Nederlands huishouden aan 16 panelen voldoende

Nederlands huishouden aan 16 panelen voldoende

Nederlands huishouden aan 16 panelen voldoende
  • Nederlands huishouden aan 16 panelen voldoende

27-11-2012

Met het huidige stroomverbruik zou een gemiddeld Nederlands huishouden aan zo’n 16  zonnepanelen op het dak voldoende hebben om in de gehele stroombehoefte te voorzien.

Het elektriciteitsverbruik per huishouden daalde vorig jaar licht tot 3312 kilowattuur (kWh). Dat is een van de conclusies in een rapport van de brancheorganisaties ECN, Energie-Nederland en Netbeheer Nederland. In 2010 was dit nog 3480 kWh en 10 jaar daarvoor 3230 kWh. Deze afname komt vooral doordat huishoudelijke apparaten die veel stroom verbruiken bij vervanging worden ingeruild voor een zuiniger apparaat. Ook letten mensen door de economische crisis beter op de meterstand voor hun elektriciteitsrekening. Daar staat tegenover dat nieuwe stroomverslinders als grote platte televisies, smartphones en tablets de laatste tijd wel steeds populairder worden.

De apparaten die de meeste elektriciteit erdoor jagen zijn nog altijd de koelkast, de vriezer, de tv, de wasdroger en wasmachine.

De hoeveelheid benodigde zonnepanelen hangt natuurlijk af van de kwaliteit en maximale opbrengst van de panelen. Ook is de zonrichting en hoek van het dak van invloed op de opbrengst.  De panelen van ET Solar die de Zonnefabriek installeert zijn als beste getest voor hoge, stabiele opbrengst.