Ik wil advies

10 mythes over zonnepanelen ontkracht

Westergas nieuwsartikelen

10 mythes over zonnepanelen ontkracht

Er gaan veel verhalen de ronde over zonnepanelen. Voor een deel gaat het om misvattingen. Deze helpen we met dit artikel graag de wereld uit.

Roos Godthelp
09 juni 2020

1. Zonnepanelen zijn niet rendabel in ons kikkerlandje

Zonnepanelen werken niet alleen op zonnestraling, maar ook op daglicht. Zolang er licht is, leveren zonnepanelen dus stroom. Daarnaast wordt er bij lage temperaturen juist meer energie opgewekt. Lees hier meer over de invloed van temperatuur op zonnepanelen.

2. Zonnepanelen zijn helemaal niet zo groen als het lijkt

PV Cycle logoEr gaan verhalen de ronde dat zonnepanelen allerlei giftige stoffen zouden bevatten die schadelijk zijn voor het milieu. Maar kloppen deze wel? Wij schreven er een artikel over. Hoewel er CO2 wordt uitgestoten bij de productie van zonnepanelen, staat dat niet in verhouding tot de hoeveelheid CO2 die je niet uitstoot door de productie van zonnestroom.

3. Zonder subsidies is zonne-energie duurder dan netstroom

De afgelopen drie jaar is de prijs van zonnepanelen gehalveerd, terwijl de opbrengst per paneel blijft stijgen. Wanneer uw zonnepanelen 25 jaar meegaan, kost een kilowattuur zonnestroom ongeveer 7 à 8 cent, tegenover 21 cent voor netstroom. Benieuwd naar de levensduur van onze producten? Lees het hier.

4. Zonnepanelen zijn niet erg efficiënt

De opbrengst van zonnepanelen ligt steeds hoger. Dankzij voortdurend onderzoek, innovatie en productoptimalisatie zijn zonnepanelen nu ongeveer vier keer efficiënter is dan in het begin. Benieuwd naar de meest efficiënte zonnepanelen? Lees het hier.

5. Zonnepanelen en hun systemen zijn moeilijk te onderhouden

Een installatie van zonnepanelen valt onder meerdere garanties, waardoor u nooit voor grote risico’s komt te staan. Verder zijn er maar weinig elektronische producten in huis die zo weinig onderhoud nodig hebben als zonnepanelen. Ze liggen op het dak, in weer en wind, en doen twintig jaar of langer gewoon hun werk: stroom maken uit zonlicht.

6. Zonnepanelen staan niet mooi 

Dat is natuurlijk een kwestie van smaak. Wij zijn van mening dat zonnepanelen een manier zijn om te laten zien dat u een steentje bijdraagt aan een beter milieu. Als u de blauwe zonnepanelen niet mooi vindt, kunt u tegenwoordig ook kiezen voor zwarte. Bekijk hier ons aanbod. 

7. De terugverdientijd is te lang

Vroeger was de terugverdientijd een stuk langer dan nu. Doordat de kwaliteit van zonnepanelen stijgt en de prijzen dalen is de terugverdientijd ook korter. Waar je een aantal jaar geleden nog panelen kocht met een terugverdientijd van meer dan 10 jaar, zijn ze nu al in 5 tot 8 jaar terug te verdienen. Meer informatie over de terugverdientijd vind u hier. 

8. Zonnepanelen hebben alleen zin met een dak gericht op het zuiden 

Daken die op het zuiden zijn gericht zijn het meest geschikt voor de installatie van zonnepanelen, omdat er dan maximaal gebruik gemaakt kan worden van direct zonlicht. Maar ook daken die op het westen of het oosten gericht zijn leveren een goed rendement. Platte daken zijn ook geschikt, omdat panelen dan in de ideale hellingshoek bevestigd kunnen worden. Weten of uw dak geschikt is? Doe de check.

9. Zonnepanelen zijn te duur

Uiteraard zijn zonnepanelen een flinke investering, maar nadat u deze investering heeft terugverdiend, profiteert u nog zo’n 15 jaar van pure winst. Verder is de aanschafprijs van zonnepanelen sinds 2008 met 80% gedaald en kunt u de btw terugvragen. In dit artikel leest u hoe dat gaat.

10. Zonnepanelen kunnen nooit de hele wereld van energie voorzien

Het klopt dat zonne-energie op dit moment nog niet veel bijdraagt aan de mondiale energieproductie, maar hier komt verandering in. Het Internationaal Energieagentschap verwacht dat wereldwijd de productie van hernieuwbare energie met de helft zal toenemen tot 2024. Dat is met name te danken aan een groeispurt bij zonne-energie, zoals een enorme toename in 2018. En hier kunt u aan bijdragen!

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2023-02-11
Op 7 februari 2023 is de Tweede Kamer dan eindelijk akkoord gegaan met de voorgenomen afbouw van de salderingsregeling. Vanaf 2025 zou deze regeling dan stap voor stap verdwijnen. Hoe zit het precies, en: is dit nu 100% zeker? (artikel aangepast op 20 maart 2023 i.v.m. BTW en datum nieuwe Eerste Kamer)

lees meer ›
2023-01-22
Volgens de nieuwste cijfers heeft Nederland de nummer 1 positie weten te behouden. Nergens in Europa staat méér opgesteld vermogen per persoon dan bij ons! Ook in 2022 hebben we er weer heel wat zonnepanelen bijgekregen.

lees meer ›
2022-12-21
Vanaf 1 januari 2023 wordt de BTW voor nieuwe zonnepaneelsystemen bij een woning verlaagd van 21% naar 0%. Voorheen betaalde men wel de BTW, maar kon deze achteraf worden teruggevorderd, bijvoorbeeld via de zogenaamde ‘Kleine Ondernemers Regeling’ (KOR). Vanaf het nieuwe jaar is het allemaal een stuk simpeler: we leggen uit hoe het zit.

lees meer ›