Alles over salderen & de laatste stand van zaken
Snel verder naar:
De wet beëindiging salderingsregeling
In het voorstel dat nu op tafel ligt zijn nog enkele belangrijke details verder uitgewerkt ten opzichte van de eerste versie. Allereerst wat betreft de negatieve terugleververgoeding: volgens het wetsvoorstel mag de vergoeding voor teruggeleverde stroom nooit negatief zijn, d.w.z. dat u nooit hoeft te betalen om stroom terug te leveren aan het net. Er wordt hier echter een kanttekening geplaatst: de vergoeding wordt ‘gemiddeld gewogen over een periode van een maand’. Concreet betekent dat, wanneer u een dynamisch energie contract heeft, de terugleververgoeding op bepaalde momenten wel degelijk negatief kan zijn. Dat is belangrijk om te weten, want dat betekent dat u op die momenten uw teruglevering (kortstondig) zult willen pauzeren. Gelukkig is dat met onze zonnepaneel systemen meestal goed mogelijk!
Ook over de minimale redelijke vergoeding voor teruggeleverde stroom wordt iets meer helderheid geschapen. Deze mag niet minder zijn dan 50% van de voor de te leveren elektriciteit overeengekomen prijs. Dan hebben we het uiteraard over de kale stroomprijs, zonder energiebelasting en BTW. Dat betekent dat als u straks zo'n 30 cent per kWh betaalt, de minimale vergoeding voor de teruggeleverde stroom slechts zo'n 8 cent per kWh zou zijn. Dat is een wel een behoorlijk verschil: vandaar dat bijna iedereen met zonnepanelen tegen die tijd zeker een thuisbatterij gaat willen hebben.
Er kunnen natuurlijk ook energieleveranciers zijn die een hogere vergoeding zullen geven dan het absolute minimum. Daarnaast wordt het ook mogelijk om de teruggekeerde stroom aan een andere partij te verkopen dan aan de energieleverancier van wie u de stroom afneemt.
De meeste tekenen lijken erop te wijzen dat de Eerste Kamer akkoord zal gaan met deze wet, maar zeker weten doen we het niet. Het vorige plan (voor een geleidelijke afbouw) was tenslotte ook al door de Tweede Kamer aangenomen, maar werd uiteindelijk door de Eerste Kamer verworpen. We houden de boel uiteraard nauwlettend in de gaten en houden u op de hoogte: meer nieuws in de nieuwsbrief van januari!
De afschaffing van de salderingsregeling betekent dat zonnepanelen zich in principe minder snel zouden terugverdienen dan vroeger. Maar tegelijkertijd zijn zonnepanelen nog nooit zo goedkoop geweest, terwijl de prijs van stroom de laatste tijd alleen maar toeneemt! Wie vandaag een installatie aanschaft heeft daardoor net zo’n korte terugverdientijd als de pioniers die jaren geleden al doorhadden hoe slim het is om in zonne-energie te investeren. Bovendien zijn er tegenwoordig zat opties om de teruglevering te beperken als het nodig mocht zijn. Ieder onbeschaduwd stukje dak kan productief worden ingezet: bel of mail en we kijken graag wat er mogelijk is!
Hoe werkt salderen nu?
Volgens de salderingsregeling is uw energieleverancier verplicht om de door u teruggeleverde stroom af te trekken van uw afgenomen stroom in een jaar. Als klant betaalt u, via de jaarafrekening, alleen het verschil tussen die twee. Als er in een jaar meer wordt teruggeleverd dan er wordt afgenomen, dan krijgt u hiervoor een lagere prijs dan waarvoor de stroom is ingekocht (deze mag de energieleverancier zelf bepalen).
De salderingsregeling geldt alleen voor kleinverbruikers. Een kleinverbruiker heeft een elektriciteitsaansluiting met een maximale stroomsterkte van 3 x 80 Ampère. Bijna alle huishoudens zijn kleinverbruikers: waarschijnlijk heeft u thuis een aansluiting van 3 x 25 Ampère of 1 x 40 Ampère. Ook sommige bedrijven of appartementsgebouwen hebben een aansluiting van maximaal 3 x 80 Ampère en vallen dus onder de salderingsregeling.
Terugleverkosten
Tegenwoordig rekenen veel energieleveranciers kosten voor teruggelevering. Dit gebeurt alleen als u een vast of variabel contract heeft. De hoogte van deze terugleverkosten en de manier waarop deze worden aangerekend verschillen per energieleverancier.
Als u een dynamisch energiecontract heeft, worden er geen terugleverkosten verrekend. In dit geval verschilt de prijs van stroom (zowel afgenomen als teruggeleverd) van uur tot uur.
Wat gaat er veranderen?
De salderingsregeling zal blijven bestaan tot 1 januari 2027, waarna deze regeling in één keer zal verdwijnen. Vanaf dan zal de energieleverancier kunnen bepalen hoeveel geld zij willen betalen voor uw teruggeleverde stroom. Het is mogelijk dat er een wettelijk bepaalde minimumprijs komt. De regering noemt dit een ‘redelijke vergoeding’ en er is afgesproken dat deze nooit negatief mag zijn. Dit betekent dat u nooit zal hoeven te betalen om uw stroom terug te leveren. Deze vergoeding zal echter wel een stuk lager zijn dan de afnameprijs, waardoor het nog belangrijker wordt om uw zelf opgewekte stroom zoveel mogelijk zelf te verbruiken of op te slaan.
Tijdlijn van de salderingsregeling 2004-2024
Eerste Kamer stemt in met afschaffing salderingsregeling per 1 januari 2027
De nieuwe coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB kondigt aan de salderingsregeling per 1 januari 2027 in één klap te willen stopzetten. Van een stapsgewijze afbouw is geen sprake meer.
Op 13 februari 2024 stemt de Eerste Kamer tegen het wetsvoorstel. De afbouw is daarmee van de baan en de salderingsregeling blijft voorlopig behouden.
Op 7 februari 2023 is de Tweede Kamer dan eindelijk akkoord gegaan met de voorgenomen afbouw van de salderingsregeling volgens het plan van minister Jetten.
De nieuwe minister voor o.a. energie, minister Jetten (D'66) stelt voor om het begin van de afbouw uit te stellen tot 2025, maar nog wel vast te houden aan complete afschaffing in 2031.
Minister Wiebes (VVD) doet een voorstel om salderen te vervangen door een 'terugleversubsidie'. Dit plan haalt het niet.
De vaste bovengrens van 5000 kWh per jaar wordt losgelaten. Vanaf nu mag er net zoveel worden gesaldeerd als er wordt afgenomen in een jaar.
De maximale hoeveelheid stroom die jaarlijks gesaldeerd mag worden, wordt verhoogd tot 5000 kWh. Voor het eventuele overschot boven deze grens krijgt de klant een 'redelijke vergoeding'.
In 2004 werd de salderingsregeling officieel opgenomen in de wet. Tot die tijd was er vaak sprake van onofficieel salderen, omdat de draaischijfmeter de andere kant op draaide wanneer er werd teruggeleverd. De maximale hoeveelheid energie die jaarlijks gesaldeerd mocht worden, werd vastgesteld op 3000 kWh.
Kies een categorie
- Ik heb nog geen zonnepanelen
- Ik heb al zonnepanelen
Zoek uw vraag
Vul een steekwoord in om veelgestelde vragen te doorzoeken
Klik hier voor een overzicht van alle gebruikte termen, met van elke term een korte uitleg.
Begrippenlijst