Levensduur zonnepanelen

Wat is de levensduur van zonnepanelen?

Levensduur zonnepanelen

Een belangrijk aspect bij de beoordeling van het financiƫle rendement van een investering in zonnepanelen, is de levensduur van zonnepanelen. Wat voor levensduur zonnepanelen hebben, en hoe groot de degradatie van de zonnepanelen met de jaren is, speelt een belangrijke rol bij de berekening van de opbrengst. Laten we kijken hoe we wat betreft levensduur zonnepanelen met elkaar kunnen vergelijken.

Garanties en Levensduur

De beoogde levensduur van een product komt niet altijd overeen met de duur van de garantie; integendeel, bij de fabricage van producten wordt vaak gemikt op een aanzienlijk langere levensduur dan de periode waarvoor garantie wordt afgegeven. In onderstaande tabel hebben we van een aantal producten de garantie en de door de fabrikant geschatte levensduur vermeld

Frabrikant
Duur van de garantie
Door fabrikant geschatte levensduur van het product
Fabrikant bestaat sinds:
SunPower (zonnepanelen)
40 jaar
40 jaar
1985
Hanwha Q-cells (zonnepanelen)
25 jaar
30 jaar
1999
Trina Solar (zonnepanelen)
25 jaar
1997
SMA (omvormers
5 jaar (Zonnefabriek geeft 5 jaar extra)
20 jaar
1981
SolarEdge (omvormers en optimizers)
12 jaar op omvormers, 25 jaar op optimizers
2010

Hard Glas

bakstenen op paneel

Zonnepanelen zijn producten met een enorm lange levensduur, zeker in vergelijking met andere elektronische toestellen. Het is eigenlijk verwonderlijk dat wanneer het gaat over levensduur zonnepanelen, die zo aan de elementen worden blootgesteld, toch zo verschrikkelijk lang meegaan. De fabrikanten van zonnepanelen hebben de levensduur zo lang kunnen maken, dankzij het gebruik van extra sterk glas, dat de zonnecellen in het paneel voldoende bescherming biedt tegen regen, wind en hagel.

Met een speciale ‘hagelschot test’ wordt glas getest op de weerstand tegen de impact van hagelstenen: De Hagelstenen worden met grote snelheid tegen het glas geschoten en de bedoeling is dat er geen schade aan de panelen optreedt.

 

Benieuwd naar de mogelijkheden op uw dak?

 

Elektrische verbindingen

Eén onderdeel dat wat betreft levensduur zonnepanelen kwetsbaar kan maken, zijn de elektrische verbindingen tussen de zonnecellen. Wanneer deze elektrische verbindingen breken door inslag of corrosie (roest), kan er geen stroom meer door een gedeelte van een zonnepaneel lopen, en neemt de opbrengst van een systeem af. De by-pass diodes die in de panelen zitten, zorgen ervoor dat niet het gehele paneel zijn opbrengst verliest, maar alleen een gedeelte. Overigens kunnen ook de by-pass diodes zelf kapot gaan.

Degradatie

Door gebruik te maken van gehard glas en stevige zonnecellen, zorgen de fabrikanten voor een lange levensduur. Zonnepanelen hebben echter ook te maken met degradatie, d.w.z. dat het vermogen van de zonnepanelen ieder jaar een klein beetje afneemt. De mate waarin de zonnepanelen degraderen, is van grote invloed op de prestaties van de zonnepanelen over hun levensduur. Sommige panelen degraderen met wel 1% van het vermogen per jaar, terwijl andere met minder dan 0,25% per jaar degraderen. Over een periode van 25 jaar betekent dat een aanzienlijk verschil: Terwijl panelen met een degradatie van 1% per jaar na 25 jaar op minder dan 78% van hun oorspronkelijke vermogen werken, zitten panelen met een jaarlijkse degradatie van 0,25% nog op de 94%.

 

Levensduur Omvormer

Natuurlijk is ook van de omvormer voor de zonnepanelen levensduur een belangrijke factor. Veel fabrikanten gaan ervanuit dat hun omvormers na een jaar of tien aan vervanging toe zijn. Sommige merken geven aan dat hun omvormers bedoeld zijn om zeker twintig jaar mee te gaan. De te verwachten levensduur van omvormers kan dus nogal verschillen.

In systemen waarin achter ieder paneel optimizers zijn geplaatst, vormen deze ook weer een onderdeel dat de kwetsbaarheid van het systeem iets verhoogt. Van optimizers is het wel de bedoeling dat ze minstens 25 jaar meegaan, ook omdat de vervanging van een optimizer toch een heel karwei is, aangezien de zonnepanelen dan ook tijdelijk verwijderd moeten worden.

Levensduur Fabrikanten

Fabrikanten zijn natuurlijk geneigd om positief te zijn over levensduur. Zonnepanelen bestaan echter ook weer niet zó lang, en daarom vragen veel fabrikanten u om te geloven dat hun producten veel langer meegaan dan hoe lang de fabrikant zelf nog maar bestaat. Hoe betrouwbaar is het als een bedrijf dat tien jaar bestaat, zegt dat hun product veertig jaar meegaat? Waar baseren ze dit op? De geschiedenis van een fabrikant kan een factor zijn om rekening mee te houden.

Advies op maat

Benieuwd naar het beste zonnepaneel voor op uw dak? Vraag via onderstaande button een adviesgesprek met een van onze adviseurs aan. Samen bekijkt u de mogelijkheden op uw dak.