Aardlek problemen na de storm?

Veel meterkasten blijken foutief aangepast door derden

Aardlek problemen na de storm?

De storm heeft bij sommige klanten onverwacht een fout in de meterkast aan het licht gebracht. Bij hen bleek de aardlekbeveiliging uit te vallen, terwijl daar geen aanleiding toe was. Soms bleek een vernieuwde meterkast de oorzaak te zijn: we leggen uit hoe het zit.

Hessel van den Berg
03 maart 2022

Zonnepaneelsystemen hebben een eigenaardige eigenschap: ze kunnen een vorm van lekstroom veroorzaken ondanks het feit dat ze volledig geïsoleerd zijn ten opzicht van de aarde. Normaal gesproken komen lekstromen alleen maar voor wanneer een stroomdraad niet goed geïsoleerd is: een deel van de stroom die binnen de kabels en de elektrische toestellen moet blijven, lekt dan weg. Een aardlekbeveiliging in de meterkast detecteert dat de stroom die terugkeert over de nulgeleider kleiner is dan de stroom die via de fase naar binnen gaat, en verbreekt automatisch de verbinding: op die manier wordt het lek gestopt en is er geen gevaar meer voor mens en dier.

Water op zonnepanelen leidt tot lekstromen

Vocht op panelen verhoogt de kans op lekstromen die een te kleine aardlek kunnen laten springen

Vocht op panelen verhoogt de kans op lekstromen die een te kleine aardlek kunnen laten springen

Aardlekbeveiliging is een fantastische uitvinding die veel mensenleed heeft voorkomen. In Nederlandse woningen worden daarom alle lichtpunten en wandcontactdozen (stopcontacten) standaard voorzien van aardlekschakelaars die al in werking schieten wanneer er zo weinig als 30 mA (milli-Ampère, 1 mA = 0,001 Ampère) aan lekstroom wordt gemeten. Dit zorgt ervoor dat de stroom onmiddellijk uitvalt zodra iemand zijn of haar vinger in het stopcontact steekt, voordat deze persoon een potentieel dodelijke hoeveelheid stroom te verwerken heeft gekregen.

De lekstroom die van een zonnepanelensysteem afkomstig is, kan echter ten onrechte een aardlekbeveiliging van 30 mA laten springen. Deze lekstroom, die ‘capacitief’ wordt genoemd, wordt veroorzaakt door het feit dat zonnepanelen op het dak dezelfde eigenschap hebben als een ‘condensator’. De grootte van de ‘capaciteit’ van deze condensatorplaten (uitgedrukt in ‘microFarad’, oftewel µF) bepaalt hoe groot deze lekstroom kan zijn.

Dit plaatje geeft aan hoe de 'capaciteit' van een zonnepaneel (in µF) is opgebouwd uit verschillende elementen (bron: SMA)

Dit plaatje geeft aan hoe de 'capaciteit' van een zonnepaneel (in µF) is opgebouwd uit verschillende elementen (bron: SMA)

Een hoop natuurkunde dus, dat is duidelijk. Wat belangrijk is om te weten is dat deze ‘capaciteit’ van zonnepanelen afhankelijk is van het type zonnepaneel en het aantal panelen, maar ook van het feit of er water op de panelen ligt: een laagje water op zonnepanelen verhoogt de ‘capaciteit’. Zonnepanelen die al langer op een dak liggen krijgen onvermijdelijk met de tijd kleine krasjes in de glasplaat. Hierdoor blijven druppels water gemakkelijker liggen. Dit heeft geen gevolg voor de opbrengst, maar wèl voor de ‘capaciteit’ en daarmee dus ook voor de lekstroom.

Elektriciens niet altijd op de hoogte

Gevolg: vooral bij regenachtig weer kunnen zonnepanelen ervoor zorgen dat een aardlekbeveiliging ‘eruit schiet’. Daarom is het van belang om de zonnepanelen, zeker de grotere systemen, niet achter een 30 mA aardlek te plaatsen. Wanneer Zonnefabriek zonnepanelen installeert, dan kiezen we daarom meestal voor een aardlek van 300 mA. In dit artikel op onze FAQ pagina leggen we dat precies uit.

Een aardlekschakelaar is vaak te herkennen aan de testknop (in dit voorbeeld de witte knop, linksboven)

Een aardlekschakelaar is vaak te herkennen aan de testknop (in dit voorbeeld de witte knop, linksboven)

Veel elektriciens zijn niet op de hoogte van deze eigenschap van zonnepanelen. Zij zijn gewend om alle groepen in een woning achter een 30 mA aardlek te plaatsen, omdat ze hebben geleerd dat dat veilig is. Daarom komt het wel eens voor dat wanneer een elektricien een meterkast vervangt waar Zonnefabriek de zonnepanelen-installatie heeft geplaatst, de aardlekbeveiliging van 300 mA wordt weggehaald en de zonnepanelen achter een 30 mA aardlek worden geplaatst. Dat gaat meestal een tijdje goed, totdat het een keer gaat regenen: dan blijkt plotseling dat de zonnepanelen voor problemen zorgen.

Daarom is het belangrijk om op te letten wanneer u uw elektricien vraagt uw meterkast te moderniseren: vraag altijd dat de zonnepanelen op een eigen, aparte aardlekbeveiliging worden aangesloten, en zorg ervoor dat die aardlek er één is van 300 mA. Zo voorkomt u onaangename verrassingen in de toekomst!

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2021-12-06
Steeds vaker klinkt vanuit de netbeheerders de waarschuwing dat ons stroomnet ‘vol’ begint te raken met alle hernieuwbare energie. Eén slimme oplossing is het combineren van zonneparken met windturbines. Hoe werkt dat?

lees meer ›
2021-06-07
Afgelopen week verscheen een bericht van het Agentschap Telecom, dat een oogje houdt op de toestand van de 'digitale infrastructuur’ van ons land. Hierin werd gewezen op storingen in het cruciale C2000 netwerk van de hulpdiensten. Oorzaak zouden zonnepaneelinstallaties zijn. Hoe zit dat?

lees meer ›
2021-01-04
Omvormers meten constant de ‘isolatieweerstand’ tussen de zonnepanelen en de aarde. Als deze te laag is, dan volgt er een storingsmelding. Wat betekent die melding eigenlijk precies?

lees meer ›