- Home
- FAQ
- Ik heb nog geen zonnepanelen
- Producten
- De energie van uw zonnepanelen opslaan: iets voor u?
De energie van uw zonnepanelen opslaan: iets voor u?
Batterijen nodig bij zonnepanelen?
Bij de grote congressen over zonne-energie gaat het tegenwoordig meer en meer over het opslaan van zonne-energie: Hoe kunnen we de energie van de zonnepanelen het beste tijdelijk bewaren tot het moment dat we het nodig hebben? Dienen we de zonnepanelen al aan accu's aan te sluiten?
Zonne-energie wordt geproduceerd op het moment dat de zon schijnt, dat weet iedereen. Maar dat is niet per se hetzelfde moment als waarop de energie nodig is. Tot nu toe wordt het verschil in vraag en aanbod nog gemakkelijk gecompenseerd door de grote energiecentrales op het net. Maar naarmate er meer en meer zonnepanelen systemen worden geplaatst, wordt het belangrijker om oplossingen te zoeken voor tijdelijke opslag van energie, zoals batterijen / accu's.
Met batterijen kunt u een grotere mate van zelfvoorzienendheid bereiken. Wanneer u overdag niet thuis bent, maar ’s avonds na zonsondergang wel, kunt u ervoor zorgen dat de overdag opgewekte energie in batterijen wordt opgeslagen, om ’s avonds weer beschikbaar te komen voor uw verbruikstoestellen.
Wat is er nodig voor zonne-energie opslag?
Allereerst hebt u dan natuurlijk batterijen (accu’s) nodig. Hoe meer batterijen u hebt, des te meer energie u kunt opslaan. Die energie die in de batterijen is opgeslagen, moet wel weer beschikbaar komen in het net wanneer u dat wilt. Hiervoor is een batterij-omvormer nodig, die de gelijkstroom van de batterijen (DC-stroom) omzet in wisselstroom op het net (AC-stroom).
Batterijen zijn kostbaar, en hun levensduur is sterk afhankelijk van de manier waarop ze worden opgeladen en weer ontladen. Hoe meer ‘cycles’ (keren dat er wordt opgeladen en ontladen) ze ondergaan, hoe sneller ze aan capaciteit verliezen. Daarom is het van belang om de batterijen slim te gebruiken: pas gaan opladen wanneer dat nuttig is (veel zon in de komende tijd en weinig verbruik op korte termijn) en pas weer terug naar het net leveren op de beste momenten (er wordt veel verbruik verwacht en de zon is voorlopig weg). Hiervoor is een systeem met slimme sturing nodig, die bijvoorbeeld rekening houdt met de weersverwachting.
Wat kost het opslaan van zonne-energie?
De kosten van dergelijke systemen zijn sterk afhankelijk van de gewenste capaciteit. Batterijen zijn het duurste onderdeel, en hoe meer batterijen u plaatst, hoe duurder het wordt. Verder zijn de batterij-omvormers ook redelijk kostbaar: voor een SMA batterij-omvormer betaalt u bijna het dubbele van wat een zonnepanelen omvormer van hetzelfde vermogen kost. De producten voor de slimme sturing van het systeem zijn dan weer een stuk goedkoper, maar komen toch ook neer op enkele honderden euro’s. En tenslotte zijn er nog installatiekosten mee gemoeid.
Sommige fabrikanten bieden 'hybride' omvormers aan; dit zijn toestellen die aan de DC-zijde zowel de zonnepanelen als de batterijen bedienen. Hiermee kunnen de kosten van het systeem iets lager uitvallen, en u kunt ook in eerste instantie alleen maar zonnepanelen op de omvormer aansluiten en op een later moment beslissen om batterijen toe te voegen.
Is het de investering waard?
Voor nu en voor de komende jaren (in elk geval tot 2025) geldt in Nederland de salderingsregel, dat wil zeggen dat het openbare net in feite fungeert als buffer voor mensen met zonnepanelen. Teveel geproduceerde energie stroomt naar het net, en wordt één-op-één verrekend met de energie die wordt afgenomen. Daarom is er voor nu geen economische meerwaarde aan plaatsing van batterijen in huis.
Er wordt op dit moment wereldwijd veel geïnvesteerd in nieuwe, en hopelijk goedkopere, batterijtechnologie. Tegen de tijd dat er aanpassingen komen in de salderingsregeling, zullen de kosten van de batterijen hopelijk een stuk lager zijn dan vandaag. Daarom adviseert Zonnefabriek om voorlopig nog geen investering te doen in opslagcapaciteit. Een pluspunt voor de vele bezitters van SMA omvormers is alvast dat we er zeker van kunnen zijn dat deze toestellen sowieso compatibel zullen zijn met de toekomstige batterij-oplossingen. De Sunny Tripower Smart Energy in combinatie met de Sunny Home Manager is bijvoorbeeld speciaal gemaakt om samen te werken met hoog-volt Lithium-ion batterijen zoals de SMA Home Storage batterijen en de batterijen van BYD. En natuurlijk heeft ook Tesla interessante producten zoals de Tesla powerwall. Ook de eigenaars van een SolarEdge systeem weten dat ze goed zitten, aangezien SolarEdge de StorEdge heeft uitgebracht. We houden de ontwikkelingen natuurlijk nauwlettend in de gaten, zodat we u altijd het beste advies kunnen geven.
Overigens kunnen batterijen natuurlijk ook van pas komen als noodstroomvoorziening bij stroomstoringen; zie daarvoor ook dit artikel.
Overige vragen in deze categorie
De antwoorden op de bovenstaande vragen geven veel informatie over zonnepanelen, maar voor een volledig, deskundig advies over zonnepanelen raden wij altijd een persoonlijk adviesgesprek aan.
Advies aanvragen