Zonnepanelen op het noorden?!

Zonnepanelen op het noorden?!

Zonnepanelen op het noorden?!
  • Panelen op het noorden

Als er één ding is waar een vakman in zonne-energie eer in schept, dan is het wel uitrichting: zonnepanelen moeten zo goed mogelijk op de zon gericht zijn. Toch plaatst de Zonnefabriek binnenkort voor het eerst zonnepanelen op het noorden. Hoe heeft het zover kunnen komen?

Kardinalen Utrecht is een van de buurtcollectieven van de Zonnefabriek panelen . Eén van de huizen in deze buurt heeft op het zuiden geen ruimte voor zonnepanelen. Wel op het noorden, maar daar schijnt de zon niet. Adviseur Jonathan was aanvankelijk dan ook heel stellig: daar plaatsen wij geen panelen. Dat is onze eer te na.

Maar terwijl de rest van de buurt enthousiast inschreef op het collectief, gingen hij en de bewoner van het onfortuinlijke huis toch eens opnieuw rekenen. En wat bleek: met de huidige lage prijzen en een extra buurtkorting van de Zonnefabriek was het economisch niet eens onrendabel. Natuurlijk zou de terugverdientijd wat langer zijn dan bij een normale zonnefabriek, maar op termijn bleek de investering nog steeds gunstig.

Daar kwam bij: de bewoner wilde graag. En zo besloot de Zonnefabriek iets te gaan doen wat een paar jaar geleden nog onmogelijk leek: zonnepanelen plaatsen op het noorden. 

Zonnepanelen vangen licht op, van welke kant het ook komt. Ook diffuus licht, bijvoorbeeld als het bewolkt is, draagt bij aan de opbrengst. De opbrengst uit diffuus licht is wel een stuk lager dan die uit direct zonlicht. Zonnefabriek heeft daarom veel ervaring opgedaan met het berekenen van de opbrengst in verschillende lichtsituaties. Ook voor een dak op het noorden is goed te bepalen hoeveel stroom er opgewekt gaat worden, ook al valt de zon er bijna nooit recht op.