Ik wil advies

Moet ik mijn zonnepanelen (laten) schoonmaken?

Is het wel of niet nodig om zonnepanelen schoon te maken en zo ja, hoe dan?

Moet ik mijn zonnepanelen (laten) schoonmaken?

Zonnepanelen schoonmaken: is het nodig?

Op panelen die redelijk schuin staan, blijft vuil in het algemeen niet liggen. De regen zorgt ervoor dat alles wat erop valt, regelmatig wordt weggespoeld. Ook vastgeplakt vuil zoals vogelpoep, laat na verloop van tijd los en verdwijnt. Daarom is in veel gevallen schoonmaak echt niet nodig, zoals blijkt uit ons verhaal over één van de allereerste klanten van de Zonnefabriek: Ook na 8 jaar zonder schoonmaak was er bij deze klant geen sprake van vervuiling.

Maar we komen ook wel eens bij installaties waar er wel degelijk een opbouw van vuil te zien is, vaak van een groene aanslag aan de randen: algengroei. Vooral bij installaties waar de panelen op een minder schuine helling liggen (zoals op de montagesystemen op platte daken), en waarbij er veel bomen in de buurt staan. Bomen scheiden pollen af, wat als een plakkerige laag op de panelen terecht kan komen, en algen vinden hierin een goede bodem om te groeien. Resultaat: een groenige aanslag langs de randen van de panelen, die een gedeelte van de cellen bedekt.

Ook al is maar een randje van de cellen bedekt, dat kan toch betekenen dat er veel minder stroom in die cellen wordt opgewekt. De stroom van de onbedekte cellen zal er dan op een bepaald moment voor kiezen om via de by-pass diodes te lopen en de bedekte cellen links te laten liggen. Als dat gebeurt, gaat de opbrengst van de zonnepanelen significant omlaag.

Als er dus sprake is van zo’n groene aanslag, dan wordt het tijd om de boel aan te pakken. Het advies is altijd: géén schoonmaakproducten gebruiken, alleen maar regen- of osmosewater (zonder kalk en andere verontreinigingen), en alleen zachte sponzen. Maar aangezien de zonnepanelen vaak op een plek liggen die gevaarlijk kan zijn om te bereiken, is het voor veel mensen aan te raden een professionele partij in te schakelen om deze reiniging uit te voeren.

Zonnefabriek kan u daarbij helpen. Neem contact met ons op via service@zonnefabriek.nl voor hulp bij de schoonmaak van de zonnepanelen.

Deskundig advies

De antwoorden op de bovenstaande vragen geven veel informatie over zonnepanelen, maar voor een volledig, deskundig advies over zonnepanelen raden wij altijd een persoonlijk adviesgesprek aan.

Advies aanvragen