Ik wil advies
Storing melden

Hoe werkt de SMA EV-charger?

Het gebruik van de SMA EV-charger uitgelegd

Hoe werkt de SMA EV-charger?

Hoe werkt de SMA EV-charger?

De SMA EV charger kan op 3 manieren de elektrische auto opladen, dit zijn de 3 zogenaamde ‘laadmodi’. Op de laadpaal zit een knop die op 2 standen kan worden gezet. Bij één van deze twee standen moet vervolgens de SMA Energy App worden gebruikt om de laadmodus te wijzigen. Hieronder leggen we de drie laadmodi uit:

1) De default laadmodus: PV geoptimaliseerd laden.

Probeer om deze laadmodus zoveel mogelijk te gebruiken. Zorg dat de draaiknop van de lader staat op deze stand:

icoon voor intelligent laden op de draaiknop van de SMA EV charger

Zodra de auto is ingeplugd, zal alle overschot van zonnestroom in de auto worden geladen.(N.B.: als u de setting ‘Laadvrijgave via app’ heeft geactiveerd, zal u altijd nog eerst op de rode knop met ‘laadproces vrijgeven’ moeten klikken).

Deze stand helpt om al uw eigen zonnestroom zoveel mogelijk zelf te behouden, en tegelijk uw auto op te laden zonder stroom van het net te gebruiken. Om te weten hoeveel stroom er in uw auto is geladen, gebruikt u de SMA Energy App

2) Laden met doelstelling.

Met deze laadmodus geeft u aan hoeveel energie er vóór een bepaalde tijd in de auto moet worden geladen. Dit is de beste optie als u zeker wilt zijn dat de auto voldoende is opgeladen voordat u gaat vertrekken, ongeacht of er voldoende zon is geweest. Zorg dat de draaiknop van de lader staat op deze stand:

icoon voor intelligent laden op de draaiknop van de SMA EV charger

Pak vervolgens uw SMA Energy App erbij, en klik op het icoontje voor electromobiliteit (in de rode cirkel):

Dashboard van uw SMA Energy App met de e-mobility optie in een rode cirkel

Klik op de blauwe knop met ‘Laadmodus wisselen’ en selecteer vervolgens de optie: ‘Laden met doelinstelling’.

De opties voor intelligent laden op de SMA Energy App

Het scherm ‘Laden met doelinstelling' verschijnt. U kunt hier twee zaken invoeren: ‘Tijdstip’ (d.w.z. de tijd waarop het laden klaar moet zijn) en ‘Afstand’ (d.w.z. hoeveel energie er moet worden geladen).

SMA Energy App met de opties voor het kiezen van het laaddoel voor de EV charger

Geef aan hoe laat het laadproces klaar moet zijn, en geef daaronder aan hoeveel kWh er moet worden geladen òf hoeveel kilometer afstand er moet worden geladen. U kunt tussen deze twee opties schakelen door middel van de knop rechtsboven. De verhouding tussen aantal kilometers en hoeveelheid kWh hangt af van uw auto en is een vaste instelling die u kunt wijzigen onder ‘instellingen’. Klik tenslotte op 'overnemen'.

Wanneer de gewenste hoeveelheid is geladen, verandert het laadproces automatisch naar de default-instelling (namelijk optie 1: PV-geoptimaliseerd laden). Dit betekent dat de auto verder wordt opgeladen indien er een overschot aan zonnestroom is en indien er nog vrije ruimte is in de batterij van de auto.

3) Snelladen.

Gebruik deze optie alleen als u haast heeft om de auto op te laden. Bij deze optie houdt het systeem geen rekening met de productie van zonnestroom. De laadpaal stelt de maximaal mogelijke stroom ter beschikking aan de auto, ongeacht of het zonnestroom of netstroom betreft. Draai de schakelaar op de laadpaal naar het icoontje voor snelladen:

icoon voor snelladen op de draaiknop van de SMA EV charger

De auto begint meteen met laden (N.B.: als u de setting ‘Laadvrijgave via app’ heeft geactiveerd, zal u altijd nog eerst op de rode knop met ‘laadproces vrijgeven’ moeten

Overige vragen in deze categorie

Deskundig advies

De antwoorden op de bovenstaande vragen geven veel informatie over zonnepanelen, maar voor een volledig, deskundig advies over zonnepanelen raden wij altijd een persoonlijk adviesgesprek aan.

Advies aanvragen