Nieuwe kansen in een nieuw decennium

Nieuwe kansen in een nieuw decennium

Wat brengt 2020 voor de wereld van de zonne-energie?

Nieuwe kansen in een nieuw decennium

Nieuwe kansen in een nieuw decennium

Met het aanbreken van een nieuw jaar kijken we naar de komende veranderingen en nieuwigheden op het gebied van zonnestroom. Hoe ziet de (nabije) toekomst er voor de zonnepanelen uit?

Hessel van den Berg
31 december 2019

2019 was het jaar waarin zonne-energie definitief doorbrak in Nederland met een verwacht geïnstalleerd vermogen van maar liefst 2,5 GWp (GigaWatt-piek, 1 GW = 1000 MegaWatt, oftewel 1.000.000 kiloWatt) in één jaar! Maar 2019 was ook het jaar waarin er wat meer duidelijkheid kwam over de afbouw van de salderingsregeling. Iedereen wist dat het eraan zat te komen en nu is er dan eindelijk meer helderheid over de manier waarop. Vanaf 2023 kunnen eigenaren van PV systemen elk jaar iets minder salderen en wordt het dus elk jaar iets aantrekkelijker om het eigenverbruik te verhogen. Wat zijn de consequenties voor u?

Oost West configuraties worden interessanter

zonnepanelen aan twee kanten van een schuin dakAls u overweegt om zonnepanelen te laten installeren, dan is nu het uitgelezen moment. U kunt in ieder geval nog twee volle jaren alle teruggeleverde stroom salderen en ondertussen maatregelen nemen om het eigenverbruik te maximaliseren. Als het op uw dak mogelijk is, dan is het aanleggen van een zogenaamde ‘Oost-West-configuratie’ het overwegen waard. Want hoewel zuidgerichte panelen de hoogste energie-opbrengst over het jaar geven, is de energie-opbrengst bij Oost-West systemen beter verdeeld over de dag. In plaats van een piek om 12 uur ’s middags, geeft een Oost-West systeem relatief meer stroom in de ochtend en avond, wanneer er in het algemeen ook meer stroom in huis wordt verbruikt. Daardoor is het met een Oost-West dak ook gemakkelijker om het eigenverbruik te verhogen.

 

Een Oost-West opstelling geeft een productie van stroom die meer gelijkmatig over de dag is verdeeld

Een Oost-West opstelling geeft een productie van stroom die meer gelijkmatig over de dag is verdeeld

Wat betreft de verdeling over zomer en winter, heeft een schuiner dak een beetje voordeel ten opzichte van een plattere hellingshoek. In de winter staat de zon laag en daardoor vangen zonnepanelen die wat meer verticaal staan, meer energie. Ook hier geldt dat panelen die relatief plat liggen weliswaar meer stroom produceren over het hele jaar, maar dat ze die stroom vooral in de zomer geven en veel minder in de winter, wat een meer gelijkmatige verdeling over het jaar ten goede komt.

Opslag van energie wordt een optie

BYD thuisbatterijTot nu toe was het vanuit economisch opzicht niet zinvol om te investeren in energie-opslag, maar dat gaat vanaf 2023 ook veranderen. Zonnestroom kun je bewaren in een batterij, of je kunt de stroom omzetten in warm water en dat in een buffervat opslaan. Zonnefabriek biedt al een aantal batterij oplossingen aan, maar we verwachten dat er in 2020 nog een aantal nieuwe bijkomen en dat de prijzen hopelijk gaan zakken, zodat het een aantrekkelijkere optie wordt. Houd onze nieuwsbrief in de gaten want we zullen u regelmatig hierover updates geven.

Andere manieren om het eigenverbruik te verhogen beginnen vaak met de aanschaf van een energiemanager zoals de Sunny Home Manager van SMA. Iedereen die een SMA systeem heeft die op het internet kan worden gevolgd, komt in aanmerking voor zo’n toestel. Onze adviseurs leggen u graag uit wat de mogelijkheden zijn.

Verandering in de Kleine Ondernemers Regeling

Hoewel het voor de meeste klanten niet veel uitmaakt, is het voor sommigen toch belangrijk om te wijzen op de nieuwe Kleine Ondernemers Regeling (KOR) die met ingang van 2020 in werking is getreden. De wijziging kan gevolgen hebben voor de manier waarop de BTW over de installatie wordt teruggekregen. Vraag uw belastingadviseur of de Belastingdienst voor meer  informatie.

Nieuwe apps

mijn Zonnefabriek appDe ‘Mijn Zonnefabriek’ app wordt gewaardeerd om het gemak waarmee de prestaties van de PV systemen kan worden gevolgd èn waarmee u geld kunt verdienen door nieuwe klanten aan te werven, maar het wordt inmiddels wel tijd voor een kleine ‘revamp’. Dit jaar zullen we aan een verbeterde versie van de app werken. Ook de SMA Sunny Portal app wordt in 2020 vernieuwd: het zal er allemaal wat gelikter uit gaan zien en gebruikers zullen meer inzicht krijgen in niet alleen de productie van stroom, maar ook het verbruik van bijvoorbeeld een elektrische auto.

Nieuwe producten

Voor dat laatste is het natuurlijk wel van belang dat u een auto-lader heeft waarvan de gegevens uitgelezen kunnen worden: SMA zal hiervoor de nieuwe SMA EV charger lanceren. Overigens verwachten we van allerlei kanten nieuwe producten tegemoet te kunnen zien, bijvoorbeeld op de ‘InterSolutions’ beurs in Gent in januari. Als we daar interessante nieuwe producten tegenkomen, bent u de eerste die het hoort!

Nieuwe zonnepanelengids

De zonnepanelengids die velen van u hebben gedownload van onze site, is ook toe aan een opfrisbeurt. We zullen ons best doen om snel met een nieuwe versie te komen waarin we weer proberen u te voorzien van onafhankelijke, verifieerbare informatie waarmee u uw voordeel kunt doen bij de keuze voor een PV systeem. We zullen in de nieuwe versie meer aandacht besteden aan zaken als eigenverbruik en batterijen.

Nieuwe ambities?

Ondertussen is het voor iedereen wel duidelijk dat de klimaat crisis met de grootste urgentie moet worden aangepakt. Nederland haalt dit jaar helaas zijn eigen 20-20-20 doelstellingen  hoogstwaarschijnlijk niet, wat betekent dat we er nog meer ons best voor moeten doen in de toekomst. Wij van de Zonnefabriek zullen in ieder geval onze missie voortzetten om zoveel mogelijk daken van schone, uitstootvrije Zonnefabriekjes te voorzien. Met uw hulp maken we deze ambities in 2020 samen waar.

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2020-05-01
Met het schitterende weer van de afgelopen maanden gekoppeld aan een kwakkelende economie kunnen er problemen ontstaan met omvormers die afslaan. Waarom is dat en is er wat aan te doen?

lees meer ›
2018-10-16
Zonnepanelen die naar het zuiden gericht staan, brengen de meeste energie op, dat mag duidelijk zijn. Maar afwijkende richtingen kunnen ook hun voordelen hebben; een oost-west configuratie zou na de wijzigingen in de salderingsregeling zelfs misschien nog nèt iets gunstiger kunnen zijn dan een zuidgericht systeem. Hoe zit dat precies?

lees meer ›