Ik wil advies

10 mythes over zonnepanelen ontkracht

Westergas nieuwsartikelen

10 mythes over zonnepanelen ontkracht

Er gaan veel verhalen de ronde over zonnepanelen. Voor een deel gaat het om misvattingen. Deze helpen we met dit artikel graag de wereld uit.

Roos Godthelp
09 juni 2020

1. Zonnepanelen zijn niet rendabel in ons kikkerlandje

Zonnepanelen werken niet alleen op zonnestraling, maar ook op daglicht. Zolang er licht is, leveren zonnepanelen dus stroom. Daarnaast wordt er bij lage temperaturen juist meer energie opgewekt. Lees hier meer over de invloed van temperatuur op zonnepanelen.

2. Zonnepanelen zijn helemaal niet zo groen als het lijkt

PV Cycle logoEr gaan verhalen de ronde dat zonnepanelen allerlei giftige stoffen zouden bevatten die schadelijk zijn voor het milieu. Maar kloppen deze wel? Wij schreven er een artikel over. Hoewel er CO2 wordt uitgestoten bij de productie van zonnepanelen, staat dat niet in verhouding tot de hoeveelheid CO2 die je niet uitstoot door de productie van zonnestroom.

3. Zonder subsidies is zonne-energie duurder dan netstroom

De afgelopen drie jaar is de prijs van zonnepanelen gehalveerd, terwijl de opbrengst per paneel blijft stijgen. Wanneer uw zonnepanelen 25 jaar meegaan, kost een kilowattuur zonnestroom ongeveer 7 à 8 cent, tegenover 21 cent voor netstroom. Benieuwd naar de levensduur van onze producten? Lees het hier.

4. Zonnepanelen zijn niet erg efficiënt

De opbrengst van zonnepanelen ligt steeds hoger. Dankzij voortdurend onderzoek, innovatie en productoptimalisatie zijn zonnepanelen nu ongeveer vier keer efficiënter is dan in het begin. Benieuwd naar de meest efficiënte zonnepanelen? Lees het hier.

5. Zonnepanelen en hun systemen zijn moeilijk te onderhouden

Een installatie van zonnepanelen valt onder meerdere garanties, waardoor u nooit voor grote risico’s komt te staan. Verder zijn er maar weinig elektronische producten in huis die zo weinig onderhoud nodig hebben als zonnepanelen. Ze liggen op het dak, in weer en wind, en doen twintig jaar of langer gewoon hun werk: stroom maken uit zonlicht.

6. Zonnepanelen staan niet mooi 

Dat is natuurlijk een kwestie van smaak. Wij zijn van mening dat zonnepanelen een manier zijn om te laten zien dat u een steentje bijdraagt aan een beter milieu. Als u de blauwe zonnepanelen niet mooi vindt, kunt u tegenwoordig ook kiezen voor zwarte. Bekijk hier ons aanbod. 

7. De terugverdientijd is te lang

Vroeger was de terugverdientijd een stuk langer dan nu. Doordat de kwaliteit van zonnepanelen stijgt en de prijzen dalen is de terugverdientijd ook korter. Waar je een aantal jaar geleden nog panelen kocht met een terugverdientijd van meer dan 10 jaar, zijn ze nu al in 5 tot 8 jaar terug te verdienen. Meer informatie over de terugverdientijd vind u hier. 

8. Zonnepanelen hebben alleen zin met een dak gericht op het zuiden 

Daken die op het zuiden zijn gericht zijn het meest geschikt voor de installatie van zonnepanelen, omdat er dan maximaal gebruik gemaakt kan worden van direct zonlicht. Maar ook daken die op het westen of het oosten gericht zijn leveren een goed rendement. Platte daken zijn ook geschikt, omdat panelen dan in de ideale hellingshoek bevestigd kunnen worden. Weten of uw dak geschikt is? Doe de check.

9. Zonnepanelen zijn te duur

Uiteraard zijn zonnepanelen een flinke investering, maar nadat u deze investering heeft terugverdiend, profiteert u nog zo’n 15 jaar van pure winst. Verder is de aanschafprijs van zonnepanelen sinds 2008 met 80% gedaald en kunt u de btw terugvragen. In dit artikel leest u hoe dat gaat.

10. Zonnepanelen kunnen nooit de hele wereld van energie voorzien

Het klopt dat zonne-energie op dit moment nog niet veel bijdraagt aan de mondiale energieproductie, maar hier komt verandering in. Het Internationaal Energieagentschap verwacht dat wereldwijd de productie van hernieuwbare energie met de helft zal toenemen tot 2024. Dat is met name te danken aan een groeispurt bij zonne-energie, zoals een enorme toename in 2018. En hier kunt u aan bijdragen!

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2024-02-13
Op 13 februari heeft de Eerste Kamer uiteindelijk toch níet ingestemd met het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling. Dat is een voordeel voor wie zonnepanelen heeft, maar tegelijk een nadeel voor de toekomst: echte oplossingen worden op de lange baan geschoven.

lees meer ›
2024-01-10
Volgens voorlopige cijfers gebaseerd op de data van energieopwek.nl zou de bijdrage van hernieuwbare bronnen aan de Nederlandse stroomproductie in het afgelopen jaar uitkomen op 50%! Vooral wind en zon droegen hieraan bij, met respectievelijk 25 en 17,6%.

lees meer ›
2023-11-09
Zonnepanelen zijn de afgelopen tijd minder populair geworden, maar waarom eigenlijk? Er zijn geruchten dat zonnepanelen minder rendabel zouden zijn, maar klopt dat wel? In een uitzending van EenVandaag geeft onze directeur David zijn visie hierop. In onderstaande interview vertelt hij waarom dit onderwerp genuanceerder is dan het soms lijkt.

lees meer ›