Ik wil advies

Interesse in thuisbatterij met 60% gestegen

Afbouw salderingsregeling en overbelast stroomnet beïnvloeden toekomst van zonne-energie

Interesse in thuisbatterij met 60% gestegen

Doordat er steeds meer energie op een duurzame manier wordt opgewekt, moeten we in de toekomst op een andere manier leren omgaan met vraag en aanbod van stroom. Een oplossing hiervoor is de opslag van energie voor later gebruik in een thuisbatterij. In het zoekgedrag van Nederlanders is er een stijging van 60% naar zoekwoorden omtrent thuisbatterij ten opzichte van vorig jaar. Ook op onze service afdeling krijgen we steeds vaker de vraag of wij ook thuisbatterijen leveren en of dit de moeite waard is om in te investeren.
De thuisbatterij en zonnepanelen

Bij elk systeem met zonnepanelen is het mogelijk om batterijen toe te voegen. De batterijen zijn er om de overtollige stroom in op te slaan; in plaats van terug te leveren aan het net, wordt de stroom die niet onmiddellijk in huis nodig is, bewaard voor later. Op die manier kunnen we onze zelf opgewekte groene stroom beter benutten, en hoeven we minder van het net af te nemen. Op deze pagina leest u over:

Het nut van thuisbatterij

Het aantal daken dat in Nederland is voorzien van zonnepanelen groeit. In 2021 tikte het aantal huishoudens met zonnepanelen de 1,5 miljoen aan. Zonnefabriek heeft al bijna 10.000 installaties op haar naam staan. Met zonnepanelen besparen huishoudens op de energierekening en verkleinen ze hun ecologische voetafdruk. De groeiende populariteit van zonnepanelen is natuurlijk geweldig, maar vraagt wel om nieuwe manieren om vraag en aanbod van energie beter op elkaar af te stemmen. Energieopslag in batterijen is daar een van. Wanneer de salderingsregeling wordt afgebouwd krijgt de thuisbatterij ook economisch nut. De vergoeding die u ontvangt voor teruggeleverde stroom wordt dan elk jaar minder, waardoor het interessanter wordt om uw opgewekte stroom zoveel mogelijk zelf in huis te verbruiken. Dat kunt u bereiken door batterijen aan te schaffen waar u de stroom tijdelijk in opslaat. 

Onderdelen

Het batterij systeem bestaat uit een aantal onderdelen: er moet een meetapparaat zitten in de meterkast, die weet hoeveel stroom er de woning in- of uitvloeit. Daarnaast moet er een omvormer zijn geïnstalleerd, die de de gelijkstroom van de batterijen kan omzetten in wisselstroom voor het net. En tenslotte zijn er natuurlijk de batterijen zelf.

Alles over batterijen

Denkt u erover een batterij aan te schaffen, nu of in de toekomst? Of bent u vooral benieuwd naar meer informatie. Download het handige PDF en lees alles wat u moet weten over batterijen. 

Lithiumwinning in Chili

Lithiumwinning in Chili

Compact en efficiënt

Batterijen zijn veruit het duurste onderdeel van de installatie. Vandaag de dag zijn de batterijen die gebruikt worden voor energie-opslag in huis vrijwel allemaal lithium-ion batterijen: dit is dezelfde soort die we ook zien in onze laptops, telefoons en elektrische auto’s. Lithium-ion batterijen hebben een aantal voordelen: zo hebben ze een hoge ‘energie-dichtheid’, wat wil zeggen dat er relatief veel energie in een compacte behuizing kan worden opgeslagen. Verder zijn ze vrij efficiënt, wat betekent dat er niet zoveel energie verloren gaat bij het op- en ontladen. En tenslotte gaan ze lang mee: ze kunnen duizenden keren op- en afgeladen worden zonder veel aan efficiency in te boeten.

Prijs van batterijen

Wat de verkoop van thuisbatterijen nu nog in de weg staat, is vooral de prijs. De investering die nodig is om batterijen aan een zonnestroom installatie toe te voegen, is nog behoorlijk pittig. Op dit moment levert zo’n investering maar weinig op, omdat we nu nog kunnen profiteren van de salderingsregeling. Maar die regeling gaat verdwijnen, te beginnen in 2023. En dan wordt het hebben van een thuisbatterij langzamerhand wel een interessante optie.

De afbouw van de salderingsregeling

De afbouw van de salderingsregeling

Beschermd tegen stroomstoringen

Financieel voordeel is echter niet de enige beweegreden om in batterijen te investeren. Batterijen kunnen namelijk ook heel goed worden ingezet om de woning te beschermen tegen stroomstoringen op het net. Als in de straat of de wijk de stroom uitvalt, dan kunnen mensen met thuisbatterijen overschakelen op hun eigen stroom. Overdag kunnen de zonnepanelen ook nog hun steentje blijven bijdragen. Bij grote storingen kunnen we het daarom met relatief weinig batterij-capaciteit, toch nog redelijk lang uitzingen.

Andere oplossingen

De thuisbatterij is niet de enige oplossing om het net te ontlasten. Er valt vaak ook veel winst te behalen met goedkopere oplossingen, zoals het verhogen van het eigenverbruik. Dit doe je door toestellen aan te zetten op de momenten dat de zon hard op de zonnepanelen schijnt. Het gaat hierbij om apparaten die niet per se op een vast moment hoeven te draaien. Met een energiemanager wordt het makkelijker om productie en verbruik goed op elkaar af te stemmen. De energiemanager, zoals de Sunny Home Manager, is in staat is om bepaalde verbruikers automatisch aan te sturen als er veel zon is. Dit hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn.

De Sunny Home Manager is de intelligente energiemanager voor in huis

De Sunny Home Manager is de intelligente energiemanager voor in huis

Ons advies: in 3 stappen voorbereid op de toekomst

Met de toekomstige afbouw van de salderingsregeling in het vooruitzicht wordt het langzamerhand interessanter om te investeren in producten die het eigenverbruik kunnen verhogen. Daarnaast kunt u op deze manier helpen het net wat te ontlasten. Ons advies is om u stapsgewijs voor te bereiden op de toekomst.

Stap 1

Het optimaliseren van het gebruik van uw eigen schone zonnestroom gaat niet van de ene dag op de andere. U kunt het zien als een bouwwerk waar u over de loop van de tijd nieuwe elementen aan toevoegt. Voor mensen met een zonnepanelen installatie waarin gebruik is gemaakt van SMA omvormers, is het aanschaffen van de Sunny Home Manager de logische eerste stap.

Stap 2

De Sunny Home Manager stuurt uw apparaten aan op basis van lokale weersvoorspellingen en het aangeleerde verbruiksprofiel, zodat ze zoveel mogelijk werken op zonnestroom. Zo krijgt u ook inzicht in uw eigen verbruiksprofiel en weet u hoeveel opslagcapaciteit u in de toekomst nodig heeft.

Stap 3

Zodra het economisch aantrekkelijker wordt, is het zeker interessant om een thuisbatterij aan te schaffen. Zo kunt u de stroom die u niet direct in huis kan gebruiken, tijdelijk opslaan voor later gebruik. Doordat u via de Sunny Home Manager weet hoeveel batterij-opslag u nodig heeft, voorkomt u dat u te veel gaat betalen voor het batterijsysteem. Een bijkomend voordeel is dat de Sunny Home Manager de batterij perfect kan bedienen.

Mocht u op dit moment wel al interesse hebben in een thuisbatterij: Zonnefabriek verkoopt en installeert thuisbatterij systemen die passen bij uw zonnepanelen installatie. We krijgen steeds vaker vragen van geïnteresseerde klanten. Weten wat er bij u mogelijk is? Neem contact op met onze service afdeling: we zoeken het met plezier voor u uit. Wilt u beginnen met de aanschaf van zonnepanelen? Wij helpen u graag met een advies op maat.