600 Watt-piek in 1 paneel?

600 Watt-piek in 1 paneel?

Steeds meer zonnepanelen op de markt met zeer hoge vermogens

600 Watt-piek in 1 paneel?

Zonnefabriek is reuzetrots op ons 400 Watt-piek paneel van SunPower, maar er blijken inmiddels ook al panelen op de markt te zijn van 500 en zelfs 600 Watt-piek! Groot verschil: de afmetingen.

Hessel van den Berg
31 juli 2020

Vierhonderd Watt-piek in één paneel; toen dat voor het eerst op de markt kwam bij ons belangrijkste merk SunPower, waren we meteen enthousiast. SunPower was er namelijk in geslaagd om 104 van hun zeer efficiënte Maxeon 3 zonnecellen in één paneel bij elkaar te proppen, en zo een zonnepaneel te creëren met een piekvermogen dat alle concurrentie vóór bleef.

Verstoten van de eerste plek?

trina vertex zonnepaneelMaar de laatste tijd vliegen de steeds hogere vermogens ons om de oren: We zien zonnepanelen uitkomen met vermogens van 410, 500, en zelfs 600 Wp in één paneel! Zijn de SunPower MAX3 zonnepanelen dan uiteindelijk toch ingehaald door de concurrentie?

Niet helemaal: De panelen met hoge vermogens zijn meestal gewoon een stukje groter dan gemiddeld, waardoor er simpelweg meer zonnecellen op passen. De SunPower MAX3-400 panelen zijn iets meer dan 1 meter breed, en zo’n 1 meter 70 lang, terwijl de 410 Watt-piek panelen van bijvoorbeeld JA-Solar meer dan 2 meter lang zijn, en de 500 Watt-piek panelen van Trina Solar zelfs 2 meter 17. Hoewel die nieuwe panelen best indrukwekkende vermogens hebben, is de efficiency van deze panelen toch nog altijd lager dan dat van SunPower.

Grote lappen

De efficiency van een zonnepaneel drukt uit hoeveel van het invallende licht in stroom kan worden omgezet. Een ‘doorsnee’ zonnepaneel heeft dezer dagen een efficiency van maximaal 18%, terwijl de beter presterende panelen rond de 20% kunnen zitten. SunPower blijft echter kampioen met zijn 22,6% voor de MAX3-400 zonnepanelen.

De grotere panelen met hun hogere vermogens zijn vanwege de afmetingen vaak minder geschikt om op het dak van een woonhuis te plaatsen. Wie zoveel mogelijk stroom uit een beperkt dakoppervlak wil halen, is beter af met iets kleinere, maar meer efficiënte zonnepanelen, dan met die grote lappen. De grotere panelen worden dan ook vaker gebruikt voor grootschalige zonneparken in het vrije veld, of op uitgestrekte daken van bedrijfsgebouwen.

SunPower zonnepanelen weten nog altijd het hoogste vermogen in de kleinste oppervlakte te verwerken

SunPower zonnepanelen weten nog altijd het hoogste vermogen in de kleinste oppervlakte te verwerken

Het gaat bij het vermogen natuurlijk niet alleen om wat je krijgt bij aanschaf, maar ook over hoe lang het zonnepaneel in staat is om dat vermogen ook hoog te houden: met andere woorden, hoe snel degradeert zo’n paneel? Wat dat betreft is het wel grappig om te zien dat, afgaande op de vermogensgarantie, een JA-Solar paneel van 410 Wp na tien jaar nog maar 378,7 Wp hoeft te leveren, terwijl een SunPower paneel van 400 Wp na tien jaar nog boven de 383 Wp zit; en dat dat verschil in de jaren daarna alleen nog maar groter wordt!

Baas boven baas

sunpower shingled zonnepaneelOverigens laat SunPower het er niet bij zitten dat er nu bij de concurrentie zulke hoge vermogens in zonnepanelen worden verwerkt: in hun laatste nieuwsbericht kondigt het bedrijf aan dat er binnenkort grote SunPower zonnepanelen uitkomen met vermogens tot wel 625 Wp! Zo laten ze nog maar even weten wie de baas is op het gebied van krachtige panelen.

Aangezien de nieuwe panelen allemaal niet geschikt zijn voor woonhuizen, blijft voor de gemiddelde woningbezitter de SunPower MAX3-400 nog altijd de topper op de markt. Maar mochten zich interessante concurrenten aandienen met een efficiency die nòg hoger is, dan zullen we dat zeker laten weten!

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2020-06-01
Ons onderzoek naar het verschil in degradatie tussen SunPower zonnepanelen en die van andere merken gaat alweer zijn zesde jaar in! We volgen een aantal systemen die we hebben geplaatst in de eerste helft van 2014, en kijken naar verschillen in opbrengst tussen systemen met SunPower panelen en die met andere panelen, om te zien of SunPower zonnepanelen hun vermogen inderdaad langer vasthouden dan andere, zoals de fabrikant zelf beweert.

lees meer ›
2019-12-26
Ons favoriete merk zonnepanelen is een samenwerking aangegaan met wat wel eens een nieuw voorbeeld van ‘Neerlands trots’ kan worden: superauto-fabrikant ‘Lightyear’ met zijn ‘Lightyear One’. Wat houdt dat in?

lees meer ›
2019-08-12
Sommige paneelfabrikanten beweren dat hun zonnepanelen minder snel degraderen dan andere. Zonnefabriek volgt een groot aantal systemen on-line, dus we kunnen verifiëren of die beweringen kloppen.

lees meer ›