Wat kosten zonnepanelen?

Wat kosten zonnepanelen?

Wat kosten zonnepanelen?

Prijs en kosten van zonnepanelen

Tegen welke prijs zonnepanelen kunnen worden gekocht, is de afgelopen jaren sterk veranderd, en nu is de prijs op een laag niveau gestabiliseerd. Er bestaat een gezonde concurrentie tussen de vele fabrikanten, en daar kunt u als consument uw voordeel mee doen. Als u op het gebied van prijs zonnepanelen gaat vergelijken, wat zijn dan de zaken waar u aan moet denken? En wat kosten zonnepanelen?

Efficiëntie

De prijs van een zonnepaneel wordt vaak uitgedrukt in Euro per Watt-piek (€/Wp). Op die manier wordt het duidelijk dat zonnepanelen die weinig stroom produceren, en dus een lager piekvermogen hebben, ook minder kosten dan efficiënte zonnepanelen. Zo zullen zonnepanelen met minder dan 200 Wp aan piekvermogen, een stuk goedkoper zijn dan zonnepanelen met een hoog rendement zoals de SunPower panelen van 360 Wp.

Totale Kosten

Tegen de laagst mogelijke prijs zonnepanelen kopen, betekent dat er dan méér zonnepanelen nodig zijn om tot hetzelfde vermogen te komen. Dat betekent natuurlijk dat er ook meer geschikt dakoppervlak moet zijn, maar ook dat er meer montagemateriaal nodig gaat zijn. Het is daarom belangrijk om niet alleen te kijken naar wat zonnepanelen kosten, maar naar het totale kostenplaatje.

Omvormer en bekabeling

De totale kosten van een installatie van zonnepanelen bestaan uit de kosten van de zonnepanelen, het montagemateriaal, de omvormer(s), de eventuele optimizers, en de bekabeling tussen de zonnepanelen en de omvormer, en tussen de omvormer naar de meterkast. Verder is de arbeid van de monteurs ook een belangrijke component. De prijs van de zonnepanelen is weliswaar een belangrijk gedeelte van de totale kosten, maar de andere factoren moeten zeker niet onderschat worden.

omvormer en bekabeling

Kosten versus Opbrengst

De kosten van zonnepanelen alléén zeggen niet zoveel over het rendement op de investering. Het gaat er tenslotte om dat de zonnepanelen méér opleveren dan ze kosten, en dat er over de levensduur van de installatie een zo groot mogelijk rendement op de gemaakte kosten wordt behaald.

De opbrengst hangt sterk af van de ligging van de zonnepanelen ten opzichte van de zon, en van de aanwezigheid van schaduw. Hoe meer de panelen naar het zuiden liggen, op een mooie hellingshoek om de meeste zonnestralen op te vangen, des te hoger zal de opbrengst zijn. En wanneer zonnepanelen geconcentreerd kunnen worden op een gedeelte van een dak dat volledig schaduwvrij is, dan is dat altijd te verkiezen boven panelen die soms schaduw van pijpjes, schoorstenen of dakkapellen te verduren hebben.

Levensduur

Ook de kwaliteit van alle gebruikte producten speelt een grote rol; hoe langer een product storingvrij meegaat, des te hoger is de uiteindelijke opbrengst.  De kwaliteit bepaalt voor een groot deel de kosten van zowel de zonnepanelen, als van alle overige materialen.  Het is daarbij niet voldoende om alleen naar de duur van de fabrieksgarantie te kijken: Vaak zijn juist fabrikanten van minder goede producten geneigd om met heel lange garanties te schermen, terwijl het in de praktijk heel moeilijk blijkt om op basis van deze garanties een vergoeding te kunnen claimen. Wat belangrijk is, is om de garantievoorwaarden goed door te lezen, want de ene garantie is de andere niet.

Verder zegt kwaliteit veel meer over de levensduur dan de garantie. Goede zonnepanelen kennen een lagere degradatie, en zitten degelijker in elkaar.

zonnepanelen

Prijsdaling

Zonnepanelen kosten nu minder dan ooit. Moordende concurrentie tussen allerlei gigantische bedrijven uit alle hoeken van de wereld heeft geleid tot ware bodemprijzen. Maar we zien tegelijk dat de grote prijsdalingen van de voorgaande jaren nu echt tot het verleden zijn gaan behoren. Veel fabrikanten van zonnepanelen zijn inmiddels failliet gegaan en de markt begint daardoor wat rustiger te worden. Het lijkt daarom dat nu het uitgelezen moment is om zonnepanelen te kopen 

Wat kost een zonnepaneel?

Wat kost een zonnepaneel? De prijzen van zonnepanelen zijn in de afgelopen jaren enorm gedaald. Voor een zonnepaneel met een totaal vermogen van 270-290 Wattpiek (Wp), betaalt u nu gemiddeld €250,- excl BTW. De exacte kosten van zonnepanelen verschillen natuurlijk per merk en type.

Wat kosten zonnepanelen gemiddeld?

Wat kosten zonnepanelen gemiddeld? De gemiddelde prijs van een zonnepaneel per Wattpiek inclusief omvormer en installatie ligt rond de €1,50. Een installatie van 10 zonnepanelen (270 Wattpiek) kost in 2017 gemiddeld dus ongeveer €4.000,- euro (excl. BTW).

Advies

Om een beeld te krijgen van de prijs van een zonnepaneel kunnen we globaal zeggen dat de prijs per Watt piek van alleen het paneel kan variëren van € 0,75 tot € 1,40. In het algemeen geldt: Hoe duurder, des te hoger de kwaliteit. Ook zonnepanelen met een mooier uiterlijk kosten iets meer dan de standaard panelen.

Voor een goed inzicht in de totale kosten van de installatie en het uiteindelijke rendement van de investering, vindt Zonnefabriek dat een bezoek van een adviseur aan huis onontbeerlijk is. Vraag daarom een vrijblijvend adviesgesprek aan en kom te weten hoeveel u aan uw eigen dak nog kunt verdienen.