Eigenaar zonnepanelen krijgt BTW terug

Eigenaar zonnepanelen krijgt BTW terug

Eigenaar zonnepanelen krijgt BTW terug
  • Eigenaar zonnepanelen krijgt BTW terug

Eigenaars van een woning met zonnepanelen kunnen dan de BTW over de aanschaf van zonnepanelen terugkrijgen. Dat is de uitkomst van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie.

Het hof oordeelde dat een woningbezitter die zonne-energie produceert als btw-ondernemer dient te worden gezien. Dat betekent dat hij zich als btw-ondernemer moet laten inschrijven, nota’s moet versturen en aangifte omzetbelasting moet doen. De huiseigenaar draagt dan btw af over het bedrag dat hij ontvangt voor de zonne-energie die hij levert aan het energienet. Anderzijds mag hij ook de voor aanschaf en plaatsing van zonnepanelen betaalde btw weer terug vorderen.


Echter, de meeste woningbezitters zouden uitgezonderd worden van de verplichting om btw af te dragen, onder meer vanwege de kleine-ondernemersregeling. Als u namelijk € 1.345 of minder btw per jaar hoeft te betalen hoeft u helemaal geen btw meer te betalen. U kunt dan ontheffing voor administratieve verplichtingen aanvragen. U hoeft dan ook geen btw-aangifte meer te doen. En dat geldt voor de gemiddelde zonnefabriek-eigenaar. In dat geval is de uitspraak van het hof dus alleen maar gunstig, want u krijgt wél de BTW terug.

Vooralsnog is er nog niets concreet. Hoe en wanneer de uitspraak van het Europese hof wordt vertaald naar de Nederlandse praktijk, hangt vooral af van het ministerie van Financiën. Hou de website van de Zonnefabriek in de gaten voor updates!

Vraag voor 31 augustus een SunPower offerte aan en bespaar €440 op uw zonnepanelen

Ontvang nu uw eerste zonnepaneel gratis (t.w.v. € 440). Dit aanbod is inclusief gratis rendementsberekening, dakanalyse en schaduwanalyse. Daarnaast kunt u rekenen op 25 jaar vermogen- en productgarantie, een Zonnefabriek opbrengstgarantie, een gemiddelde besparing van € 614 op uw energie kosten en constante online monitoring van uw zonne-energiesysteem. Wees er snel bij, Vraag nu een vrijblijvende offerte aan.

Vraag aan