Ik wil advies

(Ver)bouwen: checklist voor de voorbereiding op zonnepanelen

Checklist voor de voorbereiding op zonnepanelen

(Ver)bouwen: checklist voor de voorbereiding op zonnepanelen

Staat er een verbouwing op de planning of laat u een huis bouwen? Dit is de perfecte kans om vast rekening te houden met de eventuele plaatsing van zonnepanelen in de toekomst. Zo voorkomt u later extra kosten en moeilijkheden. In dit artikel zetten we een aantal tips op een rijtje.

Nikki Marks
10 december 2020

Voldoende draagvermogen

Het is belangrijk dat uw dak voldoende draagkracht heeft om het gewicht van een zonnepanelen systeem te kunnen houden. Denk eraan dat het gewicht van het systeem varieert tussen de 10 en 15 kg per vierkante meter voor een schuin dak en rond de 30 kg voor een plat dak. Op schuine daken is het extra gewicht vaak geen probleem. Op platte daken hangt het af van de onderconstructie van het dak. U kunt het beste een constructeur vragen om te berekenen of het dak geschikt is voor de plaatsing van dit extra gewicht.

Genoeg ruimte voor de omvormer

Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is om de omvormer aan te sluiten. Vaak wordt deze op zolder, in de kelder of de garage geplaatst. Het is belangrijk dat er minimaal 30 cm rondom de omvormer wordt vrijgehouden, zodat de warmte van het apparaat weg. Zo kan de omvormer afkoelen en voorkomt u dat deze te warm wordt.

Kabeltrajecten en loze leidingen

Het is handig om vast een aantal loze leidingen aan te leggen, zodat de bekabeling van de zonnepanelen daar later netjes in kan worden weggewerkt. Het is ook mogelijk dat wij alvast kabels opsturen die u in leidingen kan verwerken op het moment dat de muur toch al open ligt. Dit zorgt voor een strakkere uitstraling. Kiest u hier niet voor, dan werken we de kabels zoveel mogelijk netjes weg in kabelbuizen.

DC kabel

De zonnepanelen worden door middel van DC (gelijkstroom) kabels op de omvormer aangesloten. Hiervoor kunt u alvast een loze leiding aanleggen van het dak naar de plek waar de omvormer komt te hangen. Zorg ervoor dat deze leiding een diameter heeft van minimaal 19 mm, maar liever 25 mm. Voor grotere zonnepanelen systemen kan het nodig zijn meerdere leidingen aan te leggen. Twijfelt u? U kunt altijd even bellen om uw situatie aan ons voor te leggen. Indien u nog niet zeker weet waar de omvormer komt te hangen, kunt u nog geen leidingen aanleggen. Wel kunt u alvast nadenken over de plek van de omvormer. Het liefst zo dicht mogelijk onder het dak waar de zonnepanelen worden geplaatst.

AC kabel

Via een AC kabel (wisselstroom) wordt de stroom van de omvormer naar de meterkast geleid. Het is handig om alvast een loze leiding aan te leggen tussen de plek waar de omvormer komt te hangen en de meterkast. Houd er hierbij rekening mee dat deze leiding dik genoeg is, het liefst 25 mm. Hoewel de meeste AC kabels in huis een doorsnede hebben van 2,5 mm² , kiezen we voor de AC kabel naar de omvormer vaak voor wat dikkere kabels, namelijk 4 mm² of zelfs 6 mm²  doorsnede. Dit heeft te maken met het vermogen van de omvormer en de lengte van de kabels. Een goede installatie heeft niet meer dan 1 % vermogensverlies op de AC kabels. Met kabels met een doorsnede van 2,5 mm²  kan dit niet gegarandeerd worden.

Data kabel

Om uw zonnepanelen te monitoren is er een internetverbinding nodig. De omvormer kan via WiFi draadloos verbinding maken met de router, maar deze verbinding is vaak erg slecht. Dit heeft meerdere oorzaken, maar komt vaak doordat de router zich bijvoorbeeld op de begane grond bevindt en de omvormer op zolder. Wij geven er de voorkeur aan om de omvormer via kabels op de router aan te sluiten. Om u hierop voor te bereiden kunt u een loze leiding aanleggen voor de datakabel. Deze moet minimaal 16 mm zijn, maar liever 19 mm. Waar deze moet komen is afhankelijk van de plek van de omvormer en de router.

Voorbereidingen in de meterkast 

Ook in de meterkast kunt u voorbereidingen treffen. Het belangrijkste is dat er altijd ruimte is voor een aardlekautomaat (alamat). Een alamat is een combinatie van een aardlekschakelaar en een installatie-automaat. Deze zorgt ervoor dat de zonnepanelen installatie gescheiden wordt van de rest van de huis installatie. Mocht er dan een probleem zijn met de elektra van de zonnepanelen, heeft dat geen invloed op andere apparaten in het huis. Houd er rekening mee dat een aardlek voor zonnepanelen meestal 300 mA is in plaats van de gebruikelijke 30 mA. U kunt altijd even bij ons navragen welke alamat er waarschijnlijk gebruikt zal worden voor uw situatie. Bij een 1-fase omvormer zijn er twee posities nodig in de meterkast en bij 3-fasen omvormer vier posities. Het liefst houdt u deze posities aan de zijkanten van de groepenverdeling vrij. Zo kan de alamat zijn warmte kwijt. Mocht er geen ruimte zijn in de groepenverdeling, plaatsen we een zogenaamd opbouwkastje direct tegen de groepenkast aan. 

Verder is het altijd goed om te checken welke fase aansluiting u nodig heeft voor het vermogen dat u met de zonnepanelen wilt opwekken. Met een 1-fase aansluiting kunnen we een omvormer plaatsen met een vermogen tot 5000 Watt, afhankelijk van de grootte van de hoofdaansluiting. Met een 3-fasen aansluiting zijn er grotere vermogens mogelijk.

Als laatste is het ook handig om in de meterkast vast voorbereidingen te treffen met het oog op de toekomst. Vanaf 2030 worden er geen auto’s op benzine meer verkocht en zullen steeds meer mensen elektrisch gaan rijden. U kunt de stroom van uw zonnepanelen dan gebruiken om de auto op te laden. In de meterkast kunst u vast wat extra ruimte overhouden voor de aansluiting van de laadpaal. Ook is het handig een loze leiding aan te leggen vanaf de meterkast. Deze kan later van pas komen als u opgewekte zonne-energie wilt opslaan in een batterijsysteem.

Dakdoorvoer

Het is handig om een dakdoorvoer aan te leggen waarin de bekabeling van de zonnepanelen kan worden weggewerkt. Een dakdoorvoer is een pijp die door het dak loopt en die zorgt voor ventilatie, ontluchting en afvoer van rook. Bij schuine daken is het voorbereiden van een dakdoorvoer niet nodig, maar bij platte daken is dit wel handig. Op een plat dak is het een grotere klus om de dakdoorvoer achteraf aan te leggen. Leg de dakdoorvoer zo veel mogelijk richting het Noorden, om schaduw op het systeem te minimaliseren.

Foto's van de onderconstructie en de dakopbouw

Wanneer u uw dak laat (ver)bouwen is het aan te raden om duidelijke foto’s te maken van de onderconstructie en de dakopbouw. Zo kunnen de installateurs van zonnepanelen zich beter voorbereiden op de installatie, waardoor ze later niet voor verrassingen komen te staan.

 

 

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen

Gerelateerd nieuws

Nieuws berichten
2024-02-13
Afgelopen zomer heeft Zonnefabriek er een nieuwe partner bijgekregen: The Switch. In dit artikel vertellen we u er graag meer over.

lees meer ›
2023-12-05
Het is nog geen winter, maar het voelt al zeker zo met deze lage temperaturen. In de winter wekt u misschien iets minder zonne-energie op, maar dat maakt de Mijn Zonnefabriek app niet minder relevant. Integendeel: deze winter is dé tijd waarin u de Mijn Zonnefabriek app wilt gebruiken. Waarom? In dit artikel leggen we het uit.

lees meer ›
2022-05-03
De laatste tijd is het voor sommige mensen wel even schrikken als ze willen investeren in zonnepanelen: de wachttijden voor adviesgesprekken en voor uiteindelijke installaties lopen behoorlijk op. Wat is er aan de hand en hoe lang gaat dit nog duren?

lees meer ›