Onkunde leidt tot opbrengstverlies

Onkunde leidt tot opbrengstverlies

Onkunde leidt tot opbrengstverlies
  • Onkunde leidt tot opbrengstverlies

Slechts 65% van het haalbare rendement wordt gehaald uit de zonnepanelen in Nederland. Wat is hiervan de oorzaak: slecht advies of onvakkundige installaties. Dit is gebleken uit onderzoek van het duurzame adviesbureau Local.

De belangrijkste oorzaak van slecht advies of foute installaties ligt in de markt voor zonnepanelen en installaties. Deze markt is sterk opkomend en zeer gefragmenteerd. Installateurs beginnen vaak zonder overzicht en verkopen te grote systemen omdat dit meer geld oplevert.

De tweede oorzaak worden toegeschreven aan beginnersfouten. Dergelijke fouten als loszittende kabeltjes en schakelaars die in de uit-stand staan, komen vaak voor. Deze fouten zijn gemakkelijk te ontdekken omdat het merendeel van de PV systemen de hoeveelheid elektriciteit registreert. Uit deze gegevens kan worden afgeleid dat de zonnepanelen niet het maximale rendement opwekken. Maar de meeste eigenaren van zonnepanelen controleren deze gegevens niet.

In totaal is in Nederland voor tientallen miljoenen aan verspilde investering gedaan, door fouten in installaties en slechte installaties. Daarnaast is een investering in zonnepanelen een grote investering, die de particulier ondertussen over een periode minder dan tien jaar terugverdient. Als 35% van de investering geen opbrengst heeft, wordt deze terugverdientijd onnodig verlengd.

Het is dus van belang dat de particulier kiest voor een professionele aanbieder met ervaring op het gebied van zonnepanelen installeren. Hierdoor behalen de zonnepanelen het optimale rendement. Dit is niet alleen om investeringen in verduurzaming op gang te houden, maar ook belangrijk voor het vertrouwen van de investeerder en banken.

De Zonnefabriek heeft jarenlange ervaring met het adviseren en installeren van zonnepanelen. Dergelijke beginnersfouten worden hierdoor uitgesloten. De Zonnefabriek staat voor optimaal renderende systemen, in plaats van zo een groot mogelijke installatie.