600 Watt-piek in 1 paneel?

Kijk naar de efficiëntie in plaats van het vermogen

600 Watt-piek in 1 paneel?

Zonnefabriek is reuzetrots op ons 400 Watt-piek paneel van SunPower, maar er blijken inmiddels ook al panelen op de markt te zijn van 500 en zelfs 600 Watt-piek! Groot verschil: de afmetingen.

Hessel van den Berg
25 juni 2021

Vierhonderd Watt-piek in één paneel; toen dat voor het eerst op de markt kwam bij ons belangrijkste merk SunPower, waren we meteen enthousiast. SunPower was er namelijk in geslaagd om 104 van hun zeer efficiënte Maxeon 3 zonnecellen in één paneel bij elkaar te proppen, en zo een zonnepaneel te creëren met een piekvermogen dat alle concurrentie vóór bleef.


Benieuwd wat er op uw dak mogelijk is? Wij helpen u graag het meeste uit uw dak te halen. 


Verstoten van de eerste plek?

trina vertex zonnepaneelMaar de laatste tijd vliegen de steeds hogere vermogens ons om de oren: We zien zonnepanelen uitkomen met vermogens van 410, 500, en zelfs 600 Wp in één paneel! Zijn de SunPower MAX3 zonnepanelen dan uiteindelijk toch ingehaald door de concurrentie?

Niet helemaal: De panelen met hoge vermogens zijn meestal gewoon een stukje groter dan gemiddeld, waardoor er simpelweg meer zonnecellen op passen. De SunPower MAX3-400 panelen zijn iets meer dan 1 meter breed, en zo’n 1 meter 70 lang, terwijl de 410 Watt-piek panelen van bijvoorbeeld JA-Solar meer dan 2 meter lang zijn, en de 500 Watt-piek panelen van Trina Solar zelfs 2 meter 17. Hoewel die nieuwe panelen best indrukwekkende vermogens hebben, is de efficiency van deze panelen toch nog altijd lager dan dat van SunPower.

Grote lappen

De efficiency van een zonnepaneel drukt uit hoeveel van het invallende licht in stroom kan worden omgezet. Een ‘doorsnee’ zonnepaneel heeft dezer dagen een efficiency van maximaal 18%, terwijl de beter presterende panelen rond de 20% kunnen zitten. SunPower blijft echter kampioen met zijn 22,6% voor de MAX3-400 zonnepanelen.

De grotere panelen met hun hogere vermogens zijn vanwege de afmetingen vaak minder geschikt om op het dak van een woonhuis te plaatsen. Wie zoveel mogelijk stroom uit een beperkt dakoppervlak wil halen, is beter af met iets kleinere, maar meer efficiënte zonnepanelen, dan met die grote lappen. De grotere panelen worden dan ook vaker gebruikt voor grootschalige zonneparken in het vrije veld, of op uitgestrekte daken van bedrijfsgebouwen.

SunPower zonnepanelen weten nog altijd het hoogste vermogen in de kleinste oppervlakte te verwerken

SunPower zonnepanelen weten nog altijd het hoogste vermogen in de kleinste oppervlakte te verwerken

Het gaat bij het vermogen natuurlijk niet alleen om wat je krijgt bij aanschaf, maar ook over hoe lang het zonnepaneel in staat is om dat vermogen ook hoog te houden: met andere woorden, hoe snel degradeert zo’n paneel? Wat dat betreft is het wel grappig om te zien dat, afgaande op de vermogensgarantie, een JA-Solar paneel van 410 Wp na tien jaar nog maar 378,7 Wp hoeft te leveren, terwijl een SunPower paneel van 400 Wp na tien jaar nog boven de 383 Wp zit; en dat dat verschil in de jaren daarna alleen nog maar groter wordt!

Baas boven baas

sunpower shingled zonnepaneelOverigens laat SunPower het er niet bij zitten dat er nu bij de concurrentie zulke hoge vermogens in zonnepanelen worden verwerkt: in hun laatste nieuwsbericht kondigt het bedrijf aan dat er binnenkort grote SunPower zonnepanelen uitkomen met vermogens tot wel 625 Wp! Zo laten ze nog maar even weten wie de baas is op het gebied van krachtige panelen.

Aangezien de nieuwe panelen allemaal niet geschikt zijn voor woonhuizen, blijft voor de gemiddelde woningbezitter de SunPower MAX3-400 nog altijd de topper op de markt. Maar mochten zich interessante concurrenten aandienen met een efficiency die nòg hoger is, dan zullen we dat zeker laten weten!

 

 


Over de auteur

Natuurkundige Hessel van den Berg werkte jarenlang bij SMA, een Duitse fabrikant van omvormers en al jarenlang marktleider. Hij was daar verantwoordelijk voor technische berekeningen van zonnestroom projecten, het oplossen van technische vraagstukken en training van zonnestroom professionals in de Benelux.

Zonnefabriek vroeg hem om terug te komen naar Nederland en het 'technisch geweten' van de Zonnefabriek te worden. Tot onze grote tevredenheid ging Hessel graag op dat verzoek in.

 

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2022-02-07
Met een nieuwe aankondiging bevestigt SunPower het vertrouwen in hun eigen technologische superioriteit: Vanaf 1 januari 2022 wordt op nieuwe SunPower zonnepanelen de garantie verlengd van de toch al indrukwekkende 25 jaar naar maar liefst 40 jaar! Let op: het gaat hier om zowel de product- àls de vermogensgarantie.

lees meer ›
2021-07-05
Een maand geleden kondigden wij de tweede Zonnefabriek fotowedstrijd aan. We zijn overdonderd door alle enthousiaste reacties en willen iedereen die heeft deelgenomen graag hartelijk bedanken. We zullen jullie niet langer in spanning houden: in dit artikel maken we de winnaars bekend!

lees meer ›
2021-06-02
De laatste tijd wordt er in het nieuws veel gesproken over dwangarbeid in Xinjiang, de meest westelijke provincie van China, waar vooral Oeigoeren wonen. Producten van deze dwangarbeid zouden ook in zonnepanelen terecht komen, die vervolgens ook in Nederland worden verkocht. We gingen op onderzoek uit.

lees meer ›