Al 10 jaar directeur!

Interview met één van onze eerste klanten

Al 10 jaar directeur!

Zonnefabriek is met haar 10jaar één van de oudste zonnepanelen installateurs van Nederland. Daarmee bereiken de eerste klanten ook een mijlpaal: 10 jaar hun eigen Zonnefabriek! Even geleden kregen wij een leuke mail van de heer Schiphouwer (Hans) uit Emmen, met hierin een overzicht van de jaaropbrengst van de afgelopen 10 jaar. De heer Schiphouwer is een echte pionier op het gebied van zonne-energie. Wij spraken met hem over zijn zonne-installatie en andere – duurzame – zaken!

Roos Godthelp
04 oktober 2019

We introduceren Hans allereerst aan de hand van zijn installatie. De eerste contacten tussen hemzelf en Zonnefabriek zijn van begin 2009. De installatie, van 12 zonnepanelen met een wattpiek vermogen van 200wp per paneel, is uiteindelijk 11 augustus 2009 geïnstalleerd. De installatie is verbonden in één string met een SMA-omvormer en geplaatst op de westkant van de woning. Met zijn installatie bespaart Hans per jaar gemiddeld 1600kWh: dit is ook gelijk de exacte hoeveelheid die door Zonnefabriek werd genoemd in de offerte.

Hans was 10 jaar geleden op zoek naar een firma met ervaring in de montage van zonnesystemen en is op die manier bij Zonnefabriek terecht gekomen, daarnaast vond hij dat Zonnefabriek ‘betrouwbare panelen in het pakket’ had zitten en vond hij het prettig dat het hele traject voor hem werd gedaan: ‘De offerte van Gustaaf (één van de oprichters van Zonnefabriek) maakte op mij een bijzonder professionele indruk.’

Destijds zijn er door Hans bij verschillende partijen offertes aangevraagd voor de zonnepanelen, maar uiteindelijk viel zijn keuze toch op Zonnefabriek. Waarom? In de  aanbiedingen van andere partijen ontbrak het meedenkstuk. Ik had het idee om een Oost-West systeem te installeren. Gustaaf kon heel snel duidelijk maken dat dit voor mij geen goede keuze was.’

Met een installatie vanuit die tijd is Hans een echte pionier op het gebied van zonne-energie. Maar naast een voorloper op het gebied van zonnepanelen, is Hans ook een voorloper op andere – duurzame – gebieden. De zonnepanelen waren een onderdeel van zijn hele plan. In 2007 begon hij met een Solvis Zonneboiler: ‘Vanaf dat moment hebben we eigenlijk jaarlijks bezig geweest met de ‘verduurzaming’ van het huis.’ In 2017 is hij uiteindelijk overgestapt op inductie en zijn ze als huishouden volledig van het gas af!

 

Omdat het de afgelopen tijd regelmatig in het nieuws is geweest, vroegen wij Hans of hij in de afgelopen 10 jaar iets heeft gemerkt van een eventuele terugloop in prestaties bij zijn zonnepanelen. Gelukkig kon hij hier negatief op reageren en gaf hij aan ‘weinig te hebben gemerkt van een terugloop in opbrengsten per paneel’. In de tabel hieronder is goed te zien dat de opbrengst ongeveer gelijk is gebleven. Wel vermeldt Hans dat hij de klimaatverandering wel heeft opgemerkt, de afgelopen twee zomers waren ‘extreem zonnig’.

In de afgelopen 10jaar is er relatief weinig aan de hand geweest met Hans zijn installatie, maar  (helaas) heeft hij wel kennis moeten maken met ons gespecialiseerde service-team: ‘Door blikseminslag in de buurt heb ik een aantal keer een storing gehad, toen bleken de aardlekschakelaars niet goed meer te zijn.’ Na het vervangen van de schakelaars, waren er gelukkig geen problemen meer.

Dat Hans in 2009 met zijn installatie baanbrekend was op het gebied van zonne-energie staat buiten kijf, maar tegenwoordig zijn er erg veel woningen met zonnepanelen in zijn omgeving. Wel twijfelt hij of de drijfveer voor de installaties echt “verduurzaming” is of dat het financiële voordeel een grotere rol speelt. ‘Maar ik zie het zo, ieder paneeltje helpt en er komen ook steeds meer zeer grote zonneparken in onze omgeving.’ Hans laat dan ook vele mensen zijn installatie zien, wat in circa de helft van de gevallen ook daadwerkelijk heeft geleid tot de aanschaf van zonnepanelen: ‘Erg leuk!’

Hans heeft nog een aantal tips voor mensen die denken over zonnepanelen. Hij raadt aan eerst te beginnen met het maken van een inventarisatie van het stroomverbruik in de woning (of het pand) en keuzes te maken waar bespaart kan worden zonder in te leveren op comfort. Wanneer het verbruik is afgenomen of u in elk geval uw verbruik inzichtelijk heeft, neem dan pas zonnepanelen. ‘Is het niet mogelijk om op deze manier te verduurzamen? Koop dan aandelen in windmolens, koop je energie bij een groene maatschappij of neem een bankrekening bij een groene bank.’


Of Hans Zonnefabriek aanbeveelt? ‘Ik beveel Zonnefabriek altijd aan als mensen komen kijken. Of ze ook werkelijk deze weg kiezen vind ik niet zo belangrijk, ieder geïnstalleerd paneel is winst.’

 

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2021-01-04
Omvormers meten constant de ‘isolatieweerstand’ tussen de zonnepanelen en de aarde. Als deze te laag is, dan volgt er een storingsmelding. Wat betekent die melding eigenlijk precies?

lees meer ›
2020-12-07
Onze service afdeling krijgt steeds meer aanvragen van mensen die hun zonnepanelen ooit door een andere partij hebben laten installeren, nu problemen hebben, en erachter komen dat hun installateur inmiddels niet meer bestaat. Waarom is dat en wat kunnen we eraan doen?

lees meer ›
2020-10-06
Wilt u meer zekerheid dat uw investering in zonnepanelen altijd blijft renderen, en dat eventuele storingen snel worden opgelost? Dan is het nieuwe Zonnefabriek Service Contract misschien iets voor u!

lees meer ›