Opbrengst die terugloopt door PID: wat is het en wat doe je eraan?

Er circuleren verhalen over zonnepanelen waarvan het vermogen te snel afneemt vanwege Potential Induced Degradation (PID). Wat is nou precies PID, en is er wat aan te doen?

2017-02-07 09:45:00 Lees verder


Noodstroomvoorziening met zonnepanelen en batterijen

Na zo´n grote stroomstoring zoals die van 17 januari 2017 in Amsterdam, rijst de vraag hoe we ons tegen dit soort gebeurtenissen kunnen wapenen. Batterijen als noodstroomvoorziening liggen dan voor de hand. En de combinatie van batterijen met zonnepanelen maakt dat je het nog langer kunt uitzingen dan met batterijen alléén.

2017-01-17 13:30:00 Lees verder


Slimme sturing van verbruikers in huis met ‘smart home’ toestellen

Eén van de manieren waarop het verbruik van zonnestroom goed kan aansluiten op de momenten waarop de zon schijnt, is door gebruik te maken van ‘slimme’ apparaten. Mocht de salderingsregeling in de toekomst ooit veranderen, dan kunnen slimme apparaten uitkomst bieden; wellicht een goed idee om in het achterhoofd te houden wanneer bijvoorbeeld de vaatwasser aan vervanging toe is. Maar wat is nou precies een slim apparaat en zijn ze al op de markt?

2017-01-05 11:15:00 Lees verder


Een warmtepomp en zonnepanelen

In de wereld van de duurzaamheid spelen zonnepanelen een grote rol, maar is er ook plek voor andere innovaties. Eén daarvan komt de laatste tijd meer en meer in het nieuws: de warmtepomp. Vooral de combinatie van warmtepomp met zonnepanelen wordt vaak genoemd. Maar wat is een warmtepomp nou precies, en waarom zou deze combinatie interessant kunnen zijn?

2017-01-04 10:30:00 Lees verder


Amsterdams metrostation bedekt met zonnepanelen

De Zonnefabriek heeft een mooie installatie gebouwd op het dak van metrostation Reigersbos in Amsterdam Zuid-Oost. ZonStation Reigersbos is het eerste collectieve dak op een gemeentelijk gebouw in Amsterdam.

2016-12-15 15:00:00 Lees verder


Zonnefabriek installeert de nieuwe SolarEdge HD wave omvormers

De allernieuwste, kleine compacte en efficiënte SolarEdge omvormers (die nog een belangrijke prijs hebben gewonnen op de internationale beurs InterSolar eerder dit jaar) zijn nu ook op de Nederlandse markt en De Zonnefabriek heeft er meteen een stel geïnstalleerd.

2016-12-13 14:00:00 Lees verder


Minister Kamp’s Energieagenda stippelt het pad naar een CO2 arme toekomst uit

Op 7 december 2016 heeft minister Kamp van Economische Zaken de Energieagenda gepresenteerd, met de toekomstvisie van het huidige kabinet voor een CO2-arm Nederland vanaf 2050. Om daar te komen zijn een heleboel maatregelen nodig, en de Zonnefabriek is natuurlijk, net als u, benieuwd naar de rol van zonnepanelen in deze visie.

2016-12-08 13:00:00 Lees verder


Zonnepanelen kiezen: Dunne film of Kristallijn?

Bij de aanschaf van zonnepanelen gaat één van de eerste keuzes over het type technologie dat in de panelen wordt gebruikt: Dunne film of kristallijn? De overgrote meerderheid van panelen die in Nederland (en wereldwijd) wordt geplaatst bestaat uit kristallijne panelen, maar dunne-film vormt toch ook een niet onaanzienlijk deel.

2016-12-08 12:00:00 Lees verder


Schaduw en Zonnepanelen: Hoe gaan we daarmee om?

Laten we één ding voorop stellen: Een zonnepaneel in de schaduw leggen is geen goed idee. Hoe minder zon op een paneel valt, des te minder stroom wordt er geproduceerd. Ondanks de prijsdalingen van de afgelopen jaren blijven panelen dure dingen, dus het is zonde om ze ergens te leggen waar ze weinig opbrengen. Als het even kan, dan liever in de zon: Dat is logisch.

2016-11-23 13:00:00 Lees verder


Volg de totale productie van zonne-energie in Nederland on-line

Sinds kort kunt u nu on-line een schatting zien van de productie van alle in Nederland geïnstalleerde zonnepanelen op een website van verschillende partijen die meehelpen aan de uitvoering van het Energieakkoord.

2016-11-21 15:30:00 Lees verder