Wat is het rendement van zonnecellen?

Wat is het rendement van zonnecellen?

Wat is het rendement van zonnecellen?

Wat is het rendement van zonnecellen?

Wat is het rendement van zonnecellen?

De opbrengst van een zonnecel is afhankelijk van het materiaal waar het zonnecel van gemaakt is. Kristallijne zonnecellen zijn over het algemeen van de beste kwaliteit. 

  Monokristalijn  Polykristallijn  Amorf 
 Rendement  14-20%  12-16%  6-10%
 Lange termijn  Zeer hoog rendement, lange en stabiele levensduur  Hoog rendement, lange en stabiele levensduur  Laag rendement, kortere levensduur.
 Kosten  Hoog  Lager dan mono-kristallijne, hoger dan Amorf  Laag

Door de technologische vooruitgang is de prijs van zonnecellen sterk gedaald de afgelopen jaren. Stroom uit zonnepanelen is daarom zeer concurrerend geworden met grijze stroom.

Het rendement
Het rendement van zonnecellen kan ontzettend verschillen, afhankelijk van een aantal factoren. Als de factoren goed op elkaar afgestemd zijn wordt het optimale rendement behaald. Bereken uw rendement om alvast een idee te krijgen van het mogelijke rendement. Deze berekening is gebaseerd op de afmetingen, hellingshoek en windrichting van uw dak en geeft daarom een goede indicatie van de mogelijkheden van uw dak.

Het rendement van zonnepanelen is hoog, waardoor het altijd een goede investering is. Het gemiddelde rendement van zonnepanelen is 7%, wat een aanzienlijk verschil is met de 2% spaarrente die u ontvangt bij de bank. Momenteel levert een investering in zonnepanelen u dus aanzienlijk meer op dan wanneer u hetzelfde bedrag vast zou zetten op een spaarrekening. De Zonnefabriek heeft voor u 2 situaties in kaart gebracht, waarin het rendement van twee installaties wordt vergeleken. In beide gevallen was het rendement hoger dan het rendement op de bank. 

De invloed van schaduw op uw rendement
Wanneer er niet genoeg of geen rekening gehouden wordt met schaduw, kan dit leiden tot significant opbrengstverlies. Dit komt doordat zonnepanelen meestal in serie geschakeld worden en de prestaties van de gehele serie afhankelijk zijn van de zwakste schakel. Als één paneel zich dus gedurende lange tijd in de schaduw bevindt, heeft dit direct invloed op de opbrengst van uw gehele systeem. Het is daarom verstandig om goed advies te krijgen hoe de invloed van schaduw beperkt kan worden. Op de advies op maat pagina kunt u verdere uitleg vinden over de invloed van schaduw.