Rendement zonnepanelen

Rendement zonnepanelen

Het rendement zonnepanelen

Rendement zonnepanelen

Rendement van zonnepanelen

Om te bepalen of zonnepanelen rendabel zijn, is het belangrijk van tevoren te kijken naar de opbrengst en het rendement.

Om in te schatten of zonnepanelen voldoende rendabel zijn, kunnen bijvoorbeeld de terugverdientijd, de jaarlijkse opbrengst en het financieel rendement berekend worden. Deze hangen af van meerdere factoren, zoals de aanschafprijs, de stroomprijs van de energieleverancier en de opbrengst van de zonnepanelen. De berekening kan hierdoor lastig zijn. Vandaar dat we op deze pagina de berekeningen al voor u hebben gedaan; als u precies wilt weten hoe het werkt kunt u het beste bij ons een persoonlijke opbrengstberekening aanvragen.

Besparing

Hoeveel u bespaart hangt af van hoeveel panelen u neemt, wat voor vermogen de panelen hebben, en hoe de panelen liggen ten op zichte van het zuiden. Ook met kleinere systemen kunt u al snel duizenden kWh van uw stroomrekening afhalen. En terwijl de stroomprijs naar alle waarschijnlijkheid alleen maar zal stijgen, blijft u profiteren van een veel lagere afname van het elektriciteitsbedrijf.

Terugverdientijd

De terugverdientijd van een systeem is de tijdsperiode waarin het systeem net zoveel geld heeft opgeleverd als u erin hebt geïnvesteerd. Tegenwoordig is de terugverdientijd vaak rond de zeven jaar. Maar de terugverdientijd is vaak helemaal niet zo'n goede maatstaf voor wat u eraan kunt verdienen. Sommige goedkopere systemen hebben een relatief korte terugverdientijd, maar leveren uiteindelijk minder op dan duurdere installaties. Dat komt doordat installaties met duurdere producten weliswaar een grotere investering vergen, maar tegelijk meer stroom opwekken, minder last hebben van afname over de jaren en veel langer meegaan.

Financieel rendement

Het rendement op zonnepanelen kan ook worden vergeleken met het 'rendement' van uw investering wanneer u dit op een spaarrekening bij de bank had gezet, de rente. Op dit moment staat de rente zodanig laag, dat geld op de bank zo goed als niet oplevert. Een zonnestroom systeem daarentegen levert wèl wat op; afhankelijk van de ligging en de gebruikte materialen kan het rendement vele procenten per jaar bedragen.