Lees hier meer over zonnepanelen en salderen in het algemeen

Lees hier meer over zonnepanelen en salderen in het algemeen

Lees hier meer over zonnepanelen en salderen in het algemeen

Lees hier meer over zonnepanelen en salderen in het algemeen

Salderen = Afname - Teruglevering

Tarief stroom

Het principe van zonnepanelen salderen is dat alle stroom die je terug naar het net levert (de ‘teruglevering’) één-op-één wordt afgetrokken van de stroom die je van het net afneemt. Dus: Stel dat je in één jaar  2000 kWh van het net hebt afgenomen, maar tegelijk  400 kWh aan het net hebt teruggeleverd, dan hoef je alleen maar te betalen voor het verschil, t.w. 1600 kWh.

Voor kleinverbruikers

De salderingsregeling is bij wet vastgelegd: Alle energieleveranciers moeten zich aan de regeling houden, en dus voor de eigenaars van zonnepanelen salderen van stroom toestaan. De regeling geldt voor alle zogenaamde kleinverbruikers, d.w.z. verbruikers van stroom die een aansluiting hebben van 3 x 80 Ampère of kleiner. In deze categorie vallen alle huishoudens, maar ook veel bedrijven en kantoren. Alleen grotere bedrijven hebben een elektriciteitsaansluiting groter dan 3 x 80 Ampère, en kunnen dus niet salderen. 

Bovengrens salderen zonnepanelen

Er zit vaak een bovengrens aan de hoeveelheid stroom die je als eigenaar van zonnepanelen mag salderen: Je kunt niet méér salderen dan wat je afneemt. Met andere woorden: Als je zóveel stroom teruglevert en zó weinig afneemt, dat je uiteindelijk in de min komt te staan, en dat je energieleverancier aan jou moet betalen in plaats van andersom, dan is de energieleverancier niet meer verplicht om te salderen. Mocht je ooit in die situatie komen dat er méér wordt teruggeleverd dan afgenomen, dan krijg je meestal nog wel wat geld voor de extra stroom die je in het net injecteert, maar het bedrag kan per leverancier verschillen.

Salderen zonnepanelen voor VvE’s

VvE met zonnepanelen

Als een VvE (Vereniging van Eigenaren) met een gezamenlijk dak wil salderen, dan kan dat op twee manieren: Ze kunnen op het dak allemaal kleine individuele zonnepanelen installaties neerzetten die met de meterkasten van de verschillende woningen zijn verbonden, of ze kunnen ervoor kiezen om alleen op de aansluiting van de gemeenschappelijke ruimtes te salderen (of allebei, als er genoeg plek is op het dak). De aansluiting van de gemeenschappelijke ruimtes is de voeding voor de verlichting en eventueel de lift, en kan in sommige gebouwen een hoog verbruik van stroom kennen; in zo’n geval is saldering van die aansluiting heel zinvol.

Postcoderoos

Een andere manier van collectief salderen gebeurt via een zogenaamde postcoderoos. Bewoners van een bepaald gebied kopen dan samen een aandeel in een zonnepanelen project bij hen in de buurt. De bewoners mogen dan een gedeelte van de stroom die ze zelf afnemen, verrekenen met een gedeelte van de stroom die door het gezamenlijke project wordt geproduceerd.

Wat is salderen?

Op uw energierekening staat hoeveel stroom u geleverd heeft gekregen van uw energieleverancier. Dat staat vermeld in kWh. Daarvan wordt de energie die u heeft teruggeleverd afgetrokken. Deze aftreksom heet salderen. Salderen is alleen mogelijk wanneer u beschikt over een geschikte elektriciteitsmeter. 

Lees meer over salderen.

Aanmelden bij de Netbeheerder

Om te kunnen salderen moet een zonnepanelen installatie zijn aangemeld bij de netbeheerder van het gebied waar de aansluiting zich bevindt. Het aanmelden gebeurt via de website energieleveren.nl. Vervolgens zal de netbeheerder contact opnemen om de kWh-meter van de aansluiting te vervangen door een zogenaamde ‘slimme meter’, tenzij deze al op de aansluiting aanwezig is.

Slimme meter

slimme meter

Een slimme meter registreert de afname van stroom en de teruglevering van stroom apart, op verschillende telwerken. Veel slimme meter geven ook hun standen voortdurend door aan de netbeheerder via een GSM zender. Voor netbeheerders is dit heel handig; ze kunnen de stromen van energie veel beter beheersen als ze op ieder moment weten hoeveel stroom op verschillende plekken wordt toegevoegd of afgenomen.  Met de toename van decentraal opgewekte stroom wordt dit in de toekomst alsmaar belangrijker.

Ferraris-meter

ferraris meter

Het is (nog) niet verplicht om de slimme meter te aanvaarden; wanneer de bestaande kWh-meter ook in staat is om teruglevering te meten, kan deze blijven hangen. Er bestaan bijvoorbeeld draaischijfmeters (ook wel Ferraris-meters genoemd) die beide kanten op kunnen draaien. Sommige mensen kiezen ervoor om dit type meter te behouden, vaak om redenen van privacy: Met een draaischijfmeter weet de energieleverancier niet hoeveel energie er is afgenomen en teruggeleverd, maar zien ze alleen het uiteindelijke verschil. Voor mensen die bang zijn dat de salderingsregeling wordt afgeschaft, kan dit een overweging zijn.