Ik wil advies
Storing melden

Wat is het rendement van zonnecellen?

Het verschil in rendement tussen verschillende technologieën

Wat is het rendement van zonnecellen?

Wat is het rendement van zonnecellen?

De opbrengst van een zonnecel is afhankelijk van het materiaal waar het zonnecel van gemaakt is. Kristallijne zonnecellen zijn over het algemeen van de beste kwaliteit. 

Monokristalijn
Polykristalijn
Amorf
Rendement
14-20%
12-16%
6-10%
Lange termijn
Zeer hoog rendement, lange en stabiele levensduur
Hoog rendement, lange en stabiele levensduur
Laag rendement, kortere levensduur
Kosten
Hoog
Lager dan mono-kristallijne, hoger dan Amorf
Laag

Door de technologische vooruitgang is de prijs van zonnecellen sterk gedaald de afgelopen jaren. Stroom uit zonnepanelen is daarom zeer concurrerend geworden met grijze stroom.

Het rendement

Het rendement van zonnecellen kan ontzettend verschillen, afhankelijk van een aantal factoren. Als de factoren goed op elkaar afgestemd zijn wordt het optimale rendement behaald. Bereken uw rendement om alvast een idee te krijgen van het mogelijke rendement. Deze berekening is gebaseerd op de afmetingen, hellingshoek en windrichting van uw dak en geeft daarom een goede indicatie van de mogelijkheden van uw dak.

Het investerings rendement van zonnepanelen is hoog, waardoor het altijd een goede investering is. Het gemiddelde rendement van zonnepanelen is 7%, wat een aanzienlijk verschil is met de 2% spaarrente die u ontvangt bij de bank. Momenteel levert een investering in zonnepanelen u dus aanzienlijk meer op dan wanneer u hetzelfde bedrag vast zou zetten op een spaarrekening. Zonnefabriek heeft 2 situaties in kaart gebracht waarin het rendement van twee installaties wordt vergeleken. In beide gevallen was het rendement hoger dan het rendement op de bank. 

Deze vergelijking is voor uw eigen dak terug te vinden via onze online rekentool. We vergelijken twee verschillende panelen, gesitueerd op uw eigen dak. Op deze manier krijgt u een goeie indicatie van wat de besparing kan zijn met twee verschillende merken panelen.

 

De invloed van schaduw op uw rendement

Wanneer er niet genoeg of geen rekening gehouden wordt met schaduw, kan dit leiden tot significant opbrengstverlies. Het is daarom verstandig om goed advies te krijgen hoe de invloed van schaduw beperkt kan worden. Op onze FAQ pagina kunt u verdere uitleg vinden over de invloed van schaduw.

Advies op maat

Benieuwd naar het beste zonnepaneel voor op uw dak? Vraag een adviesgesprek met een van onze adviseurs aan. Samen bekijkt u de mogelijkheden op uw dak. 

Deskundig advies

De antwoorden op de bovenstaande vragen geven veel informatie over zonnepanelen, maar voor een volledig, deskundig advies over zonnepanelen raden wij altijd een persoonlijk adviesgesprek aan.

Advies aanvragen