Wetsvoorstel onbeperkt salderen zonnestroom

Wetsvoorstel onbeperkt salderen zonnestroom

Wetsvoorstel onbeperkt salderen zonnestroom
  • Wetsvoorstel onbeperkt salderen zonnestroom

Vanaf 1 juli 2013 kunnen alle niet-bedrijfsmatige afnemers die met zonnepanelen zelf duurzame elektriciteit opwekken, deze eigen opwekking onbeperkt verrekenen (salderen) met het eigen verbruik. Dit staat in artikel 31c van een wetsvoorstel tot wijziging van de Elektriciteitswet, Gaswet en Warmtewet die op 5 december 2012 is gepubliceerd. Op dit moment ligt de grens voor salderen op 5000 kWh.

Ook zonnepanelen voor scholen en huurders wooncomplexen.

De wijziging was in eerste instantie alleen bedoeld voor Verenigingen van Eigenaren. De regeling is nu uitgebreid zodat bijvoorbeeld ook scholen of verhuurde wooncomplexen er gebruik van kunnen maken. De wet heeft wel twee restricties: 1. De onbeperkte saldering van duurzaam opgewekte elektriciteit geldt alleen voor kleinverbruikers (een aansluiting met een grootte van maximaal 3x80 Ampère) en 2. Saldering is alleen mogelijk via de aansluiting waarmee zowel elektriciteit aan het net wordt geleverd als elektriciteit van het net wordt afgenomen.

In de praktijk komen dus in ieder geval alle consumenten in aanmerking maar ook VVE’s,  wooncomplexen en kleinere scholen zijn ‘kleinverbruiker’. Bij een aantal energieleveranciers konden klanten al onbeperkt salderen, maar  met deze regeling geldt dat voor iedere kleinverbruiker.

Duurzame elektriciteit grootschaliger rendabel

Het wetsvoorstel geeft een belangrijke extra stimulans om eigen duurzame elektriciteit rendabel te maken. Zonnepanelen die meer dan 5000 kWh per jaar aan niet gebruikte stroom opwekken, zullen op deze manier financieel veel interessanter worden.

Meer weten wat deze regeling voor u betekent, particulier of zakelijk? Neem contact met ons op, we bekijken graag met u de mogelijkheden.