Ik wil advies

5 redenen waarom 2022 hét jaar is voor een investering in zonnepanelen

Waarom zonnepanelen in 2022?

5 redenen waarom 2022 hét jaar is voor een investering in zonnepanelen

Dat zonnepanelen de afgelopen tijd flink in populariteit zijn gestegen is wel duidelijk. Vorig jaar tikte het aantal huishoudens met zonnepanelen in Nederland de 1,5 miljoen aan en in een eerder artikel schreven we dat zonnepanelen nu al bijna 10% van alle stroom in ons land leveren. Daarmee zijn we koploper in Europa. Heeft u de overstap nog niet gemaakt? Dan vertellen we u graag 5 redenen waarom dit jaar het moment is om dat wel te doen.

Nikki Marks
10 januari 2022

Misschien heeft u dit jaar als goed voornemen om het milieu een handje te helpen. Met zonnepanelen kunt u uw eigen schone stroom opwekken en daarmee uw ecologische voetafdruk verkleinen. Daarnaast zijn er nog een aantal redenen waarom 2022 hét jaar is om zonnepanelen op uw dak te nemen. 

Stijgende energieprijzen

U heeft het vast ook al gemerkt op uw energierekening: de prijzen zijn weer enorm gestegen. Heeft u een variabel energiecontract? Dan veranderen de tarieven meestal twee keer per jaar: in juli en in januari. Afgelopen juli zijn de tarieven al met 30% gestegen en op 1 januari dit jaar moesten we er helaas weer aan geloven. De gasprijzen stijgen het hardst door lage gasvoorraden en een verhoging van de energiebelasting op gas. Het lijkt er niet op dat de prijzen de komende tijd zullen dalen. De beste manier om u zelf enigszins te beschermen tegen deze hoge prijzen is door - een deel van - uw energie zelf op te wekken met zonnepanelen. Zo heeft u de controle over in ieder geval een deel van de stroomkosten in eigen handen.

Prijzen van zonnepanelen dalen niet meer

De prijzen van zonnepanelen zijn jarenlang gedaald. Die daling houdt niet aan en het ligt eerder voor de hand dat de prijzen van zonnepanelen de komende tijd weer wat zullen stijgen. Dit komt doordat er een schaarste is aan middelen die nodig zijn bij de productie van zonnepanelen en door stijgende transportkosten. Als u een prijsstijging van zonnepanelen voor wilt zijn, kunt u beter zo snel mogelijk zonnepanelen aanschaffen tegen de huidige prijs.

We gebruiken steeds meer stroom

Ons stroomgebruik neemt steeds meer toe. Vergeleken met vroeger hebben we veel meer apparaten in huis die allemaal stroom gebruiken. Ook ons snelle internet vraagt om veel stroom. Daarnaast gaan we steeds meer elektrisch doen: elektrisch autorijden, elektrisch fietsen, elektrisch koken. Het is dan heel fijn als u een deel van de stroom die hiervoor nodig is zelf kunt opwekken met zonnepanelen.

Nog even profiteren van de salderingsregeling

De plannen zijn al lang bekend: vanaf 2023 wil de regering de salderingsregeling afbouwen. Alle zonnestroom die je niet direct in huis verbruikt, wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Dankzij de salderingsregeling betalen zonnepaneleneigenaren alleen voor het verschil tussen afgenomen en teruggeleverde stroom. Erg voordelig dus, maar deze regeling wordt vanaf volgend jaar gedeeltelijk afgebouwd. Dit houdt in dat zonnepaneleneigenaren vanaf dan nog maar een gedeelte van de teruggeleverde stroom mogen salderen. Dat gedeelte wordt elk jaar kleiner en verdwijnt uiteindelijk helemaal. Als u nu zonnepanelen aanschaft kunt u nog even profiteren van de volledige salderingsregeling.

Hoge kwaliteit van zonnepanelen

De kwaliteit van zonnepanelen is de afgelopen tijd flink verbeterd. Wie nu zonnepanelen koopt, profiteert van de beste kwaliteit. Zonnesystemen van nu gaan tot wel 30 jaar mee en degraderen minder snel. Ook zijn zonnepanelen beter geworden in omgaan met niet ideale omstandigheden, waardoor de panelen ook presteren als de weersomstandigheden wat minder zijn. Deze verbeterde kwaliteit zorgt voor een hogere opbrengst, waardoor u meer rendement haalt uit uw investering. Op deze pagina kunt u meer lezen over de meest efficiënte zonnepanelen op de markt.

Wilt u dit jaar de overstap maken naar zonnepanelen? Onze adviseurs denken graag met u mee en kunnen het optimale zonnesysteem samenstellen voor uw situatie.


Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2021-09-06
Vorig jaar kregen we het prachtige nieuws dat het aantal huishoudens met zonnepanelen de miljoen aantikte. Sinds afgelopen week staat de teller op 1,5 miljoen. Geweldig nieuws! Toch zijn we er nog niet.

lees meer ›
2021-05-28
Wattpiek is een term die u veel zult tegenkomen wanneer u informatie over zonnepanelen op zoekt. Wattpiek is een meeteenheid die het vermogen van een zonnepaneel aangeeft en wordt vaak gebruikt om zonnepanelen met elkaar te vergelijken. Het vermogen bepaalt hoeveel u kunt opwekken met een paneel. Stel dat u kiest voor 10 SunPower zonnepanelen van 395 Wp. Wat kunt u allemaal doen met uw eigen opgewekte stroom?

lees meer ›
2021-03-02
Verreweg de meeste daken in Nederland zijn geschikt voor zonnepanelen. Van platte of schuine daken tot het dak van uw schuur of garage. Maar er zijn nog veel meer originele manieren om zonnepanelen te plaatsen, waar u in eerste instantie misschien niet aan zou denken. In dit artikel vertellen we erover.

lees meer ›