Ik wil advies
Storing melden

Zonnepanelen kopen of huren: wat is het verschil?

Lees hier de voor- en nadelen van beide opties

Zonnepanelen kopen of huren: wat is het verschil?

Heeft u besloten dat het tijd is om een steentje bij te dragen aan een beter milieu én te besparen op uw energierekening? Dan rest alleen nog de vraag: gaat u zonnepanelen kopen of huren? In dit artikel bespreken we de verschillen tussen beide opties.

Zonnepanelen kopen of huren? Het verschil

Heeft u besloten dat het tijd is om een steentje bij te dragen aan een beter milieu én te besparen op uw energierekening? Dan rest alleen nog de vraag: gaat u zonnepanelen kopen of huren? In deze FAQ bespreken we de verschillen tussen beide opties.

Het grootste verschil tussen zonnepanelen kopen en huren zit hem in de investering en het eigendom. Als u besluit zonnepanelen te kopen, investeert u in één keer het hele bedrag en wordt u eigenaar van het zonnesysteem. Als u liever geen investering doet, kunt u er ook voor kiezen om maandelijks een huurbedrag te betalen. Daarmee wekt u uw eigen stroom op, maar het systeem blijft eigendom van de leverancier. Wel is het mogelijk het systeem tussentijds over te kopen

Zonnepanelen kopen Zonnepanelen huren
U investeert in één keer het hele bedrag in zonnepanelen. U betaalt maandelijks een huurbedrag voor de zonnepanelen.
U bent eigenaar van het zonnesysteem. De leverancier is eigenaar van het zonnesysteem. Wel is het mogelijk het systeem tussentijds over te kopen. 
U bespaart maandelijks op uw energierekening. U bespaart maandelijks op uw energierekening.
U bent zelf verantwoordelijk voor herstel van eventuele schade en onderhoud. Wel valt een installatie onder meerdere garanties. De leverancier is verantwoordelijk voor herstel van eventuele schade en onderhoud. 


Voor- en nadelen van zonnepanelen kopen en huren 

Zonnepanelen kopen

Het grootste voordeel van het kopen van zonnepanelen is dat u direct eigenaar wordt van de zonnepanelen. Als eigenaar kunt u 21% btw van het aankoopbedrag terugkrijgen. Dit bespaart u veel geld. Daarnaast ligt de besparing hoger dan bij zonnepanelen huren, doordat u geen maandelijkse lasten heeft. Bereken hier uw besparing. 

Een nadeel van zonnepanelen kopen is dat u zelf verantwoordelijk bent voor herstel van eventuele schade, het vervangen van de omvormer en onderhoud. Gelukkig heeft een zonnesysteem nauwelijks onderhoud nodig. Ook zijn er allerlei garanties van toepassing op zonnepanelen. Bij sommige fabrikanten liggen die garanties hoger dan bij andere. Zo krijgt u bij Sunpower 25 jaar vermogens- én productgarantie.

Zonnepanelen huren

Het grootste voordeel van het huren van zonnepanelen is dat u geen groot budget beschikbaar hoeft te hebben om uw eigen stroom op te kunnen wekken. U betaalt een maandelijks bedrag aan huur, maar deze kosten liggen in de meeste gevallen lager dan de opbrengst die de zonnepanelen leveren. In andere woorden, u bespaart meer op uw energierekening dan u betaalt aan de huur van zonnepanelen. Een ander voordeel is dat u zelf geen omkijken heeft naar de werking van het systeem. De verantwoordelijkheid voor onderhoud en eventuele reparaties liggen bij de verhuurder.

Een nadeel is dat het rendement lager ligt dan wanneer u zelf eigenaar bent van zonnepanelen. Dit komt doordat het rendement in mindering wordt gebracht met het huurbedrag. Op de lange termijn is zonnepanelen huren minder voordelig dan kopen.

Of u besluit zonnepanelen te kopen of te huren hangt natuurlijk af van uw persoonlijke situatie. Zoekt u naar een goede bestemming voor uw spaargeld? Of geeft u liever niet in één keer een groot bedrag uit? Antwoorden op dit soort vragen kunnen u helpen bij het maken van een keuze.

Op de lange termijn is het kopen van zonnepanelen het meest voordelig. Wilt u toch liever zonnepanelen huren? Kijk dan eens op de website van Huurdezon, een initiatief van Zonnefabriek voor mensen die wel graag de overstap willen maken naar zonne-energie, maar liever niet zelf de investering willen doen.

Deskundig advies

De antwoorden op de bovenstaande vragen geven veel informatie over zonnepanelen, maar voor een volledig, deskundig advies over zonnepanelen raden wij altijd een persoonlijk adviesgesprek aan.

Advies aanvragen