA vallen, zoals de opbrengst over de afgelopen jaren; hoe is deze geweest en komt het overeen met wat er in de offerte was berekend?

Gelukkig wordt in de meeste gevallen de berekende opbrengst ruimschoots gehaald. De gemiddelde opbrengst van alle APK gecontroleerde systemen ligt zelfs 14% hoger dan wat er in de originele offertes was berekend! Voor ons een bewijs dat de keuze voor kwaliteit zich over de jaren uitbetaalt. Maar er zijn ook systemen die minder hebben gepresteerd; hoe zit het dan daarmee?

schaduw van boom op paneelSchaduw

Geert: ‘Bij installaties in de buurt van bomen zie je vaak dat de bomen zoveel zijn gegroeid dat ze schaduw beginnen te werpen op de panelen, terwijl dat bij de aanleg van het systeem nog niet zo was. Als de omvormer dan geen schaduw management heeft zoals OptiTrac Global Peak, kan dat het rendement behoorlijk omlaag halen.’ Hmm, dat is niet zo mooi. Is er dan wel iets aan te doen? ‘Veel omvormers van een aantal jaar geleden hadden het schaduw management systeem al wel, maar hadden het niet automatisch aangezet. Dat is natuurlijk simpel op te lossen. In sommige gevallen moet er eerste een firmware update van de omvormer worden uitgevoerd, maar ook dat kunnen we meteen doen als we ter plaatse zijn. Bij oudere omvormers waar echt geen schaduw management bestaat, is de enige oplossing om optimizers te plaatsen.’

schaduw van schoorsteen warmtebeeldOptimizers

Het gaat hier dan over de nieuwe oplossing van Tigo en SMA: Optimizers die alléén achter de beschaduwde panelen worden geplaatst, en niet – zoals bijvoorbeeld in een SolarEdge systeem- achter alle panelen. Met één of twee tactisch geplaatste optimizers zou het effect van schaduw sterk verminderd kunnen worden en de opbrengst (volgens SMA) met wel 9% kunnen toenemen.

Goede tip! En wat kom je nog meer zoal tegen? Geert: ‘Voor de rest zien we veel kleine dingetjes die we vaak meteen kunnen oplossen, zoals kabels in buizen die losgekomen zijn, of dat de aarding van de panelen niet is aangelegd omdat het destijds nog niet vereist was, maar inmiddels wel. En als er dingen zijn die echt niet kloppen dan gaan we dat verder uitzoeken, zo hebben we nu een geval van vermoedelijke PID waar we verder onderzoek naar gaan doen.’

Huis verkopen

En hoe is de reactie van klanten tot nu toe? Geert: ‘De klanten zijn bijna altijd blij dat er een specialist komt kijken of alles nog in orde is. Soms gaat het om mensen die zelf niet zoveel op hun installaties hebben gelet en daarom eigenlijk geen idee hebben of het wel werkt zoals het zou moeten. Ook mensen die een huis met zonnepanelen hebben gekocht, of juist gaan verkopen, hebben er wat aan dat er een keurig rapport wordt opgemaakt over de staat van het hele zonnepanelen systeem.’

Gebaseerd op de ervaringen van de afgelopen maanden, gaan we de APK’s nu ook aanbieden aan klanten met een systeem dat niet door de Zonnefabriek is aangelegd. Wel zal de prijs per 1 maart iets omhoog gaan om de APK’s kostendekkend te maken. Vraag daarom vóór 1 maart een APK aan en betaal nog € 150 exclusief BTW voor een volledige inspectie van uw systeem. Dit geldt voor systemen tot en met 30 panelen die door de Zonnefabriek zijn aangelegd. Voor systemen van andere installateurs geldt een prijs van € 175 exclusief BTW t/m 30 panelen.

Hebt u een systeem dat al een paar jaar draait, en hebt u interesse in de APK? Stuur dan een mail naar service@zonnefabriek.nl voor een vrijblijvende offerte.

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2018-03-06
We krijgen regelmatig vragen van klanten over het schoonmaken van zonnepanelen. Daarom bieden we onze klanten nu 10% korting op een professionele schoonmaak van de panelen door Solar Cleaners Nederland. Is reiniging van de panelen voor uw installatie ook interessant?

lees meer ›
2016-08-05
De Zonnefabriek installeert al sinds 2009 overal in het land zonnestroom systemen en is daarmee één van de langst bestaande zonnestroombedrijven van Nederland. Hoewel de meeste systemen probleemloos functioneren is het niet onverstandig om na een aantal jaar het systeem even goed te laten doorlichten. Daarom introduceren we de APK voor zonnestroom systemen.

lees meer ›