Ik wil advies

‘Smart Grid ready’ contacten van een warmtepomp aansturen: hoe gaat dat precies?

Gedetailleerde uitleg over de aansluiting

‘Smart Grid ready’ contacten van een warmtepomp aansturen: hoe gaat dat precies?

Met de afbouw van de salderingsregeling in het vooruitzicht wordt het tijd om plannen te maken voor de volgende stap: de warmtepomp slim aansturen als de zon schijnt. Voor mensen met SMA omvormers is dat mogelijk met de Sunny Home Manager plus een stuurbaar relais. We leggen uit hoe dat werkt.

Hessel van den Berg
29 januari 2024

Heeft u zonnepanelen? Check. En een warmtepomp met boilervat? Nog beter! De volgende stap is om het ene systeem aan het andere aan te sluiten, om daarmee uw ‘eigenverbruik’ te verhogen. Als de warmtepomp het toelaat, kunt u namelijk met een soort ‘boost’ functie extra warmte laten produceren wanneer u veel zonnestroom over heeft. Die extra warmte slaat u op in het boilervat, en zo hoeft de warmtepomp ’s nachts minder te draaien. U bezuinigt op netstroom en maakt meer gebruik van uw eigen stroom. Wanneer de salderingsregeling wordt afgebouwd, kunt op die manier extra voordeel halen uit uw zonnepanelen.

We hebben het in eerdere artikelen al over deze mogelijkheden gehad, en over de verschillen tussen de directe aansturing en de SG-ready optie. In dit artikel willen we echter wat meer naar de praktische uitwerking kijken van de ‘SG-ready’ optie. Want dat koppelen van die twee toestellen, hoe moet dat nou precies?

Het SG-ready logo geeft aan of de warmtepomp slim kan worden ingezet

Het SG-ready logo geeft aan of de warmtepomp slim kan worden ingezet

Met een SG-ready aansluiting op een warmtepomp gaat het toestel extra warmte maken wanneer het relais wordt gesloten. Dit moet gebeuren op het moment dat er een overschot is van een paar honderd Watt aan zonnestroom. De exacte hoeveelheid vermogen die nodig is, varieert per model warmtepomp.

Potentiaalvrij contact

Om te weten of er stroom over is, moet er in de meterkast een toestel zitten dat de stroom van en naar de woning meet. Voor installaties met SMA omvormers is dat meestal de Sunny Home Manager. Deze kan vervolgens een relais aansturen, met een zogenaamd ‘potentiaalvrij contact’. Dit is een soort schakelaar, die normaal uit staat (oftewel ‘Normally Open’ of ‘NO’); wanneer de Sunny Home Manager een signaal geeft, wordt de schakelaar gesloten. Aangezien het een potentiaalvrij (of ook wel ‘droog’) contact betreft, moet er van elders spanning op het relais worden aangevoerd, anders gebeurt er nog niks, ook al is de schakelaar gesloten.  De warmtepomp detecteert vervolgens dat er spanning verschijnt op de SG-ready aansluiting; dit is het teken dat hij extra warmte kan gaan produceren.

In de handleiding van de warmtepomp staat aangegeven hoeveel spanning er op de SG-ready aansluiting mag/ moet staan om hem te bedienen. In het voorbeeld hieronder is dat 230 V AC.

Voorbeeld van een schema uit een installatiehandleiding voor warmtepompen

Voorbeeld van een schema uit een installatiehandleiding voor warmtepompen

Bovenstaand plaatje komt uit de handleiding van een Atlantic warmtepompboiler. De voeding van de warmtepompboiler (A1) wordt geleid naar het potentiaalvrije (‘droge’) contact. Als deze wordt gesloten dan komt er een spanningsverschil te staan tussen B2 en B1: dit is het teken voor de warmtepompboiler om aan de slag te gaan.

Niet alle relais kunnen 230 Volt aan, dus het is wel even checken dat het juiste type relais wordt gebruikt voor deze warmtepompboiler (voor sommige modellen is 24 Volt al genoeg). Het relais van Moxa, de E1214, wordt vaak gebruikt, omdat deze door de Sunny Home Manager aanstuurbaar is, en 230 V kan schakelen. De voeding wordt aangesloten op de ingang ‘C’ (voor ‘Common’) van relais nummer 0 (R0), omdat dat het enige relais is dat gebruikt kan worden door de Home Manager. Schematisch zou het geheel er zo uit kunnen gaan zien:

Schematische weergave van een warmtepomp aansluiting op een Moxa module die door een Sunny Home Manager wordt bestuurd

Schematische weergave van een warmtepomp aansluiting op een Moxa module die door een Sunny Home Manager wordt bestuurd

In sommige gevallen hoeft er geen extern relais te worden aangeschaft; bepaalde modellen omvormers bezitten een intern relais, het zogenaamde ‘multi-functioneel relais’ (of: MFR), dat voor hetzelfde doel kan worden aangewend. De Sunny Tripower Smart Energy heeft bijvoorbeeld zo’n ingebouwd relais. Let op dat deze relais meestal slechts maximaal 30 Volt aankunnen: de spanning wordt aangesloten op contact 18 (genaamd ‘COM’) en het andere contact op ingang 17, beide in de communicatiepoort waar ook de communicatie met de batterij op zit aangesloten.

Instellen via de Sunny Portal

Is het geheel eenmaal geïnstalleerd dan moet er nog het één en ander worden geconfigureerd in Sunny Portal, ten eerste om de Moxa module te herkennen, en ten tweede de instellingen juist te zetten. Voor dat eerste punt is het nodig om het IP adres van de Moxa module te kennen en in te vullen, en voor het tweede punt moet u de optie ‘warmtepomp met SG-ready’ selecteren als verbruiker, en de vermogensopname correct invullen.

Al met al best wat werk dus, maar voor wie ervan houdt is het leuk om uit te zoeken. U kunt alvast eens kijken of het wat voor u is, door bijvoorbeeld te controleren of uw warmtepomp(boiler) over zo’n ‘SG-ready’ aansluiting beschikt. Via deze link (https://www.waermepumpe.de/normen-technik/sg-ready/sg-ready-datenbank/ ) kunt u controleren of uw warmtepomp op de lijst van SG-ready warmtepompen staat. Onze servicelijn heeft het op dit moment nog wat te druk om hierbij te kunnen assisteren, maar wanneer de afbouw van de salderingsregeling dichterbij komt, zullen we ons best doen om hulp te bieden bij dit soort installaties. Gelukkig hebben we nog ruim de tijd om alles uit te zoeken voordat de afbouw werkelijk begint!

Warmtepompboiler AroSTOR van Vaillant. Overigens kan deze ook rechtstreeks worden aangestuurd door de Sunny Home Manager zodat SG-ready niet nodig is (foto: Vaillant)

Warmtepompboiler AroSTOR van Vaillant. Overigens kan deze ook rechtstreeks worden aangestuurd door de Sunny Home Manager zodat SG-ready niet nodig is (foto: Vaillant)

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan
Advies aanvragen