Ik wil advies
Storing melden

Waar kan ik de omvormer(s) het beste plaatsen?

Welke overwegingen spelen een rol bij het kiezen van de beste plek voor de omvormer?

Waar kan ik de omvormer(s) het beste plaatsen?

Waar kunnen de omvormers het beste worden opgehangen?

De omvormer kan het beste worden opgehangen op een plek die niet al te stoffig is en waar de omvormer zijn warmte goed kwijt kan. Een krappe slecht geventileerde meterkast of een hooischuur is daarom geen goede plek. Een koele garage, daarentegen, is de perfecte plek. Ondanks dat een zolder misschien warm wordt 's zomers, is ook dit een goede plek voor de omvormer, omdat zonnepanelen veel directe zoninstraling op het dak wegnemen.

Meterkast en omvormer

Elektriciteitskabels hebben altijd een bepaalde weerstand, en veroorzaken daarom een klein verlies. Dit geldt voor de gelijkstroomkabels (de 'DC-zijde') evenzeer als voor de wisselstroomkabels (de 'AC-zijde'). Het is dus zaak de kabelroute van de zonnepanelen via de omvormer naar de meterkast zo kort mogelijk te houden. Afhankelijk van het elektrotechnisch ontwerp van een systeem kan de spanning aan DC-zijde hoger zijn dan aan AC-zijde.

Een hogere spanning zorgt ervoor dat met een lagere stroomsterkte toch veel vermogen kan worden getransporteerd (want: P = I x U). Een lagere stroom leidt tot minder verliezen op de kabel. Het kan daarom verstandig zijn de omvormer dichterbij de meterkast te hangen. Op deze manier zijn de kabels met relatief meer verlies het kortst. Bij grotere afstanden is het beter bekabeling met een grotere diameter te gebruiken, om zo de weerstand tot een acceptabel niveau terug te brengen.

De omvormer en geluid

De omvormers maken tegenwoordig nog maar een heel klein beetje geluid. Kleine omvormers werken heel stil, maar grotere modellen hebben vaak een ventilator die bij warm temperaturen aanschiet en een een kleine zoem veroorzaken. Deze is vooral merkbaar in de middag, als de zonnepanelen de meeste stroom leveren.

Er moet dus rekening mee gehouden worden dat grotere omvormers op een plek hangen waar mensen niet gestoord zullen worden. Het is ook niet verstandig de omvormer in de slaapkamer te zetten. Hoewel hij 's nachts natuurlijk niets doet, slaat hij in de zomer vroeg in de ochtend aan. Lichte slapers kunnen in dit geval wakker worden van het tikken van de realis bij het opstarten.

 

 

Kortom

De beste plek om de omvormer op te hangen is een plek die niet stoffig is en waar de omvormer zijn warmte op een goede manier kwijt kan. Vaak is het ook beter om de omvormer zo dicht mogelijk bij de meterkast te plaatsen. Daarnaast moet er nog rekening geworden met het geluid. Omdat het lastig kan zijn om de beste plek te vinden voor uw omvormer, raden wij altijd een adviesgesprek aan. Dan kan een expert kijken waar de omvormer het best opgehangen kan worden.

Deskundig advies

De antwoorden op de bovenstaande vragen geven veel informatie over zonnepanelen, maar voor een volledig, deskundig advies over zonnepanelen raden wij altijd een persoonlijk adviesgesprek aan.

Advies aanvragen