- Home
- Veelgestelde vragen
- Ik heb nog geen zonnepanelen
- Werking zonnepanelen
- Hoe werkt een omvormer?
- Wat doet een omvormer?
Wat doet een omvormer?
Wat doet een zonnepanelen omvormer?
Een omvormer is een elektronisch apparaat dat de invoerspanning naar een andere spanning kan omvormen of elektrische energie kan omvormen in energie van een andere frequentie.
De spanning die een systeem zonnepanelen levert, is in de meeste gevallen niet direct geschikt voor gebruik. Allereerst zijn de meeste huishoudelijke apparaten gemaakt voor wisselspanning, hoewel een gewone gloeilamp ook prima brandt op gelijkstroom. Daarnaast zou het vervelend zijn als de fluctuaties in lichtinval zouden doorwerken in de aangesloten apparatuur. Zonnepanelen worden daarom doorgaans aangesloten op het lichtnet, dat een constante wisselspanning van 230 volt levert. De zonnestroom vormt dus een aanvulling op de stroom uit het lichtnet, en andersom.
Om op het lichtnet te worden aangesloten moet de gelijkspanning worden omgezet in een constante wisselspanning van 230 volt. Dit gebeurt in een omvormer. De omvormer zet de gelijkspanning eerst om in een sinusvormige wisselspanning. Deze wisselspanning wordt vervolgens getransformeerd naar een spanning die iets boven de lokale netspanning ligt. Deze transformatie is nodig om te zorgen dat de zonnestroom daadwerkelijk in het net wordt ‘teruggeleverd’. Er zijn veel verschillende soorten omvormers; bekijk ons omvormers overzicht om te kijken wat de beste keuze is.
De verschillen tussen omvormers
Om de opgewekte energie van een systeem zonnepanelen goed om te vormen, moet de omvormer nauwkeurig zijn afgesteld op het te verwachten vermogen. Een omvormer heeft een beperkt bereik waarbinnen de ingangsspanning en het ingangsvermogen moeten vallen. Voor elke hoeveelheid zonnepanelen moet dus een omvormer worden gevonden. Om die reden is het meestal niet mogelijk om een systeem op een later tijdstip uit te breiden met meer zonnepanelen zonder een nieuwe omvormer te kopen; het totale piekvermogen van het systeem wordt al snel te groot voor de bestaande omvormer.
Verschillende types zonnepanelen op een omvormer
Elk merk en type zonnepanelen heeft een eigen elektrotechnische karakteristiek. Deze zogenaamde IV-karakteristiek is meestal op het officiële datasheet van de fabrikant terug te vinden. Voor het rendement van het systeem als geheel is het belangrijk dat de karakteristieken van de zonnepanelen zoveel mogelijk gelijk zijn. In praktijk komt het erop neer dat het onverstandig is om panelen van verschillende merken of typen op één omvormer aan te sluiten. Tegenwoordig beschikken veel omvormers over 2 zogenaamde MPP-trackers. Hierdoor kunnen strings met verschillende typen panelen wel op één omvormer worden aangesloten, al moeten in de afzonderlijke strings de panelen wel allemaal identiek zijn.
Maakt een omvormer geluid?
Vroeger maakten omvormers nog wel eens een hoorbare zoem of piep als ze in werking waren, maar de nieuwste modellen zijn nagenoeg geluidloos. Sommige modellen met hogere vermogens zijn uitgerust met en ventilator die aanschiet bij hogere interne temperaturen. Het is daarom aan te raden om zulke omvormers op een plek te hangen die niet dagelijks gebruikt wordt. Om dezelfde redenen is ook de slaapkamer niet geschikt; hoewel de omvormer 's nachts niet werkt, kan hij in de zomer ochtend wel vroeg aanslaan, wat een lichte slaper mogelijk kan wekken.
Overige vragen in deze categorie
De antwoorden op de bovenstaande vragen geven veel informatie over zonnepanelen, maar voor een volledig, deskundig advies over zonnepanelen raden wij altijd een persoonlijk adviesgesprek aan.
Advies aanvragen