Ik wil advies

Alles over zelf-consumptie met zonnepanelen

Hoe verlaagt u de stroomrekening als uw leverancier extra kosten berekent voor teruglevering?

Alles over zelf-consumptie met zonnepanelen

Netbeheerders en energieleveranciers zien het liefst dat mensen met zonnestroom hun zelf-consumptie, oftewel ‘eigenverbruik’ zoveel mogelijk verhogen. Hoe werkt dat en wat zijn de opties voor thuis?

Hessel van den Berg
10 maart 2024

Bij zonnestroom installaties wordt vaak gesproken over zelf-consumptie, soms ook ‘eigenverbruik’ genoemd. Zelf-consumptie betekent dat de stroom die door de zonnepanelen wordt opgewekt, meteen in de woning of het bedrijf wordt geconsumeerd. Deze elektriciteit stroomt niet langs de meter naar het net en wordt dus niet als ‘teruglevering’ geregistreerd. In plaats daarvan blijft de energie ‘achter de meter’, oftewel binnen de woning of het bedrijf. Door het eigenverbruik te verhogen hoeft er minder stroom van het net te worden betrokken, waardoor op de jaarafrekening de afname lager uitkomt.

Veel energieleveranciers proberen klanten met zonnepanelen op verschillende manieren te stimuleren om hun zelf-consumptie te verhogen. Volgens het prijsvergelijkingsplatform ‘overstappen.nl' hebben meer en meer aanbieders van stroom het voorbeeld van leverancier ‘Vandebron’ gevolgd door bijvoorbeeld een extra heffing te berekenen voor mensen die veel stroom terugleveren. In veel gevallen kan het verhogen van het aandeel eigenverbruik leiden tot lagere stroomkosten voor u.

Hoe kunnen we de zelf-consumptie verhogen?

De vaatwasser instellen zodat hij overdag draait kan helpen het eigenverbruik te verhogen

De vaatwasser instellen zodat hij overdag draait kan helpen het eigenverbruik te verhogen

De simpelste en goedkoopste methode om het eigenverbruik te verhogen, is om grote stroomverbruikers pas aan te zetten wanneer de zon schijnt. In plaats van ’s avonds de vaatwasser aan te zetten of de auto op te laden, kunt u proberen om deze activiteiten zoveel mogelijk overdag uit te voeren. Als u zelf op dat moment niet thuis bent, dan kunt u eventueel de vaatwasser op een timer zetten, zodat hij aanslaat rond het middaguur wanneer de zon (hopelijk) veel energie levert.

Het opladen van een elektrische auto (of fiets!) op zonnige momenten kan ook een mooie bijdrage leveren aan een hogere zelf-consumptie. Helaas zijn veel laadpalen nogal basic: het is vaak niet zo goed mogelijk om ze tijdgestuurd te laten werken, en ze hebben vaak maar twee standen: aan (op vol vermogen) of uit. Een slimme laadpaal die zich laat sturen op basis van de beschikbare zonnestroom is daarom alvast één manier om het eigenverbruik behoorlijk te laten stijgen. Ook neemt de druk op het net af wanneer de laadpaal vooral met eigen stroom kan laden. Dat dat nodig is, blijkt wel uit het feit dat sommige netbeheerders ervoor pleiten om publieke laadpalen op bepaalde momenten van de dag liever helemaal uit te zetten!

Een slimme laadpaal zoals deze van SMA geeft voorrang aan zonnestroom bij het laden van de auto

Een slimme laadpaal zoals deze van SMA geeft voorrang aan zonnestroom bij het laden van de auto

Warmtepompen en batterijen

We hebben het bij Zonnefabriek ook steeds vaker over batterijen en warmtepompen met opslagtanks. Beide zijn producten waar overtollige energie tijdelijk in kan worden opgeslagen voor later gebruik. Voor mensen met een omvormer van SMA bij hun zonnepanelen, is het de Sunny Home Manager die de aansturing van deze systemen op zich neemt. De Home manager kan tegelijk ook andere toestellen aansturen via slimme stopcontacten en relais.

Voor warmtepompen geldt dat het hete water dat ze producten later gebruikt van worden in de vorm van sanitair warm water of verwarming. De energie die in batterijen wordt opgeslagen, wordt daarentegen weer ter beschikking gesteld in dezelfde vorm als waarin ze aankwam: als elektrische stroom. Voor beide methoden geldt dat er wel altijd sprake is van verlies bij de omzetting, en dat het gaat om relatief forse investeringen. Het aandeel eigenverbruik kan met deze producten echter wel heel gemakkelijk een stuk omhoog worden gebracht.

Oost/West versus Zuid

Ook de plaatsing van de zonnepanelen kan helpen om het eigenverbruik te verhogen, ook al heeft u daar helaas vaak niet zoveel keuze in. Wanneer de zonnepanelen allemaal naar het Zuiden gericht zijn, leveren ze weliswaar het meeste op over het jaar genomen, maar aan de andere kant komt de energie dan in een grote bult binnen, met één hoge piek rond 12 uur ’s middags. Als daarentegen de panelen in een Oost/West configuratie zouden liggen (met een deel richting het oosten geplaatst en een ander deel richting het westen), dan is de opbrengst meer gelijkmatig over de dag verspreid. Dat maakt het gemakkelijker om de stroom zelf te verbruiken.

Een installatie met panelen op het Oosten en panelen op het Westen geeft een meer gelijkmatige productie van zonnestroom over de loop van de dag

Een installatie met panelen op het Oosten en panelen op het Westen geeft een meer gelijkmatige productie van zonnestroom over de loop van de dag

Batterijen, warmtepompen, laadpalen, vaatwassers en wasmachines.. alle beetjes helpen om de zelf-consumptie te verhogen en daarmee zowel het net te ontlasten als (vaak) de stroomrekening te verlagen. Zonnefabriek beschikt over veel kennis en ervaring op dit gebied: neem gerust contact op met onze service als u er meer over wilt weten.

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2024-04-14
Zonnepanelen uitzetten als de stroomprijs negatief is, kan dat? Zo ja, hoe gaat dat in zijn werk? En: kan het ook op afstand? We leggen de opties uit.

lees meer ›
2023-11-09
Zonnepanelen zijn de afgelopen tijd minder populair geworden, maar waarom eigenlijk? Er zijn geruchten dat zonnepanelen minder rendabel zouden zijn, maar klopt dat wel? In een uitzending van EenVandaag geeft onze directeur David zijn visie hierop. In onderstaande interview vertelt hij waarom dit onderwerp genuanceerder is dan het soms lijkt.

lees meer ›
2021-05-28
Wattpiek is een term die u veel zult tegenkomen wanneer u informatie over zonnepanelen op zoekt. Wattpiek is een meeteenheid die het vermogen van een zonnepaneel aangeeft en wordt vaak gebruikt om zonnepanelen met elkaar te vergelijken. Het vermogen bepaalt hoeveel u kunt opwekken met een paneel. Stel dat u kiest voor 10 SunPower zonnepanelen van 395 Wp. Wat kunt u allemaal doen met uw eigen opgewekte stroom?

lees meer ›