WiFi wachtwoord wijzigen SMA met QR-code

Hoe kunt u opnieuw het WiFi wachtwoord instellen in een SMA omvormer?

WiFi wachtwoord wijzigen SMA met QR-code

Als uw omvormer via Wi-Fi communiceert met uw router, dan is het Wi-Fi wachtwoord ook in uw omvormer ingesteld. Wanneer u verandert van router (bijvoorbeeld wanneer u van provider verandert), of wanneer u uw wachtwoord heeft aangepast, dan moet de omvormer meestal ook opnieuw worden ingesteld om te kunnen blijven communiceren. In dit artikel wordt uitgelegd hoe u dat kunt doen.

Wifi wachtwoord wijzigen SMA omvormer m.b.v. de QR-code

Als uw omvormer via WiFi communiceert met uw router, dan is het WiFi wachtwoord ook in uw omvormer ingesteld. Wanneer u verandert van router (bijvoorbeeld wanneer u van provider verandert), of wanneer u uw wachtwoord heeft aangepast, dan moet de omvormer meestal ook opnieuw worden ingesteld om te kunnen blijven communiceren. In dit stappenplan wordt uitgelegd hoe u dat kunt doen.

Als u een SMA omvormer hebt met een QR-code (zoals in onderstaande plaatje), dan kunt u met uw smartphone snel in de omvormer inloggen: we beschrijven hier hoe dat moet. We maken gebruik van de SMA Energy App: zorg dat u deze op uw smartphone heeft geïnstalleerd.

Als u geen QR-code op de omvormer ziet staan, dan kunt u de stappen volgen in dit artikel.

Voor SolarEdge omvormers staan de te nemen stappen hier beschreven.

SMA omvormer met QR code

 • Stap 1: de SMA Energy app

  Open de SMA Energy App op uw telefoon. De login voor de SMA Energy App is dezelfde als voor de Sunny Portal: De gebruikersnaam is uw e-mail adres, het wachtwoord is uw Sunny portal wachtwoord (als u het sunny portal wachtwoord niet meer weet, volg dan deze stappen om een nieuw wachtwoord te krijgen).

  WPA2-PSK code

  Zorg dat u uw nieuwe WiFi wachtwoord ook vast bij de hand heeft.

 • Stap 2: Instellingen

  Eenmaal ingelogd, klik op het icoontje voor ‘instellingen’ rechts onderaan op de beginpagina.

  wifi netwerken zoeken

 • Stap 3: QR-code scanner

  Scroll naar beneden op de ‘Instellingen’ pagina van de app totdat u aankomt bij ‘Snelle toegang via QR-code’. Wanneer u hierop klikt, verschijnt een pagina met een blauwe knop waarop staat ‘Scanner activeren’: klik hierop.

  QR-code scannen via SMA Energy App

 • Stap 4: de QR-code scannen

  Richt uw smartphone op de QR-code op de omvormer. De smartphone leidt u nu vanzelf naar het inlogscherm van de omvormer. (NB: als het op deze manier niet lukt om in het inlogscherm te komen, dan kunt u de stappen volgen uit dit artikel).

  Invullen IP adres

 • Stap 5: Inloggen

  Om in te loggen, kiest u de gebruikersgroep 'Installateur', en als wachtwoord: ofwel de 4 cijfers van uw postcode (dus ZONDER de letters), ofwel (voor installaties vanaf september 2019): de vier cijfers van uw postcode plus de letters in Hoofdletters, gevolgd door een underscore en in kleine letters: zf (van Zonnefabriek). Dat wordt dus als volgt: 1234AB_zf. Klik vervolgens op 'Aanmelden'.

  Inloggen met installateurswachtwoord

 • Stap 6: De installatiewizard zoeken

  Eenmaal ingelogd willen we de installatiewizard starten. Dit doen we op de smartphone of tablet door op 'Gebruikersinstellingen' te klikken. N.B.: Als u niet met smartphone of tablet , maar op de PC bezig bent, dan klikt u op het icoontje van een buste (aan de rechterkant van de blauwe balk).

  Klik op gebruikersinstellingen

 • Stap 7: De installatiewizard starten

  Start de 'Installatiewizard'.

  Installatiewizard starten

 • Stap 8: Netwerkconfiguratie

  De volgende stap is dan ‘Netwerkconfiguratie’. Scroll hier naar beneden en klik op WLAN. WLAN staat voor ‘Wireless LAN’ en dat is hetzelfde als Wi-Fi (LAN staat voor Local Area Network).

  Klik op WLAN

 • Stap 9: Nieuwe WiFi netwerk kiezen

  We zien een lijst van alle beschikbare Wi-Fi netwerken. Eén van de netwerken moet het netwerk van de nieuwe router zijn (Als dit nieuwe netwerk er niet tussen staat, kunnen we nog een ‘WLAN-scan uitvoeren’ via de knop onderaan de pagina).

  Gevonden netwerken weergeven

 • Stap 10: De netwerkinstellingen wijzigen

  Klik op het tandwieltje naast uw WiFi-netwerk.

  Klik op tandwieltje

 • Stap 11: Het WiFi wachtwoord opzoeken

  Klik op de box 'WLAN-instellingen' die verschijnt.

  Klik op WLAN-instellingen

 • Stap 12: Het WiFi wachtwoord invullen

  Vul het WiFi wachtwoord in bij 'WLAN-wachtwoord' en klik op 'Verbinden met WLAN-netwerk'.

  WiFi wachtwoord invullen

   

 • Stap 13: De status controleren

  Als de verbinding lukt, ziet u een groen vinkje verschijnen.

  Status OK

   

 • Stap 14: Verder naar de volgende pagina

  Scroll omlaag en klik op 'Opslaan en verder'.

  Opslaan en verder

 • Stap 15: Afsluiten

  Na deze stap komen we langs een aantal stappen die al zijn ingevuld. Het enige wat hier moet gebeuren is telkens klikken op de knop ‘Opslaan en Verder’ onderaan elke pagina. Uiteindelijk komen we op een pagina genaamd ‘Samenvatting’:  Klik op ‘Verder’ helemaal onderaan (eventueel een stukje naar beneden scrollen om de knop te vinden).

  Als het goed is, is nu de communicatie met de nieuwe router, en daarmee met het internet en Sunny Portal, een feit. U kunt nu de browser op uw smartphone, tablet of PC weer sluiten, en uw smartphone, tablet of PC weer aan uw eigen WiFi-netwerk verbinden.

  De blauwe LED op de omvormer zal weer constant branden als de verbinding is gelukt. De grafieken op Mijn Zonnefabriek of op de Zonnefabriek app zullen niet meteen zijn bijgewerkt: Hier gaan meestal een paar uur overheen.

  Komt u er niet uit? Neem dan contact op met onze afdeling service.

 

Deskundig advies

De antwoorden op de bovenstaande vragen geven veel informatie over zonnepanelen, maar voor een volledig, deskundig advies over zonnepanelen raden wij altijd een persoonlijk adviesgesprek aan.

Advies aanvragen