Ik wil advies
Storing melden

Hoe werkt de aansluiting in de meterkast?

Hoe kiest u de juiste afzekering?

Hoe werkt de aansluiting in de meterkast?

Hoe werkt aansluiting in meterkast?

Bij het kiezen van een geschikte omvormer is het belangrijk om rekening te houden met de bestaande elektrische aansluiting. Omvormers moeten worden aangesloten op een aparte stroomgroep. Omvormers met een maximaal vermogen tot 3680 Watt kunnen op een normale groep van 16A worden aangesloten.

Voor grotere systemen is het nodig een zwaardere zekering te gebruiken, anders slaat op een mooie zomerse dag de stop door. 

Een zwaardere zekering

Als u een zwaardere zekering wilt gebruiken, is het belangrijk om te controleren of de hoofdzekering dit toelaat. De hoofdzekering moet altijd zwaarder zijn dan de zwaarste zekering aan afnemerzijde. Als de omvormer een zekering van 25A nodig heeft, moet de hoofdzekering minimaal 35A zijn. Huishoudens en kleine kantoren zijn in Nederland standaard afgezekerd op 25A. Zie ook ons artikel over selectiviteit voor meer uitleg.

Een aansluiting verzwaren kost geld. In sommige gevallen is het daarom beter om twee kleine omvormers op verschillende groepen aan te sluiten, dan één omvormer op een te zware groep. Voor grotere systemen zijn er omvormers met een drie fase aansluiting waarmee het vermogen gelijk wordt verdeeld over de drie fasen, waardoor een lagere afzekering mogelijk is.

Waar moet u rekening mee houden?

Denk ook aan de aardlekbeveiliging. In dit artikel staan de eisen voor aardlekbeveiliging nog eens uitgelegd. De zonnepanelen en het lichtnet moeten goed op elkaar aangesloten zijn. Wij raden een adviesgesprek aan, dan kan een van onze experts u verder informeren en helpen bij uw keuze.

Deskundig advies

De antwoorden op de bovenstaande vragen geven veel informatie over zonnepanelen, maar voor een volledig, deskundig advies over zonnepanelen raden wij altijd een persoonlijk adviesgesprek aan.

Advies aanvragen