Een warmtepomp en zonnepanelen

In de wereld van de duurzaamheid spelen zonnepanelen een grote rol, maar is er ook plek voor andere innovaties. Eén daarvan komt de laatste tijd meer en meer in het nieuws: de warmtepomp. Vooral de combinatie van warmtepomp met zonnepanelen wordt vaak genoemd. Maar wat is een warmtepomp nou precies, en waarom zou deze combinatie interessant kunnen zijn?

2017-01-04 10:30:00 Lees verder


Amsterdams metrostation bedekt met zonnepanelen

De Zonnefabriek heeft een mooie installatie gebouwd op het dak van metrostation Reigersbos in Amsterdam Zuid-Oost. ZonStation Reigersbos is het eerste collectieve dak op een gemeentelijk gebouw in Amsterdam.

2016-12-15 15:00:00 Lees verder


Zonnefabriek installeert de nieuwe SolarEdge HD wave omvormers

De allernieuwste, kleine compacte en efficiënte SolarEdge omvormers (die nog een belangrijke prijs hebben gewonnen op de internationale beurs InterSolar eerder dit jaar) zijn nu ook op de Nederlandse markt en De Zonnefabriek heeft er meteen een stel geïnstalleerd.

2016-12-13 14:00:00 Lees verder


Minister Kamp’s Energieagenda stippelt het pad naar een CO2 arme toekomst uit

Op 7 december 2016 heeft minister Kamp van Economische Zaken de Energieagenda gepresenteerd, met de toekomstvisie van het huidige kabinet voor een CO2-arm Nederland vanaf 2050. Om daar te komen zijn een heleboel maatregelen nodig, en de Zonnefabriek is natuurlijk, net als u, benieuwd naar de rol van zonnepanelen in deze visie.

2016-12-08 13:00:00 Lees verder


Zonnepanelen kiezen: Dunne film of Kristallijn?

Bij de aanschaf van zonnepanelen gaat één van de eerste keuzes over het type technologie dat in de panelen wordt gebruikt: Dunne film of kristallijn? De overgrote meerderheid van panelen die in Nederland (en wereldwijd) wordt geplaatst bestaat uit kristallijne panelen, maar dunne-film vormt toch ook een niet onaanzienlijk deel.

2016-12-08 12:00:00 Lees verder


Schaduw en Zonnepanelen: Hoe gaan we daarmee om?

Laten we één ding voorop stellen: Een zonnepaneel in de schaduw leggen is geen goed idee. Hoe minder zon op een paneel valt, des te minder stroom wordt er geproduceerd. Ondanks de prijsdalingen van de afgelopen jaren blijven panelen dure dingen, dus het is zonde om ze ergens te leggen waar ze weinig opbrengen. Als het even kan, dan liever in de zon: Dat is logisch.

2016-11-23 13:00:00 Lees verder


Volg de totale productie van zonne-energie in Nederland on-line

Sinds kort kunt u nu on-line een schatting zien van de productie van alle in Nederland geïnstalleerde zonnepanelen op een website van verschillende partijen die meehelpen aan de uitvoering van het Energieakkoord.

2016-11-21 15:30:00 Lees verder


By-pass diodes in zonnepanelen: waar zijn ze voor?

In zonnepanelen die uit allemaal individuele zonnecellen bestaan, vervullen de by-pass diodes een belangrijke rol wanneer cellen in de schaduw liggen of met vuil bedekt zijn. Hoe werkt dat precies?

2016-11-17 09:00:00 Lees verder


Hotspots: wat zijn ze en wat doe je eraan?

Een hotspot is een cel in een zonnepaneel die heel heet wordt. Dit komt doordat de betreffende cel om een bepaalde reden niet meedoet met de andere cellen in het paneel, die wel gewoon stroom produceren. Deze stroom baant zich een weg door alle cellen, inclusief de cel die niet meedoet. Deze gaat dan, in plaats van energie produceren, energie opnemen, en wordt heel warm.

2016-11-17 09:00:00 Lees verder


Worden voor een zonnepaneel nou wel of niet kolen verstookt? NRC Handelsblad zaait verwarring, De Zonnefabriek zoekt het uit

Onlangs kwam NRC Handelsblad met een onrustbarend artikel met als kop ‘Voor een zonnepaneel worden kolen verstookt’. De boodschap van het artikel was dat er meer energie in het maken, transporteren en installeren van een zonnestroom installatie zou gaan, dan wat de panelen over hun levensduur zouden opbrengen.

2016-11-01 14:00:00 Lees verder