Ik wil advies

Zonnepanelen financieren: wat zijn de mogelijkheden?

Subsidies en leningen

Financiering

Met de huidige zonnepaneelprijzen én stroomprijzen is de aanschaf van zonnepanelen zonder subsidie al een rendabele investering. Veel mensen kiezen er daarom voor om spaargeld te investeren in zonnepanelen. Maar er zijn meer mogelijkheden voor financiering van uw zonnepanelen. Op deze pagina zetten wij de verschillende mogelijkheden voor u uiteen.

Het aantal huizen dat is voorzien van zonnepanelen in Nederland tikte in 2020 de 1 miljoen aan. Dit blijkt uit onderzoek van Dutch New Energy. Waar zonnepanelen eerst alleen waren weggelegd voor de elite, is het nu een product geworden dat voor veel meer mensen toegankelijk is. Dat komt enerzijds doordat de prijs de laatste jaren fors is gedaald en anderzijds door de vele mogelijkheden om zonnepanelen te financieren. Op deze pagina bespreken we de volgende mogelijkheden:

Zonnepanelen financieren met spaargeld

Dit is de meest voor de hand liggende optie om zonnepanelen te financieren en ook de meest voordelige. U hoeft dan namelijk geen lening af te sluiten en dus ook geen rente te betalen. Als u het geld beschikbaar heeft, is het altijd een goed idee om het in zonnepanelen te investeren. Het rendement is vergelijkbaar met een rente van meer dan 6% tegenover een rente van ongeveer 0% als u het geld op uw spaarrekening zou laten staan. En wanneer u de investering heeft terugverdiend, profiteert u nog zeker zo’n 15 jaar van pure winst.

 

 

Zonnepanelen financieren met een lening

Mocht u niet genoeg geld op uw spaarrekening hebben staan of wilt u uw spaargeld liever niet gebruiken, kunt u ervoor kiezen om een lening aan te vragen. Om het verduurzamen van woningen te stimuleren bieden verschillende instanties leningen aan gericht op duurzame investeringen. Deze leningen zijn vaak tegen aantrekkelijke voorwaarden en leveren in sommige gevallen een fiscaal voordeel op. Bekijk hier de verschillende beschikbare leningen voor de financiering van zonnepanelen. 

 

De duurzaamheidslening is een regionale regeling die wordt aangeboden door gemeenten en provincies foor de financiering van duurzame maatregelen. Dat is dan ook meteen het belangrijkste verschil met de Energiebespaarlening, wat een landelijke regeling is. De duurzaamheidslening is alleen geldig voor inwoners van een gemeente of provincie die deze lening aanbiedt. 

Wat moet u weten over de duurzaamheidslening?

 • De lening is beschikbaar voor iedereen jonger dan 75 jaar woonachtig in een gemeente die de duurzaamheidslening aanbiedt.
 • U kunt een bedrag lenen tussen de €2.500,- en maximaal €25.000,-
 • Er geldt een rente van 1,6%.
 • Het bedrag dat u maandelijks betaalt blijft gelijk (annuïtair)
 • De Duurzaamheidslening heeft een looptijd van 10 jaar tot bedragen van € 7.500 en een looptijd van 15 jaar voor grotere bedragen. 
 • Deze lening is volledig in te zetten voor de financiering van zonnepanelen.

 Stappenplan aanvraag Duurzaamheidslening

 1. Bekijk op de website van SVn of er in uw gemeente een Duurzaamheidslening beschikbaar is.
 2. Vraag de lening aan via de website van uw gemeente. Stuur hierbij uw offerte voor zonnepanelen mee.
 3. De gemeente controleert of u in aanmerking komt en of er nog voldoende budget beschikbaar is.
 4. Als u aan de voorwaarden voldoet, ontvangt u een digitale toewijzingsbrief.
 5. Met deze toewijzingsbrief kunt u digitaal een leningsaanvraag indienen bij hetHet SVn voert een krediettoets uit.
 6. Na akkoord ontvangt u een bevestiging met declaratieformulieren. Het bouwdepot wordt geopend en de installatie van zonnepanelen kan beginnen.
 7. Wanneer de zonnepanelen op uw dak liggen, stuurt u de facturen en het declaratieformulier naar uw gemeente. Uw gemeente controleert de documenten en stuurt ze door naar het SVn. Het SVn betaalt de factuur.

De Energiebespaarlening is een nationale regeling die wordt verstrekt vanuit Het Nationaal Warmtefonds (voorheen Nationaal Energiebespaarfonds). Dit is een lening waarmee particulieren woningeigenaren en VvE’s de verduurzaming van hun woning kunnen financieren tegen aantrekkelijke voorwaarden. De rente over deze lening is aftrekbaar en levert daardoor een financieel voordeel op.

Wat moet u weten over de Energiebespaarlening?

 • De lening is beschikbaar voor iedereen jonger dan 75 jaar die eigenaar en bewoner is van een bestaande woning.
 • U kunt een bedrag lenen tussen de € 2.500,- en € 65.000,-
 • Het bedrag dat u maandelijks betaalt blijft gelijk (annuïtair).
 • U kunt maximaal 75% van de lening gebruiken voor het financieren van zonnepanelen. De overige 25% moet u investeren in een andere duurzame maatregel van de maatregelenlijst.

Leenbedragen en looptijd

 • Voor bedragen tot €5.000,- is de looptijd van de lening 7 jaar.
 • Voor bedragen van €5.000,- tot € 15.000,- is de looptijd van de lening 10 jaar.
 • Voor bedragen van € 5.000,- tot € 25.000,- kunt u kiezen uit een looptijd van 10, 15 of 20 jaar.
 • Voor bedragen tussen € 25.000,- en € 65.000,-  geldt een looptijd van 15 jaar of 20 jaar.

Stappenplan aanvraag Energiebespaarlening

 1. Doe de leencheck op de website van het Nationaal Warmtefonds. Vul hier het bedrag in dat u wilt lenen en gegevens over uw inkomen en lasten. Als de leencheck positief is, ziet u een overzicht van de lening, looptijd, maandlast en rente.
 2. Na het invullen van de gegevens, ontvangt u een e-mail met een link waarmee u een account kunt aanmaken. Om het account aan te maken, moet u de volgende documenten uploaden:
  • Offerte voor zonnepanelen
  • Identiteitsbewijs (voor- en achterzijde)
  • Salarisstrook of gegevens over uw inkomstenbelasting van de afgelopen twee jaar in het geval van een eigen onderneming
  • Bankafschriften van een gehele maand waarop de bijschrijving van inkomen en afschrijving van hypotheek/huurlasten zichtbaar zijn
  • Ondertekende pagina 8, 9 en 10 van de door het Nationaal Warmtefonds uitgebrachte offerte
  • Verklaring aannemer/installateur (deze kunt u downloaden op de website)De aanvraag wordt binnen 5 werkdagen behandeld.
 1. Na akkoord ontvangt u een bevestiging met declaratieformulieren.
 2. Het bouwdepot wordt geopend en de installatie van zonnepanelen kan beginnen.

 

De Stimuleringslening is een regionale regeling waarmee u onderhoud, renovatie en/of restauratie om of aan uw woning kan financieren. De financiering van zonnepanelen komt hier ook voor in aanmerking. De invulling van deze lening verschilt per gemeente of provincie. Ook kan de regio ervoor kiezen om aanvullende voorwaarden op te stellen, zoals een bouwjaar- en WOZ-waarderestrictie. 

Wat moet u weten over de Stimuleringslening?

 • De lening is beschikbaar voor iedereen jonger dan 75 jaar woonachtig in een gemeente die de duurzaamheidslening aanbiedt.
 • U kunt een bedrag lenen van €2.500,- tot €25.000,-
 • De stimuleringslening heeft een looptijd van 10 jaar tot bedragen van € 7.500 en een looptijd van 15 jaar voor grotere bedragen. 
 • Het rentetarief en de rentekorting verschilt per gemeente of provincie.

Stappenplan aanvraag Stimuleringslening

 1. Bekijk op de website van SVn of er in uw gemeente een Stimuleringslening beschikbaar is.
 2. Vraag de lening aan via de website van uw gemeente. Stuur hierbij uw offerte voor zonnepanelen mee.
 3. De gemeente controleert of u in aanmerking komt en of er nog voldoende budget beschikbaar is.
 4. Als u aan de voorwaarden voldoet, ontvangt u een digitale toewijzingsbrief.
 5. Met deze toewijzingsbrief kunt u digitaal een leningsaanvraag indienen bij hetHet SVn voert een krediettoets uit.
 6. Na akkoord ontvangt u een bevestiging met declaratieformulieren. Het bouwdepot wordt geopend en de installatie van zonnepanelen kan beginnen.
 7. Wanneer de zonnepanelen op uw dak liggen, stuurt u de facturen en het declaratieformulier naar uw gemeente. Uw gemeente controleert de documenten en stuurt ze door naar het SVn. Het SVn betaalt de factuur.

GreenLoans is een Nederlands bedrijf dat leningen aanbiedt voor duurzame investeringen aan particulieren met geld afkomstig uit groene fondsen. De lening kunt u gebruiken om te investeren in energie opwekkende en besparende maatregelen zoals warmtepompen, zonneboilers, spouwmuurisolatie en zonnepanelen. De lening levert een fiscaal voordeel op doordat u de rente die u betaalt, kunt aftrekken van de inkomstenbelasting. 

Wat moet u weten over de GreenLoans lening?

 • Woningeigenaren tussen de 21 en 69 jaar oud met een vast inkomen (dit kan ook een pensioen of uitkering zijn) komen in aanmerking voor de lening.
 • De lening moet voor uw 75e zijn afgelost.
 • U kunt een bedrag lenen tussen de € 5.000,- en € 50.000,-.
 • De looptijd van de lening is minimaal 5 en maximaal 15 jaar.
 • De lening heeft een vaste rente van 4,2%.
 • Het bedrag dat u maandelijks betaalt blijft gelijk (annuïtair).

 Stappenplan aanvraag GreenLoans lening

 1. Vraag de lening aan via de website van GreenLoans.
 2. Een adviseur van GreenLoans neemt contact met u op om de aanvraag te bespreken.
 3. De aanvraag wordt beoordeeld en er wordt een toetsing gedaan bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).
 4. Na akkoord ontvangt u bericht met een link mail met een link naar de Mijn Krediet omgeving. Hier kunt u de offerte bekijken, downloaden en ondertekenen. Ook kunt u de overige documenten uploaden, zoals een kopie van uw legitimatiebewijs, loonstrook en een uitdraai van mutaties internetbankieren.
 5. GreenLoans controleert de documenten en stuurt het complete dossier naar de bank voor de uitbetaling van het krediet. Na definitief akkoord van de bank ontvangt u het bedrag op uw rekening. Het streven van de bank is om binnen 1 werkdag het definitieve akkoord te geven en het geld over te maken.
 6. De installatie van zonnepanelen kan beginnen.

 

 • Duurzaamheidslening

  De duurzaamheidslening is een regionale regeling die wordt aangeboden door gemeenten en provincies foor de financiering van duurzame maatregelen. Dat is dan ook meteen het belangrijkste verschil met de Energiebespaarlening, wat een landelijke regeling is. De duurzaamheidslening is alleen geldig voor inwoners van een gemeente of provincie die deze lening aanbiedt. 

  Wat moet u weten over de duurzaamheidslening?

  • De lening is beschikbaar voor iedereen jonger dan 75 jaar woonachtig in een gemeente die de duurzaamheidslening aanbiedt.
  • U kunt een bedrag lenen tussen de €2.500,- en maximaal €25.000,-
  • Er geldt een rente van 1,6%.
  • Het bedrag dat u maandelijks betaalt blijft gelijk (annuïtair)
  • De Duurzaamheidslening heeft een looptijd van 10 jaar tot bedragen van € 7.500 en een looptijd van 15 jaar voor grotere bedragen. 
  • Deze lening is volledig in te zetten voor de financiering van zonnepanelen.

   Stappenplan aanvraag Duurzaamheidslening

  1. Bekijk op de website van SVn of er in uw gemeente een Duurzaamheidslening beschikbaar is.
  2. Vraag de lening aan via de website van uw gemeente. Stuur hierbij uw offerte voor zonnepanelen mee.
  3. De gemeente controleert of u in aanmerking komt en of er nog voldoende budget beschikbaar is.
  4. Als u aan de voorwaarden voldoet, ontvangt u een digitale toewijzingsbrief.
  5. Met deze toewijzingsbrief kunt u digitaal een leningsaanvraag indienen bij hetHet SVn voert een krediettoets uit.
  6. Na akkoord ontvangt u een bevestiging met declaratieformulieren. Het bouwdepot wordt geopend en de installatie van zonnepanelen kan beginnen.
  7. Wanneer de zonnepanelen op uw dak liggen, stuurt u de facturen en het declaratieformulier naar uw gemeente. Uw gemeente controleert de documenten en stuurt ze door naar het SVn. Het SVn betaalt de factuur.

 • Energiebespaarlening

  De Energiebespaarlening is een nationale regeling die wordt verstrekt vanuit Het Nationaal Warmtefonds (voorheen Nationaal Energiebespaarfonds). Dit is een lening waarmee particulieren woningeigenaren en VvE’s de verduurzaming van hun woning kunnen financieren tegen aantrekkelijke voorwaarden. De rente over deze lening is aftrekbaar en levert daardoor een financieel voordeel op.

  Wat moet u weten over de Energiebespaarlening?

  • De lening is beschikbaar voor iedereen jonger dan 75 jaar die eigenaar en bewoner is van een bestaande woning.
  • U kunt een bedrag lenen tussen de € 2.500,- en € 65.000,-
  • Het bedrag dat u maandelijks betaalt blijft gelijk (annuïtair).
  • U kunt maximaal 75% van de lening gebruiken voor het financieren van zonnepanelen. De overige 25% moet u investeren in een andere duurzame maatregel van de maatregelenlijst.

  Leenbedragen en looptijd

  • Voor bedragen tot €5.000,- is de looptijd van de lening 7 jaar.
  • Voor bedragen van €5.000,- tot € 15.000,- is de looptijd van de lening 10 jaar.
  • Voor bedragen van € 5.000,- tot € 25.000,- kunt u kiezen uit een looptijd van 10, 15 of 20 jaar.
  • Voor bedragen tussen € 25.000,- en € 65.000,-  geldt een looptijd van 15 jaar of 20 jaar.

  Stappenplan aanvraag Energiebespaarlening

  1. Doe de leencheck op de website van het Nationaal Warmtefonds. Vul hier het bedrag in dat u wilt lenen en gegevens over uw inkomen en lasten. Als de leencheck positief is, ziet u een overzicht van de lening, looptijd, maandlast en rente.
  2. Na het invullen van de gegevens, ontvangt u een e-mail met een link waarmee u een account kunt aanmaken. Om het account aan te maken, moet u de volgende documenten uploaden:
   • Offerte voor zonnepanelen
   • Identiteitsbewijs (voor- en achterzijde)
   • Salarisstrook of gegevens over uw inkomstenbelasting van de afgelopen twee jaar in het geval van een eigen onderneming
   • Bankafschriften van een gehele maand waarop de bijschrijving van inkomen en afschrijving van hypotheek/huurlasten zichtbaar zijn
   • Ondertekende pagina 8, 9 en 10 van de door het Nationaal Warmtefonds uitgebrachte offerte
   • Verklaring aannemer/installateur (deze kunt u downloaden op de website)De aanvraag wordt binnen 5 werkdagen behandeld.
  1. Na akkoord ontvangt u een bevestiging met declaratieformulieren.
  2. Het bouwdepot wordt geopend en de installatie van zonnepanelen kan beginnen.

   

 • Stimuleringslening

  De Stimuleringslening is een regionale regeling waarmee u onderhoud, renovatie en/of restauratie om of aan uw woning kan financieren. De financiering van zonnepanelen komt hier ook voor in aanmerking. De invulling van deze lening verschilt per gemeente of provincie. Ook kan de regio ervoor kiezen om aanvullende voorwaarden op te stellen, zoals een bouwjaar- en WOZ-waarderestrictie. 

  Wat moet u weten over de Stimuleringslening?

  • De lening is beschikbaar voor iedereen jonger dan 75 jaar woonachtig in een gemeente die de duurzaamheidslening aanbiedt.
  • U kunt een bedrag lenen van €2.500,- tot €25.000,-
  • De stimuleringslening heeft een looptijd van 10 jaar tot bedragen van € 7.500 en een looptijd van 15 jaar voor grotere bedragen. 
  • Het rentetarief en de rentekorting verschilt per gemeente of provincie.

  Stappenplan aanvraag Stimuleringslening

  1. Bekijk op de website van SVn of er in uw gemeente een Stimuleringslening beschikbaar is.
  2. Vraag de lening aan via de website van uw gemeente. Stuur hierbij uw offerte voor zonnepanelen mee.
  3. De gemeente controleert of u in aanmerking komt en of er nog voldoende budget beschikbaar is.
  4. Als u aan de voorwaarden voldoet, ontvangt u een digitale toewijzingsbrief.
  5. Met deze toewijzingsbrief kunt u digitaal een leningsaanvraag indienen bij hetHet SVn voert een krediettoets uit.
  6. Na akkoord ontvangt u een bevestiging met declaratieformulieren. Het bouwdepot wordt geopend en de installatie van zonnepanelen kan beginnen.
  7. Wanneer de zonnepanelen op uw dak liggen, stuurt u de facturen en het declaratieformulier naar uw gemeente. Uw gemeente controleert de documenten en stuurt ze door naar het SVn. Het SVn betaalt de factuur.

 • GreenLoans lening

  GreenLoans is een Nederlands bedrijf dat leningen aanbiedt voor duurzame investeringen aan particulieren met geld afkomstig uit groene fondsen. De lening kunt u gebruiken om te investeren in energie opwekkende en besparende maatregelen zoals warmtepompen, zonneboilers, spouwmuurisolatie en zonnepanelen. De lening levert een fiscaal voordeel op doordat u de rente die u betaalt, kunt aftrekken van de inkomstenbelasting. 

  Wat moet u weten over de GreenLoans lening?

  • Woningeigenaren tussen de 21 en 69 jaar oud met een vast inkomen (dit kan ook een pensioen of uitkering zijn) komen in aanmerking voor de lening.
  • De lening moet voor uw 75e zijn afgelost.
  • U kunt een bedrag lenen tussen de € 5.000,- en € 50.000,-.
  • De looptijd van de lening is minimaal 5 en maximaal 15 jaar.
  • De lening heeft een vaste rente van 4,2%.
  • Het bedrag dat u maandelijks betaalt blijft gelijk (annuïtair).

   Stappenplan aanvraag GreenLoans lening

  1. Vraag de lening aan via de website van GreenLoans.
  2. Een adviseur van GreenLoans neemt contact met u op om de aanvraag te bespreken.
  3. De aanvraag wordt beoordeeld en er wordt een toetsing gedaan bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).
  4. Na akkoord ontvangt u bericht met een link mail met een link naar de Mijn Krediet omgeving. Hier kunt u de offerte bekijken, downloaden en ondertekenen. Ook kunt u de overige documenten uploaden, zoals een kopie van uw legitimatiebewijs, loonstrook en een uitdraai van mutaties internetbankieren.
  5. GreenLoans controleert de documenten en stuurt het complete dossier naar de bank voor de uitbetaling van het krediet. Na definitief akkoord van de bank ontvangt u het bedrag op uw rekening. Het streven van de bank is om binnen 1 werkdag het definitieve akkoord te geven en het geld over te maken.
  6. De installatie van zonnepanelen kan beginnen.

   

Benieuwd naar de mogelijkheden op uw dak?

 

Onderbrengen in uw hypotheek

Ook als particulier kunt u in aanmerking komen voor fiscaal voordeel. De installatie van zonnepanelen of zonneboilers wordt gezien als een verbetering van uw huis. Als u voor deze investering een lening afsluit, kunt u de rente opgeven als aftrekpost. Ook kunt u in uw (bestaande of nieuwe) hypotheek extra ruimte opnemen voor zonnepanelen of een zonneboiler. Vaak bieden hypotheekverstrekkers de mogelijkheid om energiebesparende maatregelen mee te financieren in de hypotheek. Als u wilt verduurzamen, zoals met een investering in zonnepanelen, kunt u tot 106% (i.p.v. 100%) van de woningwaarde lenen. Op deze manier kunt u profiteren van de hypotheekrenteaftrek

Subsidies

Voor particulieren is er op dit moment geen landelijke subsidie meer beschikbaar. De reden hiervoor is dat de aanschaf van zonnepanelen ook zonder subsidie een zeer rendabele investering is. Wel kunt u als particulier de 21% btw over de investering volledig terugvragen. Dat scheelt al snel honderden euro’s. Verder hebben veel provincies en gemeenten een eigen subsidieregeling voor duurzame energie. Of dat bij uw gemeente of provincie ook het geval is, kunt u zien via de Energiesubsidiewijzer. Wilt u met uw bedrijf zonnepanelen aanschaffen? Dan is er wel een landelijke subsidie beschikbaar waarvoor u in aanmerking zou kunnen komen, namelijk de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE). Lees hier hoe u subsidies voor zonnepanelen kunt aanvragen. 

Zonnepanelen huren

Heeft u alle opties bekeken, maar zit de oplossing er voor u niet tussen? Dan kunt u ook besluiten om zonnepanelen te huren (of te leasen). In dat geval hoeft u geen groot budget beschikbaar te hebben om uw eigen stroom op te kunnen wekken. In plaats daarvan betaalt u een maandelijks bedrag aan huur om gebruik te kunnen maken van zonnestroom. Deze kosten liggen in de meeste gevallen lager dan de opbrengst die de zonnepanelen leveren. De zonnepanelen liggen op uw dak, maar blijven in eigendom van de leverancier. In dit artikel leest u over de verschillen tussen kopen en huren van zonnepanelen.