Ik wil advies

Wat is de invloed van temperatuur op zonnepanelen?

Waarom presteren zonnepanelen beter in de kou?

Wat is de invloed van temperatuur op zonnepanelen?

De invloed van temperatuur op zonnepanelen

De hoeveelheid vermogen die door een zonnepaneel wordt opgewekt, hangt vooral af van 2 zaken: Allereerst natuurlijk de hoeveelheid zonlicht die op het paneel valt. En ten tweede: de temperatuur van het paneel.

Zonnepanelen hebben een zogenaamde ‘negatieve temperatuurcoëfficiënt’ voor vermogen, wat betekent dat ze bij hogere temperaturen minder vermogen produceren, en bij lagere temperaturen juist méér. Het gevolg is, dat veel zonnepanelen systemen op hete zomerdagen minder hoge pieken in hun vermogen bereiken dan op koude, maar zonnige, lentedagen.

De meeste zonnepanelen hebben een temperatuurcoëfficiënt van ongeveer -0,35 % per graad Celsius. Dat betekent dat het vermogen ongeveer met 1% afneemt bij een stijging van 3 graden Celsius (want 3 x 0,35 is ongeveer 1). Als de temperatuur van uw panelen op een bepaalde zonnige dag 20 graden is, en op een andere dag met dezelfde omstandigheden van zonlicht 44 graden, dan zou het vermogen op dag 2 ongeveer 8% lager zijn dan op dag 1 (want het temperatuurverschil is 24 graden, wat leidt tot een afname van 24/3 = 8%).

invloed van temperatuur op zonnepanelen

Opbrengst van een zonnepanelen systeem op dezelfde dag van het jaar (20 april) op twee opeenvolgende jaren (2013 en 2014). In 2014 (links) was de maximum temperatuur 20,7 C; in 2013 (rechts) was dat 12,2 C. Het verschil in temperatuur zorgt voor een duidelijk verschil in maximum vermogen.

Hoe warm worden zonnepanelen? 

Aangezien zonnepanelen in de zon liggen en energie van de zonnestralen opnemen, worden ze een stuk warmer dan je zou denken. De temperatuur van zonnepanelen in de zon loopt al snel op tot 20 tot 30 graden hoger dan de omgevingstemperatuur. Op een zomerdag met temperaturen van 25 graden, kunnen zonnepanelen wel 50 graden of meer worden.

Om de vermogensafname vanwege hoge temperaturen te verminderen, zou het beter zijn om de zonnepanelen een beetje koeling te geven. Zonnepanelen installaties die niet direct op of zelfs in het dak liggen, maar die een beetje ruimte overlaten tussen dak en zonnepaneel, zorgen voor luchtcirculatie, en daarmee voor iets lagere temperaturen, en dus hogere vermogens. Op platte daken verkrijgen zonnepanelen dankzij de opstelling in montagesystemen voldoende verkoeling.

Hoe gevoelig zijn verschillende typen zonnepaneel voor de temperatuur?

Zonnepanelen hebben niet allemaal dezelfde temperatuurcoëfficiënt: Sommige typen zijn gevoeliger voor een stijging in temperatuur dan andere. In de tabel geven we van een aantal modellen de temperatuurcoëfficiënt. Deze is overigens altijd te vinden op de datasheet van het zonnepaneel.

Merk en type zonnepaneel
Temperatuur coëfficiënt van het vermogen (P)
Trina Solar 265 Wp
-0,41 %/graad celcius
ET-Solar 245 Wp poly
-0,44 %/graad celcius
Hanwha Q.cells Q-peak 275Wp
-0,40 %/graad celcius
SunPower E-serie (327 Wp)
-0,35 %/graad celcius
SunPower X-serie (345 - 360 Wp)
-0,30 %/graad celcius
SunPower Max3 (370 - 400 Wp)
-0,27 %/graad celcius

Wat betekent zo’n verschil in de praktijk? Als voorbeeld vergelijken we paneel X (ET Solar 245 Wp) met een coëfficiënt van -0,44%/C, met paneel Y (SunPower Max3-400) met een coëfficiënt van -0,27%/C. Wanneer we weer de vergelijking maken tussen een dag dat de panelen een temperatuur hebben van 20 C, en een dag dat ze op 44 C zitten, dan is dit het resultaat:

Paneel X presteert op dag 2: 11 % minder dan op dag 1.

Paneel Y presteert op dag 2:  6 % minder dan op dag 1: een verschil van 5%.

Over een heel jaar genomen kan een zonnepaneel dat minder temperatuurgevoelig is, voor een significant hogere opbrengst zorgen.

Heeft het zin om zonnepanelen nog extra te koelen?

Een beetje ruimte onder de zonnepanelen overlaten voor meer ventilatie is meestal voldoende. Sommige fabrikanten hebben ingenieuze systemen bedacht om panelen nog verder te koelen, bijvoorbeeld met water. Vaak wegen de extra kosten en complexiteit echter niet op tegen de verwachte toename in opbrengst.


Advies op maat

Benieuwd naar het beste zonnepaneel voor op uw dak? Vraag via onderstaande button een adviesgesprek met een van onze adviseurs aan. Samen bekijkt u de mogelijkheden op uw dak. 

Deskundig advies

De antwoorden op de bovenstaande vragen geven veel informatie over zonnepanelen, maar voor een volledig, deskundig advies over zonnepanelen raden wij altijd een persoonlijk adviesgesprek aan.

Advies aanvragen