Ik wil advies
Storing melden

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Naar welke factoren moeten we kijken om te bepalen of een dak geschikt is voor zonnepanelen?

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

dak geschikt

Type huis

Huurhuizen

Zonder toestemming van uw huisbaas of woningcorporatie, kunt u geen zonnepanelen plaatsen. Bent u huurder bij EigenHaard? Dan is het voor u als huurder mogelijk te profiteren van zonne-energie via HuurDeZon.

Koophuizen

Als u in een appartement of flat woont, is er sprake van een gemeenschappelijk dak. Hierop kunnen alleen zonnepanelen geplaatst worden als hiervoor toestemming is gegeven door de medebewoners via de vereniging van eigenaren (VVE).

In principe kunt u zonnepanelen op uw vrijstaande huis, twee-onder-een kap woning of rijtjeshuis plaatsen zonder vergunning. Als u echter in een monument of beschermd stadgezicht woont heeft u wél toestemming nodig van de gemeente.

Ligging dak

Daken die op het zuiden zijn gericht zijn het meest geschikt voor de installatie van zonnepanelen, omdat er dan maximaal gebruik gemaakt kan worden van direct zonlicht. Daken die op het westen of het oosten zijn gericht, zijn ook geschikt. Een slecht rendement wordt behaald door daken die op het noorden gericht zijn, omdat deze daken te weinig direct zonlicht krijgen. Daarom proberen de adviseurs altijd een oplossing te vinden om de zonnepanelen op het zuiden te kunnen richten.

Ook de hellingshoek heeft invloed op het rendement van de zonnepanelen. De optimale hellingshoek is 35°, omdat dan de panelen het meeste directe zonlicht ontvangen. Echter, bij zonnepanelen gericht op het noorden kan beter gekozen worden voor een kleinere hellingshoek. Ter vergelijking, zonnepanelen op het noorden met een hellingshoek van 10° zijn net zo efficiënt als zonnepanelen op het zuiden met een hellingshoek van 80°.

De instralingsfactor geeft aan hoeveel directe zoninstraling er op het dak komt; hoe hoger het percentage, hoe beter de ligging van het dak. De instralingsfactor wordt bepaald door twee factoren: de windrichting en de hellingshoek van het dak. Een dak gericht op het zuiden, met een hellingshoek tussen de 35 en 70 graden, biedt de perfecte omstandigheden voor zonnepanelen en hebben dus een instralingsfactor van 100%. Zonnepanelen op het noorden met een hellingshoek boven de 85° hebben echter een instralingsfactor van slechts 40%.

instraling zon

Type dak

Zonnepanelen installeren is mogelijk op bijna alle soorten daken (plat, schuin, sedum, garage en schuur, dakkapel, etc.). De specifieke situatie moet altijd goed bekeken worden door de adviseur om de beste keuze te maken. In principe heeft de Zonnefabriek voor alle soorten dakbedekking (dakpannen, golfplaat, bitumen, etc.) speciaal bevestigingsmateriaal. Ook oude dakpannen zijn geen probleem voor de Zonnefabriek. Hiervoor gebruiken wij het Clickfit montagesysteem dat geen schade aan dakpannen veroorzaakt.

Voor schuine daken maakt de Zonnefabriek over het algemeen gebruik van het Schletter montagesysteem, een stevig systeem dat ervoor zorgt dat de panelen en de dakpannen geen schade oplopen.

schletter schuin

Voor platte daken worden vaak stellingen gebruikt, waar de zonnepanelen gemakkelijk op gemonteerd kunnen worden. Vervolgens worden deze stellingen verzwaard met extra ballast, zodat de zonnepanelen stevig bevestigd zijn op het dak. Het voordeel van monteren met behulp van stellingen is dat de hellingshoek kan worden aangepast en zo het rendement hoger is dan wanneer de panelen plat op het dak geplaatst zouden worden. Bij platte daken is het belangrijk om een goed montagesysteem te gebruiken, omdat anders schade toegebracht kan worden aan de zonnepanelen of het dak.

flatfix plat

Een van de meest gebruikte montagesystemen voor platte daken is het FlatFix systeem, een systeem dat ontwikkeld is voor een snelle en gemakkelijke montage. Het systeem is perfect voor platte of licht hellende daken, omdat het makkelijk bevestigd kan worden met schroeven en verzwaard met ballast. Het FlatFix systeem is verkrijgbaar in varianten van 10, 20 en 30 graden, waardoor het in elke windrichting mogelijk is om het maximale rendement te halen. FlatFix is bestand tegen hoge windsnelheden, wat erg belangrijk is bij de montage op platte daken.  

Mijn dak is geschikt, wat nu?

Als uw dak volgens bovenstaande eigenschappen geschikt is, kunt u met onze berekeningstool berekenen wat de opbrengst ongeveer zou zijn wanneer uw zonnepanelen zou plaatsen op uw dak. Als u aan de hand van deze berekening meer informatie zou willen over de mogelijkheden op uw specifieke dak, kunt u een vrijblijvend adviesgesprek aanvragen met één van onze experts. 

Deskundig advies

De antwoorden op de bovenstaande vragen geven veel informatie over zonnepanelen, maar voor een volledig, deskundig advies over zonnepanelen raden wij altijd een persoonlijk adviesgesprek aan.

Advies aanvragen